Svačina pro vás i pro vaše nejmenší: slané muffiny s pancettou
Praha 11. září 2025
Chutné a snadné. To je kombinace, kterou mnozí z vás jistě často u receptů vyhledávají. A ještě o to více, když začíná nový školní rok a všichni se opět snažíme po letních prázdninách dostat zpět do režimu a sobě i svým školákům připravovat nějaké chutné svačiny, které zpříjemní celý den. Nových a lahodných receptů není nikdy dost, zejména pokud jsou hotové do pár minut. Všechny tyto parametry tento recept naštěstí splňuje a úspěch je tak zaručen! Upečte si s námi tyto lahodné muffiny, které se můžou stát hlavní složkou nejedné svačiny, a navíc uspokojí nejenom vaše chuťové pohárky, ale i váš mikrobiom!

Recept pro milovníky i odpůrce – Kefír má bezesporu mnoho výživových benefitů, jeho chuť ale není mnohými zcela oblíbená. Jak to máte s kefírem vy? Pijete jej po litrech, nebo ho nemůžete ani cítit? Pro oba tábory máme dobrou zprávu. Příznivci si mohou díky tomuto receptu dopřát svůj oblíbený nápoj v trochu jiné podobě, odpůrci zase mohou podpořit svůj mikrobiom, aniž by kefír museli v jeho klasické formě pozřít. A proč je vlastně kefír pro naše zdraví tak prospěšný? Tento kvašený mléčný nápoj má příznivý vliv na náš trávicí systém, jelikož obsahuje vysoké množství probiotických bakterií, které podporují proces trávení a zpracovávání potravy. Podle Národního zdravotnického informačního portálu mají probiotika příznivé lokální působení na střevní pohyblivost, a díky tomu upravují zácpu či průjem. Zároveň jsou užitečné při srážení krve, a to především díky produkci bioaktivního vitaminu K. Kefírové nápoje ale obsahují mnohem více užitečných látek, kterými jsou například fosfor, vápník či hořčík, a pomáhají tak posilování našich kostí.[1][2] A to je nejeden dobrý důvod, proč tyto muffiny s kefírem vyzkoušet. Navíc podíl jejich dokonalé chuti a jednoduché přípravy mluví jasně v jejich prospěch a úspěch v kuchyni je téměř zaručen!
Jeden zázračný produkt
Také vás vždy odradí, když je seznam ingrediencí nějakého receptu delší než týden před výplatou? Nejlépe se nám totiž peče a vaří právě z věcí, které nemusíme kupovat, protože je máme doma, a jsou navíc využitelné pro mnoho dalších příležitostí a receptů. Věděli jste, že odteď vám na pečení bude stačit už jen jedna mouka? Babiččina volba totiž sjednotila arzenál tří nejpoužívanějších mouk do jednoho univerzálního génia. Babiččina volba Univerzální pšeničná je unikátní v tom, že nabízí jednoduché řešení pro nepřeberné množství receptů, a můžete ji tak bezstarostně využít na pečení, obalování či zahušťování pokrmů, na slano i na sladko. Jestli se ptáte, jak je to možné, odpovědí je optimální struktura této mouky, která díky kvalitnímu lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky. Navíc je umleta ze 100% českého obilí, a je také doporučeným výrobkem platformy Testuj.to. K dostání je v hypermarketech Albert, Tesco a na kosik.cz
Ingredience
- 250 g Univerzální mouky Babiččina volba
- 2 vejce
- 200 ml podmáslí nebo kefíru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 g pancetty
- 50 g goudy
- 50 g parmazánu
- 1 PL bylinkového másla
- 1 cibule
- 1 ČL másla
- silikonové formičky na muffiny
- lněné semínko a maldonská sůl na dokončení
Postup
Na másle opečte cibulku a pancettu, nakonec nechte zavadnout špenát. V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu se špenátem. Nadávkujte do formiček. Na závěr posypte lněným semínkem a solí.
Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.
[1]Národní zdravotnický informační portál [online]. Probiotika. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 9. 9. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.
[2] BORNÍK, Daniel. Kefír a jeho účinky na naše zdraví [online]. Rehabilitace.info, 17. září 2017 [cit. 2025-09-10]. Dostupné z: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kefir-a-jeho-ucinky-na-nase-zdravi/