Gastronomie+++

Na nejlepší mušle jedině do Bruxxu

Praha 11. září 2025

Od 18. do 24. září se restaurace Bruxx, která je součástí gastroaliance Together, promění v ráj všech milovníků (nejen) slávek. Na hosty čekají netradiční předkrmy i osm druhů festivalových mušlí včetně tradičních stálic. Slávky budou pocházet z různých částí Evropy – z Dánska, Španělska, Holandska nebo z ostrova Föhr. Nabídka navíc zahrnuje i prémiové mušle bouchot, razor nebo vongole, které doplní jemné omáčky, zelenina a nečekané chuťové kombinace.

V menu nechybí španělské slávky po katalánsku s uzenou paprikou a šafránem, slávky s roquefortem a hruškou nebo mušle připravené na pivu Mongozo s ardenskou šunkou. Zájemci o výraznější chutě ocení slávky na asijský způsob s červenou curry pastou, zázvorem a kokosovým mlékem, které se podávají s jasmínovou rýží.

Součástí nabídky jsou také originální předkrmy – například kombinace mušlí bouchot a razor s liškovou omáčkou a cibulovým sendvičem nebo eclair plněný ragú ze španělských kalamárů. Chybět nebude ani silná středomořská polévka ze slávek se šafránem a bílým vínem.

K mušlím si můžete dát domácí bagetu nebo si přikousnout pravé belgické hranolky, které se dvakrát smaží v hovězím loji. Nesmí chybět ani pivo, které vám pomůže vybrat pivní sommeliér.

Slávky na bílém víně od šéfkuchaře restaurace Bruxx Oldřicha Matouška

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 1 šalotka nebo cibule
  • 1 řepíkatý celer
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • Vrchovatá lžíce studeného másla
  • Hladkolistá petržel (podle chuti)
  • Vrchovatá lžíce studeného másla

Postup:

  1. Nejprve zkontrolujeme slávky. Podíváme se na datum trvanlivosti, posoudíme jejich čerstvost podle vůně a ty, které jsou rozbité nebo zapáchají, vyhodíme.
  2. Slávky třikrát propereme ve studené vodě, vždy po 30 minutách vodu vyměníme. Otevřené slávky opět posoudíme dle čichu.
  3. Na olivovém oleji zpěníme šalotku a řapíkatý celer.
  4. Přidáme slávky a bílé víno, přiklopíme poklicí a vaříme na 3 minuty na indukci nebo 6 minut na plynu. Víno se zredukuje a slávky pustí svou šťávu.
  5. Promícháme a zkontrolujeme, jestli jsou všechny otevřené – ty zavřené hned vyhodíme.
  6. Nakonec přidáme studené máslo a nasekanou hladkolistou petržel. Podáváme s čerstvým pečivem, které si ůžeme namáčet do lahodné šťávy ze slávek.

Foto: Hynek HAmpl

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *