Ekonomika

Svijany se připojují k iniciativě Zachraň hospodu

Svijany, 8. dubna 2020

Pivovar Svijany se připojuje k iniciativě Českého svazu pivovarů a sladoven Zachraň hospodu!. Na vytvoření a provoz webové stránky, díky níž budou moci lidé přímo podpořit své oblíbené hospody a restaurace a umožnit jim tak přežít současnou katastrofální situaci, přispěje částkou sto tisíc Kč. „Vyzýváme nejen naše fanoušky, ale všechny, kterým záleží na přežití českého pohostinství, tak jak je známe, aby existenčně ohrožené hospody podpořili,“ vyzval veřejnost ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. 

Na webové stránce projektu se mohou zapojit hospody a restaurace i jejich zákazníci. Ti si budou moci prostřednictvím systému koupit poukaz, který pak v hospodě nebo restauraci uplatní, až přestanou platit aktuální opatření a provozovny znovu otevřou. Příspěvek Pivovaru Svijany a dalších partnerů projektu na provoz online platformy zaručí, že jednotlivé podniky dostanou sto procent takto vybraných peněz.

Dopady současné situace na hospody a restaurace jsou doslova katastrofální – většina z nich zavřela, ohlašují propouštění zaměstnanců a mnohým hrozí úplný zánik. Podaří-li se nám do projektu zapojit širokou veřejnost a vyvolat vlnu solidarity, mohli by provozovatelé získat finanční prostředky na překlenutí současné mimořádně složité situace. České hospody jsou součástí naší kultury. Nedopusťme, aby řada z nich zahynula a už nikdy neotevřela,“ apeluje na hosty Roman Havlík.

Podle ČSPS je nyní zhruba 90 procent českých hospod a restaurací kvůli aktuálním opatřením zavřená. Celý segment přišel ze dne na den o tržby a mnoho ze zhruba čtvrt milionu jeho zaměstnanců o jistotu práce. Řada podniků již musela ohlásit propouštění; i kdyby se vrátily k běžnému provozu již v červnu, odhadují, že jejich celkové roční tržby klesnou o více než 40 %.

Projekt vyzvednisi.cz

K udržení co největšího počtu restaurací v provozu by mohl přispět i projekt  vyzvednisi.cz. Stejnojmenný web slouží k interaktivní inzerci nabídky jídel a nápojů, které si zákazníci mohou vyzvedávat přímo v podniku. Pro restaurace i zákazníky může být velmi atraktivní díky nulovému poplatku za registraci, vedení účtu a především za provedenou objednávku. Zákazník si na mapě webu vybere z nabídky nejbližších restaurací a objedná si jídlo nebo nápoj, které si pak v provozovně sám vyzvedne. 

Svijany pomáhají

Pivovar Svijany pomáhá ohroženým hospodám a restauracím již od samého začátku epidemie. V zájmu minimalizace jejich škod jim nabízí například výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé nebo zprostředkování bezplatného pracovně-právního poradenství v souvislosti s dočasným uzavřením provozoven. „Naším cílem je maximálně je v současné těžké situaci podpořit a pomoci jim ekonomicky tím, že vezmeme část jejich ztrát na sebe,“ uvedl k tomu v polovině března Roman Havlík. Hostinští se mohou obracet na obchodní zástupce pivovaru nebo přímo na jeho vedení.

www.zachranhospodu.cz

www.vyzvednisi.cz

Luboš Spálovský

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 709 896 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu čtrnácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 900 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/

Sdílejte ...