Ekonomika

Noc pivovarů 2026: Oslava pivovarnictví se uskuteční ve třech krajích

Praha, 10. prosince 2025

 Noc pivovarů po letošní úspěšné premiéře v Plzeňském kraji zamíří v příštím roce do dalších regionů. Druhý ročník svátku pivovarnictví proběhne 24. dubna 2026 v pivovarech ve Středočeském, Moravskoslezském a Plzeňském kraji. Malé i velké pivovary se otevřou veřejnosti a nabídnou exkluzivní prohlídky míst, kde se pivo vaří, setkání se sládky, degustace nebo školy čepování.

Historicky první Noc pivovarů se v letošním roce uskutečnila v Plzeňském kraji. Účastnilo se jí přes 20 malých i velkých pivovarů v regionu, které navštívilo více než 3000 lidí. Návštěvníci se mohli podívat sládkům a pivovarníkům přímo pod ruce, a to i v pivovarech, které za normálních okolností exkurze nepořádají. Mnoho ze zúčastněných pivovarů si v rámci Noci pivovarů připravilo také speciální aktivity, ať už to byl pivní speciál, povídání se sládky nebo hudební program. V příštím roce se akce rozšíří i do dalších krajů, a to do středních Čech a na severní Moravu. Místní pivovary tak budou mít možnost otevřít se veřejnosti a ukázat své umění, které má v českých zemích mnohasetletou tradici.

„První ročník ukázal velký zájem české veřejnosti o pivovarnictví. Viděl jsem stovky nadšených lidi, kteří se přišli podívat, jak se vaří pivo. A to nejen u nás, ale i v dalších pivovarech v kraji. Současně byla zřejmá pospolitost pivovarníků bez ohledu na velikost pivovaru. Věřím, že tuhle atmosféru se podaří přenést i do dalších krajů. Protože česká pivní kultura není jen o setkávání lidí v hospodě, nedílnou součástí jsou právě pivovary. A je skvělé, že mají možnost otevřít se návštěvníkům a ukázat své umění,“ popisuje emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Právě on a další sládci Prazdroje byli hlavními iniciátory prvního ročníku Noci pivovarů, kteří myšlenku rozšířili mezi své pivovarské kolegy.

„První Noc pivovarů se moc povedla a dokázala lidi přivést na místa, kde je jim dobře. Vytvořila pro nás příležitost ukázat, co všechno předchází načepovanému půllitru a předvést, jak k vaření piva přistupujeme. Věřím, že vzniká zajímavá tradice, které chceme být součástí. Určitě se zúčastníme i Noci pivovarů 2026,“ dodává Jan Ilgner, sládek Pivovaru Radouš a jeho přidružené značky The Barn Beer Co.

Jedna noc, tři kraje

Druhý ročník Noci pivovarů proběhne v pátek 24. dubna 2026 ve Středočeském, Moravskoslezském a Plzeňském kraji. Termín akce je připomínkou výročí zrušení tzv. Propinačního práva z dubna roku 1869, které do té doby výrazně omezovalo zakládání pivovarů a určovalo, kdo může vařit a prodávat pivo. Po jeho zrušení začaly v českých zemích vznikat pivovary a nastal rozmach pivovarnictví, který trvá dodnes.

Aktuálně v Česku vaří pivo více než 500 malých, středních i velkých pivovarů, z toho zhruba třetina působí právě ve třech krajích, kde v roce 2026 proběhne druhá Noc pivovarů. Akce je otevřena všem pivovarům ze tří vybraných krajů, přičemž každý ze zapojených pivovarů má zcela volnou ruku v tom, jaký program pro své návštěvníky připraví. „Pivo a pivovarnictví si zaslouží mít svůj den, který bude oslavou řemesla i příležitostí pro setkávání lidí v místech, kde se vaří pivo. Cílem je ukázat, co vše stojí za výrobou piva, a to v neobvyklém čase a neobvyklé atmosféře. Věříme, že se otevře maximum pivovarů veřejnosti a lidé přijdou ‚své‘ sládky navštívit a podívat se na tajemství českého piva,“ uvádí Marek Pražák z pořádající agentury Svengali Communications.

Pivovary ze Středočeského, Moravskoslezského a Plzeňského kraje, které se chtějí zapojit do Noci pivovarů 2026, se již teď mohou registrovat na stránkách www.nocpivovaru.cz.

  • Noc pivovarů je iniciativou českých sládků, kteří se rozhodli co nejširšímu publiku názorně a poutavě ukázat pivovarské řemeslo, jeho krásu, náročnost i propojení tradice s moderními postupy. A samozřejmě i výsledek jejich snažení – skvělé české pivo. To vše přímo v pivovarech. Registrace pivovarů, program a další informace na www.nocpivovaru.cz.
  • Noc pivovarů představuje příležitost ukázat, jak velký význam má pivovarnictví a pivní kultura pro Česko nejen ze společenského, ale i z ekonomického hlediska. V celém Česku je dnes přes 550 pivovarů a další přibývají. Pivovarnictví přímo i zprostředkovaně dává práci 65 000 lidí a každoročně přináší na daních do státního rozpočtu skoro 30 miliard korun. Češi navíc „své“ pivo skutečně milují, přes 96 % spotřebovaného piva v tuzemsku tvoří to české, moravské a slezské.
  • Pivovarnictví je obor, který dnes dalece přesahuje brány samotných pivovarů. Na české pivovary jsou navázány tisíce firem, samotné pivovary pomáhají rozvíjet tuzemské hospody, restaurace a pomáhají posouvat kupředu celou gastronomii. Úzce spolupracují také s pěstiteli chmele a ječmene a starají se společně o to, aby i příští generace měly dostatek kvalitních surovin pro výrobu českého piva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *