Gastronomie+++

Borůvkové kynuté knedlíky: sladká tradice českého léta

Praha 15. srpna 2025

Léto je v plném proudu a lesy se tak plní šťavnatými borůvkami. Kdo by odolal tomu vydat se s miskou do přírody a vrátit se s modrým pokladem, který voní prázdninami? Pokud máte zásobu těchto drobných plodů, máme pro vás ideální způsob, jak je využít. Tento recept v sobě nese chuť dětství, vzpomínek na prázdniny u babičky i poctivé domácí kuchyně. Sladké knedlíky přelité máslem a sypané cukrem navíc potěší každého, kdo hledá nejen chutné jídlo, ale i dezert v jednom.

Letní klasika, která voní babiččinou kuchyní

Kynuté knedlíky plněné ovocem patří k pokladům naší kuchyně. Jejich příprava může působit náročně, ale ve skutečnosti jde o jednoduché těsto, které si žádá jen trochu trpělivosti a kvalitních surovin. Náplň tvoří šťavnaté borůvky, které vás potěší nejen svou chutí, ale i mnoha benefity. Obsahují silné antioxidanty, vitamin C, železo a působí protizánětlivě. Díky vysokému obsahu vlákniny mají mimo jiné příznivý vliv na naše trávení.[1] Navíc mají nezaměnitelnou chuť, kterou si v kombinaci s nadýchaným těstem zamilujete. Borůvky můžete samozřejmě obměnit i za jiné ovoce, ale právě tyto drobné tmavě modré plody dělají z obyčejného jídla výjimečný letní zážitek!

Mouka, která zajistí dokonalé těsto

Aby bylo kynuté těsto krásně nadýchané, jemné a zároveň drželo tvar, záleží na výběru té správné mouky. Polohrubá mouka Babiččina volba je vyrobena z kvalitní české pšenice, která pochází výhradně od našich zemědělců. Díky jemnému mletí a optimální granulaci je ideální právě na kynuté ovocné knedlíky, buchty či koláče. Babiččina volba navazuje na více než stoletou mlynářskou tradici a díky modernímu zpracování i přísné kontrole si drží stálou kvalitu mouk po celý rok. Mouka se navíc pyšní značkou kvality Klasa, kterou si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Pokud chcete mít jistotu, že se vám těsto povede jako od babičky, mouka Babiččina volba je sázka na jistotu.

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 3 PL moučkového cukru
  • + náplň: lesní borůvky

Na dokončení:

  • rozpuštěné máslo
  • máta nebo meduňka
  • moučkový cukr

Postup:

V míse zpracujte ze všech surovin hladké těsto. Nechte 30 minut kynout pod utěrkou. Pak rozdělte na 8 stejně velkých kusů. V ruce vytvarujte placku, naplňte pořádnou porcí borůvek a udělejte pěkný bochánek.

Rozehřejte vodu v hrnci a postupně povařte všechny knedlíky. Opatrně je pak dávejte do mísy s trochou másla a přikryjte poklicí.

Podávejte řádně přelité máslem a posypané moučkovým cukrem, dozdobte čerstvou bylinkou.

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.


[1] NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Borůvky [online]. [cit. 2025-08-05]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1035-boruvky

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *