Ekonomika

Pražská produkce odhalí, co všechno lze vypěstovat, sklidit a vyrobit přímo v metropoli

Praha, 7. června  2023

 Co všechno se dá vypěstovat, sklidit a vyrobit přímo v metropoli a lze být potravinově soběstačný ve velkých městech? Na to odpoví další z programových akcí Holešovické tržnice se zaměřením na lokální potraviny – Pražská produkce. Už 17.6. se mohou návštěvníci seznámit nejen s tím, jak si třeba vypěstovat na balkoně či ve sdílené zahradě ve vnitrobloku brambory a rajčata, ale dozvědět se také řadu zajímavostí z oblasti udržitelných zdrojů a potravinové soběstačnosti bez zemědělské půdy. Chybět nebude ani hudba a samozřejmě dobré jídlo. Akce proběhne u Haly 22, kde mohou denně od pondělí do soboty zákazníci nakupovat potraviny zejména od lokálních farmářů.  

Pražská produkce – další ročník úspěšného konceptu akce o „jedlých městech“ a o tom, co klíčí, roste a vzniká v Praze a celkově ve městech stejně jako o potravinové soběstačnosti a eliminaci plýtvání jídlem, proběhne 17. června od 9.00 do 16.00 hodin v Holešovické tržnici na korzu u Haly 22. Součástí akce bude i edukační část, diskuse a přednášky související s příležitostmi pro potravinovou produkci, které si současný městský život stále zachovává a v některých ohledech i významně rozvíjí.

Festival představí pěstitele, výrobce i nadšence, kteří vytvářejí potraviny zpracováním primárních surovin, nebo svou úrodu sklízejí přímo v metropoli. K dostání bude v Praze vypěstované ovoce, zelenina, bylinky, microgreens, houby Shiitake, pečivo, oleje, nebo prémiový gin, pivo a víno. Akci doplní přednášky na témata spojená s konceptem “jedlého města” i koncerty. Vystoupí například písničkářka Marie Kieslowski, duo Emotionally Spoonfed nebo performerka Vyktoryja. I v případě hudební části programu jde výhradně o pražskou produkci.

V jedné z hlavních rolí budou na Pražské produkci šťavnaté jahody z Kunratic, vyhlášené a oblíbené destinace pro samosběr. Kunratické jahody jsou dnes pěstovány na přibližně 26 hektarech a jejich historie sahá až do roku 1959, kdy začal pěstovat velkoplodý jahodník Václav Jakoubek starší. Dnes vede farmu jeho syn Václav Jakoubek mladší a kunratické jahody jsou synonymem léta nejen v Praze a okolí, proto nesmějí chybět ani na Pražské produkci.

A koho dále na akci potkáte? Třeba Komunitní zahradu Pastvina, Oh Deer Bakery a jejich croblihy, Chlebíček store, vinařské družstvo Vinice Machálka, Garage 22 s prémiovým ginem, Něco jako kola s osvěžujícími limonádami a mnoho dalších zajímavých prodejců a výrobců se zaměřením na udržitelnost. O přednášky se postarají Anna Vodrážková s tématem: Všechno, co jste kdy chtěli vědět o městském včelaření (ale neměli jste se koho zeptat), Trueshiitake, značka, pod kterou najdete stejné houby, které po staletí sbírali z padlých stromů japonští samurajové a také nezisková organizace Na ovoce, která usiluje o obnovení zájmu o ovocné stromy ve městech i ve volné krajině a pozve vás do pražských ovocných sadů.

„Pražskou produkci bereme trochu jako průzkum na téma, do jaké míry může být Praha potravinově soběstačná. Na jedné straně představujeme pěstitele, kteří hospodaří přímo na území Prahy, na druhé možnosti, jak pěstovat bez zemědělské půdy třeba v hydroponických a vertikálních farmách na střechách, v komunitních zahradách, ve vnitroblocích nebo na balkonech. Hudební složka akce drží linii a představuje umělce, kteří žijí a tvoří v Praze,“ doplňuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice.   

Jádrem akce bude venkovní trh, který rozšíří sobotní prodej v Hale 22; návštěvníci se na něm budou moci potkat a pohovořit s výrobci a pěstiteli a nakoupit třeba zeleninu vypěstovanou v Praze.

PROGRAM

TRHY: 9.00 až 16.00

10:00 – 10:30 1. přednáška

11:00 – 11:50 koncert Marie Kieslowski

12:00 – 12:30 2. přednáška

12:50 – 13:30 Emotionally Spoonfed

13:45 – 14:15 3. přednáška

14:30 – 15:00 Vyktoryja

15:00 – 16:00 poslední nákupy za zvuků pohodové hudby

Food truck zóna – pro hlad i žízeň, pro masaře i vegetariány

Aby dobrého jídla nebylo v Holešovické tržnici málo, vedle Haly 22 byla nově zahájena sezona ve food truck zóně, kde se můžete zastavit nejen na oběd, ale i pozdní svačinu nebo večerní drink a něco dobrého k zakousnutí. La Paletta nabízí vynikající slané i sladké špaldové palačinky, dnes už pražská klasika Banh-mi-ba vám naservírují jejich vyhlášené bagety a asijský street food, PŘÍVYES vásuspokojí kvalitním trhaným hovězím masem nebo quesadillou, zatím co Truck bar vás zahřeje či ochladí širokou nabídkou drinků a lahodného piva. Skvělé burgery má pak ve svém repertoáru Food truck Pavlo´s.

Více najdete na www.holesovickatrznice.cz a sledujte naše sociální sítě o aktuálním dění v Tržnici, aby vám neunikla žádná lahodná akce.

Vstupné na akci je zdarma.

Linda Antony

Sdílejte ...