Různé

Láska prochází kuchyní

Praha 15. května 2018

Kulinářský ateliér Ola Kala v Praze tvrdí, že láska prochází kuchyní. Říká také, že trend domácího kulinářství u nás stále stoupá. Řada lidí přistupuje k přípravě pokrmů nikoli jako k povinnosti, ale jako možnosti společného zážitku s přáteli nebo rodinou. Novinkou letošního roku je například úzká spolupráce s francouzským someliérem a gastronomickým ambassadorem Cédricem Picotem, který mimo jiné obsluhoval Václava Havla během jeho večeře v Elysejském paláci, kde se staral o vína a gastronomickou etiketu. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. A protože Mlékárna Valašské Meziříčí sleduje vše co se v gastronomii děje, další sérií tří lehkých a rychlých receptů připravila, ve spolupráci s Vendy a desetibojařem Jirkou Sýkorou, právě v tomto kulinářském studiu, plném nápadů a moderního přístupu k tradiční kuchyni. Tentokráte se připravovaly kuřecí jogurtové špízy, špagety s kuřecím masem na kari a jogurtu nebo lehký těstovinový salát s tuňákem.

„Lehké, rychlé, chutné a zábavné. Tak bych tentokráte charakterizovala naše recepty. Kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou nejenom dobře uvařili, ale myslím, že se i dobře pobavili. A tuto energii bychom rádi předali dále,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kulinářské studio Ola Kala jen potvrzuje správnost naší cesty. Vaření může být i zábava a stává se stále více trendy. S kvalitními ingrediencemi to jde pak jako po másle. Čerstvé mléčné výrobky z Mlékárny Valašské Meziříčí rozhodně gastronomický požitek jen umocní,“ dodává  Radka Benešová.

LEHKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT S TUŇÁKEM

 

Ingredience

1 balení těstovin (500g)

2 balení tuňáka ve vlastní šťávě

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí

1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí

2 lžíce majolky

Kukuřice

Cherry rajčátka

Jarní cibulka – nať

Citronová šťáva, sůl, cukr, bílý pepř

Postup

Uvaříme si těstoviny v osolené vodě. Uvařené těstoviny promícháme s kukuřicí, tuňákem, rajčátky a natí jarní cibulky. Směs osolíme a opepříme. Poté si připravíme zálivku z Bílého jogurtu z Valašska, Kysané smetany z Valašska, majolky, citronové šťávy, cukru a soli. Salát promícháme a dáme vychladit. V letních horkých dnech je to pecka.

Příprava: 10 minut, uvaření těstovin

Dokončení: 10 minut

KUŘECÍ JOGURTOVÉ ŠPÍZY

 

Ingredience

4 ks kuřecí prsa

Marináda

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí

2 lžíce oleje

2 lžíce citronové šťávy

1 lžička sladké mleté papriky

1 lžička sušeného česneku

Špetka kari koření

Sůl, pepř

Postup

Všechny ingredience na marinádu promícháme v misce. Kuřecí prsa nakrájíme a naložíme do misky, kde necháme marinovat alespoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Nakonec kuřecí kousky napícháme na špejli a ukládáme na plech, nebo do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Kuřecí špízy podává se salátem, bramborem, prostě s tím, co máte rádi.

Příprava: 3 hodiny nechat marinovat

Dokončení: 20 minut pečení

ŠPAGETY S KUŘECÍM  MASEM NA KARI A JOGURTU

Ingredience

4 ks kuřecí prsa

400 g špagety

1 malá cibule

1 střední pórek

150ml Čerstvá smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí 33% (případně můžeme použít jinou)

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí

Kari, sůl, pepř, sušený česnek

Olej

Postup

Na pánvi si orestujeme na troše oleje na jemno pokrájenou cibuli. Kuřecí nudličky osolíme, opepříme a přidáme do pánve k cibuli. Kuřecí kousky orestujeme ze všech stran, přidáme kari, špetku sušeného česneku a pórek. Směs promícháme, podlijeme trochou vody a smetanou. Nakonec vmícháme Bílý jogurt z Valašska  a podusíme do měkka a promícháme s uvařenými těstovinami.

Příprava: 10 minut, uvaření těstovin

Dokončení: 10 minut

Všechny recepty a jejich přípravu lze shlédnout na: https://youtu.be/7lU5fu0yXhI salát,

https://youtu.be/S0Iir-BCvI0  jogurtové špízy a https://youtu.be/qlkPSSbPX-I špagety

 http://www.olakala.cz/kurzy-svetoveho-sommeliera/  a https://www.cedricpicotsommelier.eu/

Kateřina Goroškov

Sdílejte ...