Proč zařadit makový protein do svého jídelníčku?
Praha 12. listopadu 2021
Makový protein je velmi bohatým zdrojem minerálů přirozených pro mák, ze kterých významně vyčnívá vápník. Pouhé dvě polévkové lžíce makového proteinu v sobě obsahují průměrnou denní dávku vápníku danou pro lidský organismus. Používá se jako příměs do müsli, ovesných kaší, smoothies či do těsta na pečení. Makový protein příjemně voní i chutná, je vhodný do sladkých i slaných pokrmů.
Makový protein vzniká ze sekundární suroviny lisování – z výlisku. Obsahuje cenné minerály a vlákninu. Oproti celým semenům je jednak obsah cenných látek koncentrovanější a lépe stravitelnější a také se sníženým obsahem tukové složky. Ocení ho všichni příznivci FIT a RAW stravy, dobré kuchyně, celiaci, vegani, nemlékaři, sportovci i nesportovci. Je vhodný i při redukci váhy a stavbě svalové hmoty.
TIP: Vyzkoušejte makový protein od Bohemia Olej, který je vyroben z Českého modrého máku.
Semínkové proteinové tyčinky
Jestli rádi uzobáváte semínka všech druhů, tento recept je dělaný přímo pro vás. Variabilita je téměř neomezená, recept rychlý a výsledek nad očekávání dobrý. Díky vybraným ingrediencím si na tyčkách pochutná opravdu každý. Kombinace arašídového másla a jemné makové chuti proteinu se navíc k sobě chuťově hodí.

Recept
4 ks 15 minut + čas na ztuhnutí
100 g ovesné mouky
2 lžíce makového proteinu
100 g arašídového másla
70 g medu
3 lžíce mandlového mléka
1 hrst oblíbených semínek
Tento recept je velice jednoduchý a hlavně velmi rychlý. Všechny ingredience, kromě semínek, ručně smíchejte v kompaktní těsto. Semínka nasypte na dno formy (budou sloužit jako ozdoba po překlopení) a na ně upěchujte hotové těsto. Tyčinky nechte ve formě pár hodin zchladnout.
Malinové proteinové tyčinky
Mák a maliny? Pro někoho možná nezvyklá kombinace. Jemně kyselé maliny však dodají tyčinkám ten správný šmrnc. V tomto receptu se makový protein nepoužije do těsta, ale k obalení.

Recept
4 ks 15 minut + čas na ztuhnutí
150 g mandlové mouky
3 lžíce malin sušených mrazem
40 g makadamového másla
2 lžíce medu
4 lžíce mandlového mléka
3 lžíce makového proteinu na obalení
Smíchejte veškeré ingredience, kromě proteinu. Vzniklé těsto upěchujte do formiček a nechte ho 15 minut ztuhnout v lednici. Následně tyčinky z formiček vyndejte a začněte je obalovat v makovém proteinu. Hotové tyčinky můžete ještě dozdobit zbylými malinami. Všimněte si, že po rozkrojení tyčinky je vidět obsah malin i uvnitř, těsto tak není jen o makovém proteinu, ale také o malinách, které se s ním krásně snoubí.
Čokoládové proteinové tyčinky
Čokoláda zlepšuje náladu a povzbuzuje. Makový protein obsahuje velké množství vápníku. Už jenom tyto dvě ingredience dělají z „čoko“ tyčky nerozlučnou dvojku.

5 ks 30 minut + čas na ztuhnutí
100 g ovesné mouky
30 g makového proteinu
2 lžíce kokosu
80 g arašídového másla
1 lžíce javorového sirupu
10 lžic kokosového rostlinného mléka
3 lžičky kakaa na vaření
+ hořká čokoláda na polití
Poslední, třetí recept na tyčinky z makového proteinu má opět stejný postup jako ty předchozí. Ingredience smíchejte v kompaktní těsto, naplňte do formiček a nechejte 30 minut ztuhnout v lednici. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu, kterou následně využijete k polití ztuchlých tyčinek z lednice. Hotové tyčinky pokládejte na pečicí papír a uložte je zpět do lednice, dokud čokoláda neztuhne.
Proteinové tyčinky jsou skvělou svačinou při cvičení, na výlety nebo jako rychlé doplnění energie do práce. Semínková tyčinka s makovým proteinem zklidní náročný den. Malinová připomene svojí chutí letní dny a čokoládová tyčinka přijde vhod při hříšné sladké chvilce. Výroba není vůbec náročná a tyčinku budete mít do pár minut na talíři.
Makové lívance se špenátem, nivou a ořechy
Lívance můžete snídat, obědvat i večeřet. Navíc jsou univerzální a chutnají na slano i na sladko. Tyto jsou extra makové, obsahují jak makový protein, tak i makový olej. Kdyby bylo máku i tak málo, můžete si je semínky i posypat.

Recept
4 osoby, 45 minut
na těsto:
250 g hladké mouky
50 g makového proteinu
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
2 lžíce makového oleje
2 vejce
300 ml mléka
na špenát a dozdobení:
4 stroužky česneku
1 lžíce oleje
250 g čerstvého špenátu
200 g Nivy
hrst vlašských ořechů
sůl
pepř
olej na smažení
Veškeré ingredience na těsto smíchejte za pomocí mixéru, dokud se vše nespojí (nelekejte se, těsto je poměrně hutné). Lívance osmažte z obou stran na rozpálené pánvi s trochou oleje. Hotové lívance si zatím nechte stranou a můžete se pustit do špenátu.
Oloupejte česnek a pokrájejte jej na tenké plátky. Plátky česneku osmahněte na trošce oleje, přidejte sůl, pepř a nakonec stáhněte plamen na úplné minimum a přidejte špenát. Až vám špenát zavadne, odeberte ho z ohně a naservírujte na lívance. Na vrchu posypte lívance ještě nadrobenou nivou a ozdobit je vlašskými ořechy.
TIP: Těsto na lívance lze použít i na sladký recept. Hotové lívance můžete dochutit například domácí marmeládou, jogurtem a ovocem.
Mlsání od teď nebude jen pro oko krásné, ale i zdravě chutné. Pokud máte rádi mák, vyzkoušejte další makové recepty na www.nasmodrymak.cz, kde najdete i informace o naší tradiční plodině – modrém máku.
Foto: www.nasmodrymak.cz