Na nejlepší mušle jedině do Bruxxu
Praha 11. září 2025
Od 18. do 24. září se restaurace Bruxx, která je součástí gastroaliance Together, promění v ráj všech milovníků (nejen) slávek. Na hosty čekají netradiční předkrmy i osm druhů festivalových mušlí včetně tradičních stálic. Slávky budou pocházet z různých částí Evropy – z Dánska, Španělska, Holandska nebo z ostrova Föhr. Nabídka navíc zahrnuje i prémiové mušle bouchot, razor nebo vongole, které doplní jemné omáčky, zelenina a nečekané chuťové kombinace.

V menu nechybí španělské slávky po katalánsku s uzenou paprikou a šafránem, slávky s roquefortem a hruškou nebo mušle připravené na pivu Mongozo s ardenskou šunkou. Zájemci o výraznější chutě ocení slávky na asijský způsob s červenou curry pastou, zázvorem a kokosovým mlékem, které se podávají s jasmínovou rýží.
Součástí nabídky jsou také originální předkrmy – například kombinace mušlí bouchot a razor s liškovou omáčkou a cibulovým sendvičem nebo eclair plněný ragú ze španělských kalamárů. Chybět nebude ani silná středomořská polévka ze slávek se šafránem a bílým vínem.

K mušlím si můžete dát domácí bagetu nebo si přikousnout pravé belgické hranolky, které se dvakrát smaží v hovězím loji. Nesmí chybět ani pivo, které vám pomůže vybrat pivní sommeliér.
Slávky na bílém víně od šéfkuchaře restaurace Bruxx Oldřicha Matouška
Suroviny:
- 1 kg čerstvých slávek
- 1 šalotka nebo cibule
- 1 řepíkatý celer
- 1 dcl suchého bílého vína
- Vrchovatá lžíce studeného másla
- Hladkolistá petržel (podle chuti)
- Vrchovatá lžíce studeného másla
Postup:
- Nejprve zkontrolujeme slávky. Podíváme se na datum trvanlivosti, posoudíme jejich čerstvost podle vůně a ty, které jsou rozbité nebo zapáchají, vyhodíme.
- Slávky třikrát propereme ve studené vodě, vždy po 30 minutách vodu vyměníme. Otevřené slávky opět posoudíme dle čichu.
- Na olivovém oleji zpěníme šalotku a řapíkatý celer.
- Přidáme slávky a bílé víno, přiklopíme poklicí a vaříme na 3 minuty na indukci nebo 6 minut na plynu. Víno se zredukuje a slávky pustí svou šťávu.
- Promícháme a zkontrolujeme, jestli jsou všechny otevřené – ty zavřené hned vyhodíme.
- Nakonec přidáme studené máslo a nasekanou hladkolistou petržel. Podáváme s čerstvým pečivem, které si ůžeme namáčet do lahodné šťávy ze slávek.
Foto: Hynek HAmpl