Zábava

Teplo domova, perník a káva. To je recept na dokonalou zimní atmosféru

Praha,10. prosince 2025

 Zatímco se venku postupně více a více ochlazuje a města po večerech rozsvěcují vánoční světýlka, doma to začíná vonět jako pravá zima – tedy po perníku. A právě tato tradiční česká vůně se stává hlavní inspirací letošní zimy. Tento rok se můžete inspirovat kombinací, která spojuje chuť tradice s moderním pojetím – Hell Ice Coffee Latte s domácím perníkovým sirupem. Výsledkem je zimní káva, která chutná jako z oblíbené kavárny, připravit si jí však můžete za pomoci kvalitních domácích ingrediencí.

Perník, aneb český symbol zimy a sladká tradice

Historie perníku v Čechách sahá až do 14. století. Tehdy se pečivo z medu, mouky a aromatického koření začalo objevovat na mnoha trzích v Praze i Pardubicích. Právě z Pardubického perníku se později stal pojem nejen u nás, ale i v zahraničí. Receptury se dědily z generace na generaci, a jak už to v Čechách bývá, každý dům měl svou vlastní variantu. Nyní si bez vůně perníku neumíme zimu představit – připomíná nám domov, klid a v mnoha případech i dětství.

Ať už ve formě buchty, cukroví, svíček nebo tělových krémů, kombinace skořice, hřebíčku
a zázvoru se z kuchyní každoročně line stejně jako kdysi. Proto není divu, že se tyto tóny koření dokonale snoubí i s jemnou chutí kávy.

Rituál během chladných dní

V období, kdy se dny krátí a málokomu se chce ven do zimy, přichází ideální chvíle dopřát si malý rituál pohodlí. Někdo zapaluje svíčky, jiný si zaleze pod deku ke knize nebo filmu. Jedna věc je však pro zimní hygge typická – káva. Abychom ji ovšem dotáhli do nejmenšího detailu stačí například do oblíbené ledové kávy Hell Ice Coffee Latte přidat lžíci domácího perníkového sirupu. V okamžiku tak získáte nápoj s vůní exotického koření, který potěší smysly a navodí atmosféru zimních dní. Ať už si ho vychutnáte zabalení v dece nebo při setkání s přáteli, je to jednoduchý způsob, jak si dopřát kousek kavárenského luxusu doma, navíc z poctivých domácích surovin.

Jak na domácí Gingerbread latté?

Samozřejmě je velmi jednoduché dojít si do obchodu pro perníkový sirup, to není žádné umění. Ovšem na domácí verzi přece jen něco je. Jakýkoliv domácí produkt automaticky chutná lépe
a více výrazněji. Čím to je? Bezesporu láskou, kterou do vaření a pečení vkládáme. Pokud tedy plánujete tuto zimu vytvořit domácí perníkový sirup, přicházíme vám naproti s receptem. Budete potřebovat následující:

  • 250 ml vody
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky zázvoru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky vanilkového extraktu (volitelné)

V malém hrnci přiveďte vodu s cukrem k varu a směs míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte všechny druhy koření a nechte na mírném ohni vařit přibližně 10 minut. Následně směs stáhněte z plotny a přeceďte přes jemné sítko. V tu chvíli máte hotovo a můžete dle nálady přidávat do kávy. Navíc v kombinaci s Hell Ice Coffee Latte nebo Double Espresso máte kávu hotovou doslova během několika sekund. Sirup ovšem doporučujeme uchovávat v lednici.

Espresso Martini do chladných dní

Pro ty, kteří si rádi dopřejí něco speciálního máme dobrou zprávu. Sirup lze využít i do oblíbených koktejlů. Smíchejte Hell Ice Coffee Double Espresso, vodku a kávový likér, přidejte lžíci perníkového sirupu a lehce protřepejte v shakeru s ledem. Výsledkem je Gingerbread Espresso Martini – elegantní drink, který pohladí chuťové buňky i v nejchladnějších dnech. Perník je symbolem českých zimních dní a Hell Ice Coffee Latte atmosféru dokonale přiživuje. Spojením těchto dvou světů vzniká autentická chuť, kterou si můžete vychutnat, aniž byste opustili teplo domova.

NÁŠ TIP – Produkty HELL ICE COFFEE LATTE využívají kávový extrakt Arabika, který dodává kávě zemitý nádech a vyšší obsah kofeinu – 40 mg/100ml. Právě tuto kombinaci oceníte při přípravě intenzivnějších ledových káv nebo i koktejlů. Díky zemitější příchuti kávy je HELL ICE COFFEE LATTE perfektním pro přípravu kávy s příchutí Perníku. Veškeré nápoje jsou balené do 100% recyklovatelných hliníkových plechovek.

Společnost HELL ENERGY založená v Maďarsku v roce 2006 je v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících FMCG značek. Během pouhých čtyř let se stala lídrem na maďarském trhu a expandovala do dalších zemí světa, zejména v Evropě a Asii. Momentálně je dostupná na více než 60 trzích, v několika z nich je uznaným lídrem ve svém segmentu. Za úspěchem HELL ENERGY stojí vynikající kvalita, příznivá cena, široká dostupnost a prvotřídní marketingové aktivity. Společnost je jedinečným hráčem na poli výroby energetických nápojů a jako jediná na světě může říct, že je lídrem tohoto odvětví hned v několika zemích. Je rovněž vlastníkem ultramoderní plnírny a továrny na hliníkové nápojové plechovky, což jí dává bezkonkurenční celosvětovou strategickou pozici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *