Ekonomika

Nové administrativní centrum Lesů ČR v Hradci Králové bude špičkou mezi budovami postavenými na bázi dřeva

Hradec Králové, 7. června 2023

 Stavbu nového administrativního centra v Hradci Králové chystají Lesy České republiky. Podnik se vrací k architekty oceňovanému návrhu „Lesy v lese“ vybranému v mezinárodní soutěži a nyní finalizuje přípravu aktualizace jeho projektové dokumentace. Stavět by se mělo začít v roce 2026, náklady jsou zatím odhadované na jeden a půl miliardy korun.

 
Architektonický návrh zaujal řešením celého prostoru, tedy nejen budovy, ale i okolí.

Využijeme dřevo jako vynikající stavební materiál a dáme příležitost firmám, které se dřevostavbami či výstavbou budov na bázi dřeva zabývají,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Lesy ČR patří k tuzemským lídrům ve stavění veřejných budov ze dřeva, ať se jedná o lesní správy či oblastní ředitelství. „Hradecké centrum bude špičkou mezi budovami postavenými na bázi dřeva a věřím, že inspirujeme další investory. Rádi jim pak poskytneme výsledky protipožárních zkoušek i další výstupy a poznatky z průběhu stavby,“ dodal.

Nyní je třeba projekt z roku 2017 aktualizovat kvůli protipožárním opatřením, požadavkům na energetickou pasivitu objektu, servis pro elektromobilitu či rozšíření parkovacích ploch. Poté podnik obnoví stavební řízení s cílem získat stavební povolení a následně vypíše výběrové řízení na dodavatele prací. „Vše bude záviset na získání potřebných povolení. Cena i harmonogram vzejdou z upraveného návrhu, ale s finišem stavby počítáme v roce 2029,“ doplnil generální ředitel Šafařík.

Stávající objekt generálního ředitelství podniku na Novém Hradci Králové ze 70. a 90. let minulého století má nesčetně stavebních i statických problémů. Špatná izolace znamená každoroční energetické ztráty. Oprava je velmi nákladná a mnohé by ani nevyřešila. Stavbou nového centra s rozšířenými parkovacími plochami získá také veřejnost, která dnes obtížně hledá parkovací místo u navštěvovaných novohradeckých lesů vzdálených jen desítky metrů od budovy.

Eva Jouklová

Sdílejte ...