Vánoční cukroví bez stresu: kdy začít, co péct a jak si to letos opravdu užít
Praha 4. prosince 2025
Pečení vánočního cukroví bývá pro mnohé z nás doslova adrenalinovým sportem. Přitom má být chvílí pohody, vůní a těšení se na svátky. Základní recept na to, jak si ho letos opravdu užít? Dobrý plán. Proto pro vás Vitana připravila harmonogram, který vám pomůže zvládnout pečení s přehledem – a hlavně s radostí.


Každý rok si říkáme, že letos zvládneme všech pětadvacet druhů. Minule to přece taky nějak vyšlo! Výsledkem je deset rozpracovaných těst a panika, že zase nestíháme. Krok číslo jedna tedy zní: vyberte si jen několik oblíbených receptů – třeba osm – které se chuťově doplňují. Napečte více kusů a máte o starost míň.


Tajemství dokonalého těsta
Všechno začíná u těsta – dobře připravené těsto je základem úspěchu. A kde konkrétně nesmíte šlápnout vedle? Mějte kvalitní studené máslo. „Pokud je máslo teplé nebo dokonce rozpuštěné, uvolňuje se v něm voda, která na sebe navazuje lepek. Těsto potom nepracuje, jak má. Proto těsto nejlépe zadělávejte v robotu – ruce by ho zbytečně zahřály,“ říká cukrářka Lucie Schwambergerová, majitelka cukrárny Dorty od Lucky a lektorka kurzů pečení v Chefparade. Pokud těsto vyndáváte z lednice, nechte ho před rozválením povolit. Dvacet minut bude stačit. Při válení ho podsypávejte moukou jen lehce – aby se nelepilo, ale zároveň na vykrojených kusech nezůstalo zbytečně moc mouky. A ideální tloušťka cukroví? Tři milimetry – akorát, aby se nespeklo ani nezlomilo.


Kdy začít s pečením
Od půlky listopadu můžeme začít s přípravou těst na linecké a perníčky. Domácí těsto má nejen lepší chuť, ale i tu výhodu, že přesně víte, co v něm je. A perníčky s perníkovým kořením od Vitany navíc krásně provoní váš domov. „Cukroví může být sebehezčí, ale bez chuti to prostě není ono. S naším kořením máte jistotu, že bude nejen krásně vonět, ale hlavně skvěle chutnat,“ říká produktová manažerka Vitany, Zuzana Jirsová. Na konci listopadu už můžete těsta vykrajovat a péct první suché druhy bez náplně. Do Vánoc se krásně rozleží – a možná se jich i pár ztratí. Protože kdo by neodolal první várce cukroví…


Začínáme zdobit a slepovat
V prvním prosincovém týdnu začíná ta hravější část – zdobení. Perníčky se pod rukama mění v malá umělecká díla a každý kousek je originál. Druhý týden přijde na řadu linecké s marmeládou – ideálně rybízovou, která dodá příjemnou kyselost a během pár dní se krásně propojí s těstem. Připravit můžete i marokánky, zatím bez čokolády – ta přijde na řadu až později, aby zůstala lesklá a měkká.

Týden před Vánocemi: kompletujeme
Týden před svátky už začíná provoněné finále. Přichází čas na krémy, kde je máslo nebo likér – vosí hnízda, išelské cukroví nebo různé druhy košíčků. Chuť jednotlivých vrstev se do Vánoc dokonale propojí. Nezapomeňte ani na vanilkové rohlíčky. „Ideální chuť mají právě po odležení 7 až 10 dní. Jsou pak vláčné a krásně voňavé,“ doplňuje cukrářka Lucie. Obalujte je ještě teplé ve vanilkovém cukru, například od Vitany, který jim dodá tu pravou chuť.
Řekl někdo čokoláda?
Jako poslední máčíme cukroví v čokoládě. V té době už voní celý byt. A perníčky? Ty už jsou možná dávno snězené. Můžeme začít připravovat „cukroví na poslední chvíli“, tedy různé druhy kuliček (rumové, kokosové, sušenkové), roládky nebo jiné nepečené druhy, které zvládnete během chvilky. „Jsme rádi, že jsme už desítky let součástí českých Vánoc. A troufáme si říct, že s našimi produkty se pečení nemusíte obávat. Vždy to s nimi dobře dopadne,“ dodává Zuzana Jirsová.

