Letní grilovačka, na kterou sousedi nezapomenou aneb menu snů s pivním párováním od sommeliéra
Praha 19. srpna 2025
Letní večery u grilu patří k nejkrásnějším chvílím roku. Vůně pečeného masa, studené pivo a čas s přáteli – to je kombinace, která vytváří nezapomenutelné okamžiky. Tentokrát jsme se rozhodli jít ještě o krok dál a připravili jsme pro vás menu, které zazáří nejen chuťově, ale také díky pivu přesně vybranému ke každému z chodů tak, aby vynikla chuť jídla i zlatavého nápoje.

Při párování jídla s pivem platí několik základních pravidel. Klíčová je především intenzita chutí – silnější piva se hodí k výraznějším pokrmům, zatímco lehká piva vyniknou u jemnějších jídel. „Hořkost piv typu IPA dokáže rozbít mastnotu smažených specialit, zatímco sladké karamelové tóny krásně ladí s pečeným masem. Pšeničná a ovocná piva zase zmírní ostrost kořeněných pokrmů. Překvapivě dobře fungují také kyselá piva, která se skvěle hodí k těžším sýrům,“ vysvětluje Petr Lepiarský, pivní someliér z pražského Pilsner Urquell: The Original Beer Experience.
Předkrm – Grilovaný chřest s citronovými tóny skvěle doplní světlý Saison
Letní grilovací menu zahájíme lehce – grilovaným chřestem s bylinkovým máslem, citronovým dipem a hoblinkami parmazánu. Tento předkrm si žádá stejně osvěžující doprovod.
„Saison je tradiční belgický pivní styl, původně vařený farmáři v období zimy a jara, aby vydržel na letní měsíce pro sezónní dělníky,” vysvětluje Petr Lepiarský. „Je to lehké suché pivo obvykle o síle 5 – 7% alkoholu, velmi osvěžující s jemnými ovocnými tóny banánu, jablka nebo meruňky. Najdeme v něm i příjemnou kořenitost – hřebíček, pepř a koriandr.”
K chřestu Petr Lepiarský doporučuje například Dupont Saison nebo Clock Saison. „Lehkost a jemná kořenitost sezonních piv krásně doplní bylinky a citrusový dip,” dodává.

Hlavní chod – Chuť vepřové kotlety vynikne díky hořkosti piva Amber Ale
Srdcem každé grilovačky je pořádný kus masa. Grilované vepřové kotlety s jablečným salátem a pečenými baby bramborami představují klasiku, která nikdy nezklame.
„Tučnější maso jako kotleta potřebuje pivo s dobrou strukturou a jemnou hořkostí, které zvládne výraznější chuť masa, česneku a tymiánu,” vysvětluje Lepiarský. Pro hlavní chod doporučuje Amber Ale, například Bad Flash Amber, London Pride nebo Clock Amber.
„Jemná karamelová sladkost a střední hořkost podpoří chuť masa. Navíc se skvěle pije ve vedru,” popisuje výhody tohoto stylu. Alternativně navrhuje Vienna lager jako Hadslecht Vienna nebo pivo z pivovaru Matuška: „Jsou ještě více lehčí než amber ale, přitom stále mají ty karamelové tóny.”
Dezert – Grilované broskve překvapivě ladí s lehkým pšeničným pivem
„To je trošku složité, je to letní dezert a najít k němu pivo je oříšek,” přiznává s úsměvem Lepiarský. Grilované broskve s medem, rozmarýnem a tvarohem ale nakonec pasují k pšeničnému pivu.„Rozmarýn a ořechy jsou aromatické zemité linky a pak tam je kyselost tvarohu a citrusové kapky. Taková lehká kyselinka ve witbieru – belgickém pšeničném pivu – může krásně navazovat na citrus a pěna podtrhne tvarohovou jemnost,” vysvětluje someliér svou volbu.
Konkrétně Petr Lepiarský doporučuje dva styly: Weissbier (německé pšeničné pivo) jako Schneider Weisse nebo Primátor Weizen. „Banán, hřebíček, krémovost… parádně to jde k broskvím a tvarohu,” zdůrazňuje.Druhá možnost je Witbier (belgická verze s citrusy a koriandrem) například Hoegaarden nebo Falkon Wit. „Lehký, citrusový, s jemnou kyselostí, to skvěle oživí závěr grilovačky,” dodává Lepiarský.
Kouzlo párování není o ceně piva
Letní grilovačka není jen o dokonale propečeném mase – jde hlavně o pohodu a bezstarostné chvíle s přáteli a rodinou. Když ale hostitel zná základy pivního párování, může svou grilovačku posunout na úplně jinou úroveň. Místo klasického piva ke všemu dokáže překvapit hosty promyšlenou kombinací chutí. „Nejde o to čepovat nejdražší pivo. Jde o to najít tu správnou harmonii, kdy každý doušek a každé sousto spolu tvoří dokonalý celek. To je kouzlo dobrého párování,” uzavírá Petr Lepiarský.
Přestože má párování piva s jídlem svá pravidla, díky kterým nešlápnete vedle, je pivní somelierství především o citu, ale také o osobních preferencích a chuti poznávat stále nové možnosti. Právě tomu se věnuje Petr Lepiarský v Pilsner Urquell: The Original Beer Experience na pražském Václavském náměstí. Jestliže vás pivní párování zaujalo, rád vás do tajů piva zasvětí během jedinečné degustační Večeře s pivním someliérem, kde se dozvíte spoustu zajímavostí (nejen) o různých evropských pivech.