Zdraví

Chcete být fit nejen do plavek? Naučte se princip správně sestaveného talíře

Praha 13. března 2025

Léto se blíží a s ním i přání cítit se ve svém těle dobře. Místo drastických diet a rychlých řešení, která často končí jojo efektem, je klíčem k úspěchu vyvážená strava, pravidelný pohyb a psychická pohoda. Jak na zdravé stravování bez složitého počítání kalorií? Projekt Půl talíře doporučuje jednoduchý, ale účinný princip – správné rozložení porcí na talíři, které pomáhá vytvořit dlouhodobě udržitelné návyky.

Mnoho lidí se na jaře snaží zbavit přebytečných kilogramů extrémními dietami, které jsou ale dlouhodobě neudržitelné. Místo toho je lepší postupně měnit svůj jídelníček k lepšímu, a to začít přidávat více zeleniny, volit kvalitní bílkoviny a omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny.

Zdravé návyky, které vydrží

Dalším krokem může být správně sestavený zdravý talíř. Jedná se o jednoduchý vizuální nástroj, který pomáhá sestavit nutričně vyvážené jídlo bez nutnosti počítání kalorií. „Nejde o žádnou další populární/zázračnou dietu, ale o jednu z možností, jak si vytvořit udržitelný přístup ke stravování. Napomáhá udržet si zdravou tělesnou hmotnost a zároveň organismu dodat všechny potřebné živiny,” vysvětluje Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.

Polovinu tohoto talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). „Lidé, kteří se řídí tímto principem nebo jakýmkoliv jiným principem racionálního stravování, a k tomu pravidelně provádí nějakou fyzickou aktivitu, často zjistí, že dosahují svých cílů i bez zbytečně extrémního omezování. Navíc si jsou schopni udržet svoji zdravou hmotnost po delší časový úsek či ideálně do konce života,“ říká Josef Soukup.

Jak si sestavit ideální talíř?

  • 50 % talíře – zelenina a ovoce (špenát, brokolice, paprika, rajčata, bobulové ovoce)
  • 25 % talíře – kvalitní bílkoviny (kuřecí maso, losos, tofu, vejce, luštěniny)
  • 25 % talíře – komplexní sacharidy (quinoa, celozrnná rýže, batáty, bulgur)
  • Zdravé tuky – přidat dle potřeby (olivový olej, avokádo, ořechy, semínka)
  • Tekutiny – čistá voda, čaj, káva

Jak už napovídá samotný název, talíř zdravé výživy představuje jednoduchý a vizuálně přehledný návod, jak si sestavit vyvážené jídlo. Tento princip lze využít i při přípravě jídel do krabičky a podpořit zdravé stravovací návyky na cestách.

Začněte už dnes

Příprava na léto neznamená drastická omezení. „Pokud si osvojíte jednoduché pravidlo, že polovina každého talíře patří zelenině a ovoci, automaticky uděláte krok správným směrem, aniž byste se museli vzdávat svých oblíbených pokrmů. Plánujte si jídla dopředu, vybírejte sezónní a lokální suroviny a experimentujte s novými recepty. Díky tomu se budete cítit skvěle a bez zbytečného stresu,“ dodává Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.

O projektu Půl talíře

Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.

O Farmě Bezdínek


Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz

Sdílejte ...