Gastronomie+++

Půl talíře radí: Jak využít letní ovoce a zeleninu na maximum?

Praha 3. července 2025

Léto je pro milovníky čerstvých potravin doslova rájem. Trhy i zahrádky se plní šťavnatým ovocem a pestrou zeleninou, která nejen skvěle chutná, ale také tělu dodává důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Abychom ale tyto barevné a voňavé plody využili naplno, je důležité umět se sezónními potravinami pracovat efektivně. A to tak, aby nám nepřebývaly v lednici, neplýtvalo se jimi a sloužily co nejlépe našemu zdraví.

Sezónní potraviny jsou výživnější i ekologičtější

Sezónní ovoce a zelenina mají oproti celoročně dostupným dovozovým potravinám několik výhod. Jsou čerstvější a díky kratší dopravě i šetrnější k životnímu prostředí. Jejich chuť i nutriční hodnota je navíc na vrcholu. „Výhodou je, že si celou řadu druhů ovoce a zeleniny můžete vypěstovat na zahradě, terase či balkoně a těšit se tak ze skvělé chuti a nutriční hodnoty čerstvě utrženého ovoce/zeleniny v konzumní zralosti (a bio/organické kvality). Nejen že je mnohem více druhů ovoce a zeleniny dostupných, ale celá řada lidí ze sociálně slabších vrstev uvítá i nižší ceny, případně možnost si utrhnout ovoce z volně rostoucích stromů v přírodě zdarma,” uzavírá Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér. „Čerstvá zelenina a ovoce nejen skvěle chutnají, ale přitom jejich koupí podpoříte lokální farmáře a zemědělce,” říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na podporu zdravého a vyváženého stravování.

Ovoce a zelenina každý den

Jedním z jednoduchých pravidel zdravého stravování je zásada projektu Půl talíře, která doporučuje, aby alespoň polovina každého jídla tvořila zelenina nebo ovoce. To je snadné obzvlášť v létě, kdy jsou čerstvé suroviny dobře dostupné a variabilní. Letní jídla nemusí být složitá ani časově náročná. Právě jednoduchost, čerstvost a barevnost dělá z této sezóny ideální období pro zdravý a chutný jídelníček.

Jak na minimum plýtvání: Chytré tipy pro každou kuchyň

  1. Kupujte méně, ale častěji a kvalitněji
    Letní suroviny se rychle kazí. Místo velkého nákupu se vyplatí chodit na trh nebo do obchodu častěji. Díky tomu máme vždy čerstvé zásoby a snížíme riziko, že se něco zkazí.
  2. Zachraňte měkké plody
    Přezrálé meruňky nebo jahody nejsou ztracené. Můžeme je zavařit, využít do smoothie, jogurtu, zmrzliny nebo na domácí pečení.
  3. Zpracujte zbytky šikovně
    Z vadnoucí zeleniny lze udělat zeleninový vývar nebo ratatouille. Zbytky využijeme i v domácích pomazánkách nebo rychlých zeleninových omáčkách.
  4. Fermentujte, zamrazujte a sušte
    Přebytky zeleniny můžeme využít k výrobě domácího kimchi nebo kvašených okurek. Ovoce lze upravit i sušením, což se hodí do kaší i pečení. Zbytky můžeme i zamrazit a využít na později.
  5. Sdílejte s ostatními
    Pokud sklízíme víc, než sami zvládneme spotřebovat, nabízí se možnost potraviny darovat a udělat tak radost svým blízkým či sousedům.

O projektu Půl talíře – Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo.

Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.


Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat.

Více na www.farmabezdinek.cz

Sdílejte ...