Turnovské pivnice a Měšťanský pivovar Turnov
Turnov 29. dubna 2025
Řemeslné pivo, poctivá gastronomie a atmosféra, která má duši

Turnovská pivnice není jen místem, kde si dáte dobré pivo. Je to koncept, který propojuje české pivovarské řemeslo s nadčasovým prostředím a gastronomickým zážitkem. Vznikla z lásky k tradici, ale i s touhou nabídnout hostům něco navíc – autenticitu, atmosféru a kvalitu bez kompromisů.
Řemeslné turnovské pivo z tanku, tradiční česká kuchyně, křupavé pečivo z vlastní pekárny, poctivé uzeniny bez éček, které pro hosty restaurace vyrábí řeznický mistr přímo v areálu pivovaru v Turnově. To je koncept s názvem Turnovská pivnice, který vyrostl na kořenech turnovského pivovarnictví.
Cílem zakladatele a majitele Měšťanského pivovaru Turnov Michala Zítka bylo vytvořit síť restaurací, které ctí českou pivní a gastronomickou kulturu, ale nebojí se moderních prvků – ať už v interiéru, servisu nebo přístupu k jídlu.
Co by to bylo za ráj bez piva

Každá restaurace Turnovské pivnice čepuje piva výhradně z Měšťanského pivovaru Turnov – nezávislého řemeslného pivovaru v srdci Českého ráje. Vaření piva má v Turnově dlouhou tradici, sahající až do středověku. Vrchol zažil na začátku 20. století, kdy roční produkce dosahovala 20 000 hektolitrů. V roce 1942 však vaření piva ustalo a objekt později zcela zanikl. Až do roku 2012 – tehdy se Michal Zítko rozhodl tradici obnovit. „Chtěl jsem vařit pivo jinak. V malém, poctivě, a s chutí, která nebude zaměnitelná s produkcí velkých pivovarů,“ vzpomíná pan Zítko.
Díky investicím do špičkové technologie, ale i uchování tradičních metod vaření piva, se stal respektovaným producentem nejen v regionu, ale i v rámci celé ČR. „Vaříme pivo způsobem, který zachovává všechny prospěšné látky a přináší krémovou pěnu i plnou chuť,“ vysvětluje sládek Pavel Blaževič. Výroba probíhá v duchu řemeslné tradice – s důrazem na kvalitu, ne kvantitu. Používá se výhradně český slad a nejkvalitnější žatecký chmel. Voda pochází z vlastního hlubinného vrtu. Právě ona dodává pivu charakter a čistotu. „Naše pivo čepujeme jen v Turnovských pivnicích, které si sami provozujeme,“ vysvětluje Michal Zítko a dodává, že tento model je v Česku ojedinělý. Výhodou je plná kontrola nad kvalitou a přímý kontakt se zákazníkem. „Na druhou stranu – nemáme se na koho vymluvit, pokud se něco nepovede,“ dodává s úsměvem.
Turnovské pivo je nepasterizované, nefiltrované a má výraznější chmelový profil. Vlajkovou lodí pivovaru je Turnovská 10, Turnovská 12 světlá a Turnovská 12 tmavá. Kromě ležáků pivovar nabízí i sezónní speciály, jako například Turnovskou IPA, nebo limitované edice k významným událostem.
„Turnovské pivo si Pražané oblíbili již v 15. století, kdy se sem podle středověkých pramenů dováželo. Dalo by se tedy říci, že historie se opakuje,“ uzavírá s úsměvem Michal Zítko.
Další informace o pivovaru: www.pivovarturnov.cz
Síť Turnovských pivnic: Každá jiná, ale všechny se stejným srdcem
Hned čtyři Turnovské pivnice najdete přímo v Praze (Churchill, Brumlovka, Waltrovka, Vršovice). Na podzim se připravuje otevření další pobočky v Karlíně a dále v Nuslích. Kromě stálého menu a polední nabídky lákají Turnovské pivnice zákazníky také na pravidelné gastronomické speciální a sezonní akce.

Vlajkovou lodí celého konceptu je restaurace Na Lukách přímo v areálu pivovaru v Turnově. Stylový interiér a nerezové pivní tanky vytváří autentickou atmosféru, která doplňuje široký výběr piv a sezónní menu z lokálních surovin. Skvělá dostupnost i velká letní zahrádka z ní dělají centrum společenského dění v regionu. Cyklisté nebo vodáci mohou využít také Bistro u pivovaru, kde se mohou občerstvit bez zbytečného čekání.
Pokud zavítáte na Javorník u Liberce, určitě navštivte Areál Obří sud. Kromě netradiční restaurace a hotelu tu najdete řadu atrakcí a zábavy pro celou rodinu.
Přehled všech Turnovských pivnic: www.turnovskapivnice.cz
Adéla Dittmannová