Ekonomika

Technologická agentura ČR navštíví Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu

Praha 25. srpna 2025

Jednat budou o společném postupu pro budoucnost udržitelného zemědělství.

Ve čtvrtek 28. srpna 2025 se v nově vzniklém Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) uskuteční významná návštěva – zavítají sem vrcholní představitelé Technologické agentury ČR (TA ČR) v čele s prof. Ing. Petrem Konvalinkou, CSc., FEng., předsedou TA ČR, a RNDr. Martinem Bunčekem, Ph.D., ředitelem Kanceláře TA ČR.

Návštěva má za cíl nejen prezentovat aktuální výsledky výzkumu, které se díky podpoře TA ČR podařilo přenést do praxe, ale především otevřít dialog o možnostech další spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu a jeho komunikace směrem k široké veřejnosti.

„Naše národní centrum dlouhodobě spolupracuje s Technologickou agenturou ČR nejen jako s poskytovatelem podpory v rámci výzkumných projektů, ale také při přenosu výsledků výzkumu do praxe. Právě tato synergie je klíčová pro budoucnost českého zemědělství a potravinářství. Velmi si ceníme, že budeme mít příležitost diskutovat o možnostech, jak tuto spolupráci dále rozvíjet,“ uvedl ředitel CARC Ing. Jiban Kumar, Ph.D.

Na programu jsou prohlídky vybraných špičkově vybavených pracovišť, prezentace konkrétních projektů a výsledků, které byly spolufinancovány TA ČR, a také diskuse o budoucích výzvách a společných aktivitách.

„Díky podpoře TA ČR se nám podařilo vyvinout řadu produktů, které dnes pomáhají nejen profesionálním zemědělcům, ale i drobným pěstitelům či třeba spotřebitelům zdravé výživy. Rádi bychom diskutovali i o tom, jak tyto výsledky lépe přiblížit veřejnosti – ať už formou popularizačních aktivit, nebo praktických návodů pro spotřebitele,“ doplnil náměstek ředitele CARC doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D.

Technologická agentura ČR dlouhodobě podporuje aplikovaný výzkum, který má přímý dopad na naši společnost i ekonomiku. Vznik Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu vnímám jako významný milník pro lepší propojení poznatků z výzkumu v oblasti zemědělství a potravinářství s praxí. Pevně věřím, že se CARC brzy stane renomovanou institucí, která přinese další užitečná řešení pro zlepšení kvality potravin a udržitelnost krajiny,“ doplnil Petr Konvalinka, předseda TA ČR.

Tato návštěva není jen formálním setkáním, ale představuje důležitý mezník v rozvoji výzkumu, který má přímý dopad na každodenní život lidí, kvalitu potravin i krajiny. V době klimatických změn a rostoucí poptávky po udržitelných řešeních je totiž spojení mezi vědou, podporou státu a praxí důležitější než kdy dříve.


Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC),
je přední českou výzkumnou institucí zaměřenou na udržitelný rozvoj zemědělství, potravinářství a ochranu přírodních zdrojů. Vzniklo transformací Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) a začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚPP) s cílem propojit špičkový mezioborový výzkum s praxí a veřejností.

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *