Gastronomie+++

Mezinárodní den čokolády: oslavte jej v rytmu té bíle s malinovými blondies

Praha 14. září 2023

Hořkou, mléčnou, bílou, hnědou, milují ji skoro všichni! A není divu, čokoláda se totiž hodí téměř ke všemu, od ovoce, přes ořechy, až po karamel a skoro každý jí tak přijde na chuť. Pokud si ji dopřejete v přiměřeném množství, může mít pro lidský organismus i mnoho dalších benefitů. Byla by tedy škoda její výhody nevyzkoušet na vlastní kůži právě v tento jedinečný den! Mezinárodní den čokolády k upečení něčeho čokoládového totiž přímo vybízí! Tipem pro vás může být tato malinová buchta s bílou čokoládou, aneb malinové blondies.

Prehistorický elixír mládí

Čokoláda pochází ze Střední Ameriky, první zmínky existují už z roku 1400 př. n. l. Z její tehdejší konzistence byste ale nejspíš chutí neslintali. Existovala totiž pouze v podobě fermentovaného nápoje. Od vynálezu prvního stroje na výrobu čokolády je ale všechno jinak a čokoláda má od roku 1780 všude po světě podobu, kterou všichni tak dobře známe a milujeme! Budeme-li mluvit o kvalitní vysokoprocentní čokoládě, její mnohé benefity nás přesvědčí o tom, že ji není třeba z kalorických tabulek zcela vyškrtávat a tabulku čokolády tak můžete na vašem nákupním seznamu s klidem v duši nechat. Pokud budete čokoládu konzumovat v přiměřeném množství, může mít tato prehistorická pochoutka pozitivní vliv na vaši paměť či srdeční činnost. Ba co víc, někteří tvrdí, že díky hojnému množství různých minerálů, vápníku a manganu dokáže zpomalovat proces stárnutí! Čokoláda zároveň dokáže zvyšovat hladinu endorfinů v krvi a je tak mnohdy dokonce označována za afrodiziakum. Oslavte proto s námi 13. září mezinárodní den této lahodné cukrovinky a zpříjemněte si jej ideálně něčím opravdu čokoládovým! Třeba touto malinovou buchtou s bílou čokoládou. Kombinace malin a bílé čokolády je totiž nezapomenutelná!

Spolehlivý parťák

Univerzální génius pro vaši kuchyni. Zvládne přípravu téměř každého dezertu a je tak spolehlivým parťákem pro každé pečení. O kom že je tu řeč? Přeci o novince z moučného portfolia Babiččina volba, která přišla letos na jaře v podobě univerzální mouky. Po specializovaných moukách pro různorodé druhy dezertů a těst je tento typ mouky naprostou revolucí na trhu. Univerzální mouka kombinuje pekařské vlastnosti různých mouk, konkrétně hladké a polohrubé, a hodí se tak téměř pro každé pečení. Vzhledem k její optimální struktuře a kvalitě lepku a škrobu se hodí nejen pro pečení, ale i pro obalování či zahušťování pokrmů. Všechny tyto její unikátní vlastnosti jdou navíc ruku v ruce s kvalitou, což dokazuje i nezávislý průzkum Testuj.to, kterého byla Univerzální mouka součástí a doporučila ji drtivá většina respondentů. Na kvalitních surovinách stojí totiž výsledek celého pečení, což potvrzuje i ambasador mouk Babiččina volba a mistr cukrář, Josef Maršálek. A pokud i vy do domácnosti sháníte toho svého univerzálního génia, naleznete jej v regálech hypermarketu Albert či nově na kosik.cz nebo na itesco.cz!

Ingredience

  • 120 g Univerzální mouky Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 40 g oříškového másla (my dáváme mandlové s bílou čokoládou)
  • 60 g nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanička malin (125 g)
  • 100 g bílé čokolády

Postup

Malinová buchta s bílou čokoládou je dokonalou kombinací sladkosti a svěžesti, která vás okouzlí na první kousnutí. Zkuste tento jednoduchý recept a nechte se unést kombinací sladkého ovoce a krémové čokolády.

V míse promíchejte nejprve cukr s rozpuštěným máslem, postupně do směsi zašlehejte vejce, přidejte také oříškové máslo. Promíchejte mouku s práškem do pečiva a do tekuté směsi přidejte. Nakonec nasekejte čokoládu a oříšky a opatrně vmíchejte do těsta.

Stáhněte do formy a přidejte nakonec i maliny – vmáčkněte je do těsta. Předehřejte troubu na 170 °C. Pečte v zapékací formě nebo pekáčku asi 25 minut. Buchta by měla být vláčná, ale ne nadýchaná (spíš jako brownies – lehce nedopečené a jemné).

Laura Alluri

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

Sdílejte ...