Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem
Praha 1. října 2025
Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a silné tělo, které má dostatek energie zvládat každodenní výzvy. A pokud jsou navíc ingredience z větší části lokální, je to trefa do černého – podporujeme tím nejen vlastní zdraví, ale i udržitelnost a poctivou práci farmářů a výrobců. Vyvážené, chutné a rychlé recepty jsou odpovědí na otázku, jak jíst dobře bez dlouhých hodin strávených v kuchyni. A tyto kokosové lívance s proteinem jsou jedním z nich. Jednoduché na přípravu, s vyváženým složením a dávkou poctivosti, která je cítit v každém soustu. Zkuste si s nimi zpříjemnit třeba podzimní víkendové snídaně.

Sladká odměna, která jde ruku v ruce s péčí o tělo – Při zmínce o vyvážených receptech si mnozí představí plný nákupní košík různorodých ingrediencí nebo složitý postup, který zabere celý den. Opak je ale pravdou. I vyvážená strava může být jednoduchá, chutná a uspokojivá – stačí se jen zaměřit na tělu prospěšné potraviny. Kokos je považovaný za super potravinu, má vysoký obsah antioxidantů a působí protizánětlivě.[1] Ovesné vločky, kromě toho, že jsou skvělým zdrojem vlákniny, mají nízký glykemický index, díky kterému se sacharidy uvolňují pomaleji, což napomáhá delšímu pocitu sytosti.[2] Kvalitní protein je pak skvělým doplňkem téměř každého pečeného receptu. Nejenže zvýší obsah bílkovin, ale zároveň dodá i chuť, která celý výsledek příjemně pozvedne. A právě kombinace kokosu, ovesných vloček a kvalitního proteinu dělá z těchto lívanců nejen výživnou, ale i chuťově bohatou snídani, která příjemně nastartuje každý váš den!
Kvalita potravin a špaldová mouka – Základem každého pečení jsou kvalitní suroviny. A jelikož téměř každé pečení stojí a padá právě na mouce, měli byste si umět vybrat takovou, která vás zaručeně nezklame. Výběr špaldové mouky ale může být často docela oříšek – není totiž špalda jako špalda. Přestože se jedná o běžně dostupnou mouku, ne všechny produkty na pultech českých supermarketů obsahují skutečně to, co uvádějí. V legislativě totiž chybí přesná definice, co je špaldová mouka a kolik procent pravé špaldy musí obsahovat. Výrobci tak mají volnou ruku v tom, co mohou za špaldovou mouku vydávat. Při výběru špaldové mouky tedy můžete sledovat 3 ukazatele, které vám mohou s nákupem kvalitní špaldové mouky pomoci. Prvním z nich je cena – kvalitní špalda bývá dražší než běžná pšeničná mouka, což souvisí s náročnějším pěstováním a nižší výnosností. Druhým vodítkem jsou její pekařské vlastnosti: pravá špaldová mouka má jemně oříškovou chuť, tmavší barvu a pečivo z ní není tak nadýchané. Pokud tyto znaky chybí, může jít o směs s nízkým podílem skutečné špaldy. Třetím ukazatelem jsou výsledky nezávislých spotřebitelských testů nebo kontrol státních institucí, které vám pomohou ověřit kvalitu konkrétního výrobku. A po jaké mouce tedy sáhnout? Nezávislé testy potvrdily, že Špaldová mouka značky Babiččina volba je sázkou na jistotu – a na její kvalitu se můžete tedy bez obav spolehnout.
Ingredience
- 70 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
- 30 g mletých ovesných vloček
- 15 g čokoládového proteinu
- 20 g kokosu
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 125 ml mléka
K ozdobení:
- kokosový proteinový jogurt
- maliny
Postup
Všechny ingredience metličkou zapracujte do hladkého těsta. Může se stát, že bude těstíčko příliš tekuté, proto je lepší přidávat mléko po částech a namíchat si těstíčko hustší – lívancové. Takto připravené těsto nechte 10 minut odstát, než začnete smažit. Pánev můžete lehce potírat kokosovým olejem nebo použijte nepřilnavý povrch.
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.
[1] ROMITO, Natalie. 7 Health Benefits of Coconut [online]. Cleveland Clinic, 17. června 2025 [cit. 29. 9. 2025]. Dostupné z: https://health.clevelandclinic.org/coconut-benefits
[2] ZHANG, K., DONG, R., HU, X., REN, C. a LI, Y. Oat-Based Foods: Chemical Constituents, Glycemic Index, and the Effect of Processing [online]. Foods, 2021, 10(6), 1304 [cit. 29. 9. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8229445/