Gastronomie+++

Půl talíře radí: Jak sestavit dětem vyváženou svačinu do školy

Praha 15. září 2025

Začátek školního roku přináší dětem nejen nové zážitky, ale i potřebu doplnit energii během vyučování. Správně připravená svačina dokáže zajistit potřebné živiny, podpořit soustředění a dodat vitalitu na celé dopoledne. Projekt Půl talíře připomíná, že stejně jako u hlavních jídel se i u svačin vyplatí řídit jednoduchým pravidlem zdravého talíře.

Jak vypadá vyvážená svačina podle principu Půl talíře?

Polovinu by měla tvořit zelenina nebo ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny a druhou čtvrtinu komplexní sacharidové přílohy. Díky tomu svačina nejen zasytí, ale dodá důležité vitaminy, minerální látky i vlákninu.

„Dětský organismus potřebuje pravidelný přísun energie, aby zvládl školní povinnosti i odpolední aktivity. Pestrá svačina založená na zdravém talíři podporuje nejen správný růst a vývoj, ale i schopnost soustředit se,“ vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.

Důležitý je také pitný režim. Nejvhodnější je obyčejná voda nebo neslazený čaj. A aby svačiny byly nejen chutné, ale i nutričně pestré, je dobré pravidelně střídat různé druhy ovoce, zeleniny i zdroje bílkovin.

Na co bychom si při přípravě školních svačin měli dát pozor?

Výběr svačiny ovlivňuje nejen fyzické zdraví dětí, ale i jejich schopnost soustředit se a učit. Vyhýbejme se průmyslově zpracovaným potravinám, které často obsahují vysoké množství cukru, soli a nezdravých tuků. Těmi jsou obvykle sladké tyčinky a sušenky, chipsy, slazené nápoje nebo produkty z rychlého občerstvení.

Výzkumy ukazují, že častá konzumace těchto potravin může být spojována s horšími kognitivními funkcemi[1] nebo dokonce poklesem celkového IQ a verbálního porozumění u dětí[2]. Studie ze Španělska navíc ukazuje spojitost mezi vyšším příjmem ultra zpracovaných potravin s nižším prospěchem z matematiky, španělského jazyka či angličtiny[3].

Tipy na školní svačiny:

  • Celozrnný wrap – s pomazánkou z cizrny či tvarohu, listovým salátem a plátkem kvalitní šunky nebo sýra.
  • Jogurt s ovocem a vločkami – ideálně bílý jogurt bez přidaného cukru, doplněný čerstvým ovocem a trochou domácí granoly.
  • Domácí muffiny nebo tyčinky – připravené ze špaldové mouky, vloček a ovoce jako zdravější alternativa sladkostí.
  • Domácí vajíčkové muffiny – s kvalitní šunkou nebo sýrem a zeleninou.
  • Hravé sendviče – s domácí pomazánkou, listovým salátem a plátkem kvalitní šunky nebo sýra. Vykrojené do tvaru oblíbeného zvířátka.

Tip od Půl talíře: Hravý sendvič pro malé hrdiny

Do přípravy zábavné svačiny můžeme zapojit i své děti, které se díky tomu naučí něco nového.

Budeme potřebovat:

  • celozrnný toustový chléb
  • kvalitní šunku
  • sýr
  • oblíbené ovoce a zeleninu

Postup:

Připravíme sendvič z toustového chleba, šunky a sýra tak, jak jsme zvyklí. Z libovolného ovoce a zeleniny vykrojíme bláznivé obličeje a ozdobíme jimi sendviče. Můžeme použít například ředkev, okurku, mrkev, olivy, pažitku nebo ledový salát. V kreativitě se meze nekladou. Zbylý půl talíř doplníme čerstvým ovocem a zeleninou, kterou můžeme nakrájet do různých hravých tvarů.

O projektu Půl talíře

Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.

Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz


[1]https://www.health.harvard.edu/blog/ultra-processed-foods-just-say-no-202406173051

[2] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10597700/

[3]https://www.thefreelibrary.com/Investigating%2Bthe%2BRelationship%2BBetween%2BUltra-Processed%2BFood…-a0832600350

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *