Gastronomie+++

Podzim v misce: Hřejivá mrkvovo-zázvorová polévka pro celou rodinu

Praha 3. října 2025

Podzim s sebou přináší proměnlivé počasí a výkyvy teplot, které mohou vést k únavě, nedostatku energie nebo prvním příznakům nachlazení. O to víc oceníme jídla, která nejen vyživí, ale také pohladí tělo i mysl – a navíc chutnají dětem. Osvědčená kombinace mrkve a zázvoru vykouzlí pravou podzimní atmosféru, na kterou se každý rok těšíme. Připravili jsme pro vás recept na rychlou mrkvovo-zázvorovou polévku z pár obyčejných surovin, do jejíž přípravy můžete zapojit i ty nejmenší strávníky.

Mrkev je naopak jemná a sladká, krásně vyváží ostrost zázvoru. Je to sezónní zelenina, která se sklízí už od května. Mladá se prodává ve svazcích s natí, ta pozdní už bez. Kromě toho, že dodá jídlu sytou barvu a svěžest, je také plná benefitů – od protizánětlivých účinků až po vysoký obsah vitamínu A, C a K[3].

„V podzimním období je velmi důležité preventivní posilování imunity nejen u dětí. A právě výživa nás v tomto ohledu může efektivně podpořit. Třeba právě taková chutná kombinace zázvoru a mrkve díky obsahu antioxidantů, vitamínů, minerálních a protizánětlivých látek přirozeně podporuje obranyschopnost a zároveň dodá tělu potřebnou energii a teplo,říká Markéta Veverková, výživová specialistka v Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí.

Mrkev navíc obsahuje i betakaroten, který prospívá očím, a karotenoidy, které přirozeně podporují imunitu a chrání buňky.[4] Skvěle ladí třeba s hráškem, brokolicí nebo dýní. Díky své jemné chuti a nutričním hodnotám je oblíbenou složkou i v dětské stravě.

Suroviny:

  • 500 g mrkve
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 šalotka
  • sůl
  • čerstvý pepř

Postup: 

  1. Šalotku nakrájejte najemno a krátce osmažte na pánvi. 
  2. Přidejte mrkev nakrájenou na menší kousky, zalijte mlékem a nechte ji vařit, dokud nezměkne. 
  3. Uvařenou směs přelijte do mixéru, přidejte zázvor, dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. 
  4. Mixujte, dokud nezískáte jemnou konzistenci polévky.
  5. Můžete dozdobit čerstvě namletým pepřem, čerstvými bylinkami či smetanou.

Nestlé pro zdraví dětí

Program Nestlé pro zdraví dětí je součástí globálního programu Nestlé for Healthier Kids a jeho cílem je motivovat rodiny, a především pak žáky základních škol k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům a podpořit jejich zájem o pohybové aktivity. Tato mise reaguje na stále narůstající trend stravovacích potíží mladé generace, kdy více než pětina populace dětí v Česku ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní. 

Nestlé pro zdraví dětí letos v ČR slaví 10. výročí a od svého vzniku proškolil v Česku více než 140 000 dětí. Projekt má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je provozován a financován společností Nestlé Česko s.r.o. ve spolupráci s odborníky na danou problematiku. 


[1] Ballester, P., Cerdá, B., Arcusa, R., Marhuenda, J., Yamedjeu, K., & Zafrilla, P. (2022). Effect of Ginger on Inflammatory Diseases. Molecules27(21), 7223. https://doi.org/10.3390/molecules27217223

[2] Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Zázvor (Co je co ve výživě). Online. NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Nzip.cz. 29. 6. 2020. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/616-zazvor. [cit. 2025-09-23].

[3] VARSHNEY, Khyati a MISHRA, Kirti. An Analysis of Health Benefits of Carrot. Online. International Journal of Innovative Research in Engineering & Management (IJIREM). February 2022, vol. Volume-9, no. Issue-1, s. Pages 211-214. ISSN 2350-0557. Dostupné z: https://doi.org/10.55524/ijirem.2022.9.1.40. [cit. 2025-09-23].

[4] NESTLÉ PRO ZDRAVÍ DĚTÍ. Mrkvová polévka se zázvorem. Online. NESTLÉ ČESKO S. R. O. Nestlé pro zdraví dětí. Dostupné z: https://www.nestleprozdravideti.cz/node/432. [cit. 2025-09-23].

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *