Půl talíře radí: Jak využít letní ovoce a zeleninu na maximum?
Praha 3. července 2025
Léto je pro milovníky čerstvých potravin doslova rájem. Trhy i zahrádky se plní šťavnatým ovocem a pestrou zeleninou, která nejen skvěle chutná, ale také tělu dodává důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Abychom ale tyto barevné a voňavé plody využili naplno, je důležité umět se sezónními potravinami pracovat efektivně. A to tak, aby nám nepřebývaly v lednici, neplýtvalo se jimi a sloužily co nejlépe našemu zdraví.
Sezónní potraviny jsou výživnější i ekologičtější
Sezónní ovoce a zelenina mají oproti celoročně dostupným dovozovým potravinám několik výhod. Jsou čerstvější a díky kratší dopravě i šetrnější k životnímu prostředí. Jejich chuť i nutriční hodnota je navíc na vrcholu. „Výhodou je, že si celou řadu druhů ovoce a zeleniny můžete vypěstovat na zahradě, terase či balkoně a těšit se tak ze skvělé chuti a nutriční hodnoty čerstvě utrženého ovoce/zeleniny v konzumní zralosti (a bio/organické kvality). Nejen že je mnohem více druhů ovoce a zeleniny dostupných, ale celá řada lidí ze sociálně slabších vrstev uvítá i nižší ceny, případně možnost si utrhnout ovoce z volně rostoucích stromů v přírodě zdarma,” uzavírá Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér. „Čerstvá zelenina a ovoce nejen skvěle chutnají, ale přitom jejich koupí podpoříte lokální farmáře a zemědělce,” říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na podporu zdravého a vyváženého stravování.
Ovoce a zelenina každý den
Jedním z jednoduchých pravidel zdravého stravování je zásada projektu Půl talíře, která doporučuje, aby alespoň polovina každého jídla tvořila zelenina nebo ovoce. To je snadné obzvlášť v létě, kdy jsou čerstvé suroviny dobře dostupné a variabilní. Letní jídla nemusí být složitá ani časově náročná. Právě jednoduchost, čerstvost a barevnost dělá z této sezóny ideální období pro zdravý a chutný jídelníček.
Jak na minimum plýtvání: Chytré tipy pro každou kuchyň
- Kupujte méně, ale častěji a kvalitněji
Letní suroviny se rychle kazí. Místo velkého nákupu se vyplatí chodit na trh nebo do obchodu častěji. Díky tomu máme vždy čerstvé zásoby a snížíme riziko, že se něco zkazí. - Zachraňte měkké plody
Přezrálé meruňky nebo jahody nejsou ztracené. Můžeme je zavařit, využít do smoothie, jogurtu, zmrzliny nebo na domácí pečení. - Zpracujte zbytky šikovně
Z vadnoucí zeleniny lze udělat zeleninový vývar nebo ratatouille. Zbytky využijeme i v domácích pomazánkách nebo rychlých zeleninových omáčkách. - Fermentujte, zamrazujte a sušte
Přebytky zeleniny můžeme využít k výrobě domácího kimchi nebo kvašených okurek. Ovoce lze upravit i sušením, což se hodí do kaší i pečení. Zbytky můžeme i zamrazit a využít na později. - Sdílejte s ostatními
Pokud sklízíme víc, než sami zvládneme spotřebovat, nabízí se možnost potraviny darovat a udělat tak radost svým blízkým či sousedům.
O projektu Půl talíře – Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo.
Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat.
Více na www.farmabezdinek.cz