Velikonoční knedlíková pochoutka
Praha 24. března 2024
Blíží se období Velikonoc. Kromě nádivky, drůbeže na mnoho způsobů nebo velikonočního beránka si můžete připravit i další specialitu. Ta se bude perfektně hodit k dalšímu typickému jarnímu pokrmu – králíkovi se špenátem. O čem je řeč? O patricijském velikonočním knedlíku.
Málokdo tento druh knedlíku zná, ale patří k delikatesám. Jde o trochu náročnější knedlíkovou specialitu, ta se vám ale za snahu odmění nepřekonatelnou chutí, ve které se budou mísit čerstvé bylinky, kešu oříšky, králičí játra a anglická slanina.
Recept: Patricijský velikonoční knedlík s králičími játry

Suroviny:
150 g králičích, případně kuřecích jater
100 g anglické slaniny
200 ml mléka
8 rohlíků
2 vejce
hrst petržele kudrnky

200 g kešu oříšků
2 stroužky česneku
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
trocha strouhanky pro případné zahuštění
Postup:
- Rohlíky nakrájené na kostičky namočte do mléka a žloutků. Z bílků vyšlehejte tužší sníh.
- Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Játra očistěte a také nakrájejte. Na pánvi nejdřív zlehka opečte anglickou slaninu, aby pustila tuk. Potom orestujte také játra a nasekaný česnek. Vše přesuňte do mísy k namočenému pečivu. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- Kešu oříšky nasekejte a polovinu množství nasypejte k masové směsi. Přidejte také nakrájenou kudrnku a propracujte. Jako poslední zlehka vmíchejte našlehaný sníh. Protože velmi záleží na druhu a stáří použitého pečiva, budete možná potřebovat přidat trochu strouhanky, aby těsto mělo dobrou soudržnost.
- Z těsta vyrobte malé knedlíčky a obalte je ve zbytku nasekaných oříšků. Vařte v páře cca 15 minut. Dobu vaření je nutné přizpůsobit velikosti knedlíčků.
Tip šéfkuchaře:
„Když nemáte k dispozici králičí játra, sáhněte po kuřecích, odvedou dobrou službu, i když nejsou tak jemná. A co se vaření týče, vždy vařte v páře. Ve vodě by se bohužel oříšky na povrchu odlepily. A v páře navíc hezky změknou,“ radí Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.
Jak ještě servírovat Patricijský velikonoční knedlík, prozradí Velká knedlíková kuchařka.
Kateřina Šimková, Petr Kosiner
Knedlíky Láznička s.r.o. patří ke stálicím českého trhu. Zabývá se vařením knedlíků pro nejrůznější odběratele, například restaurace, catering, školní jídelny, její výrobky najdete také v sortimentu rohlik.cz. Nabídka knedlíků je obrovská, od klasických houskových až po speciální, například brynzáky nebo dýňové či špenátové. Společnost vydala Velkou knedlíkovou kuchařku, v níž najdete 144 knedlíkových receptů, ale nejen to. Zjistíte, že vařit knedlíky není těžké, že jich můžete ochutnat daleko více, než jste si mysleli nebo že existují také knedlíky dýňové, mandlové nebo bezlepkové.