Gastronomie+++

Vitana přichází s novými příchutěmi tekutého bujónu: Bylinky & česnek a Guláš

Praha, 3. října 2025

 Bujóny už desítky let patří k nejoblíbenějším pomocníkům v českých kuchyních. V poslední době si však našly své místo i v moderní podobě – tekutých bujonů od Vitany. Usnadňují vaření, šetří čas, a přitom dodávají jídlům stejně intenzivní chuť jako klasický vývar.

Tekuté bujóny, které Vitana uvedla na trh už před dvěma lety, si rychle získaly oblibu díky jednoduchému použití a praktickému balení. Vitana nyní rozšiřuje svou řadu o dvě nové příchutě, které si sami spotřebitelé nejvíce přáli: Bylinky & česnek a Guláš. Bylinky & česnek se perfektně hodí do rizota, kuskusu, těstovin nebo ke grilované zelenině. Guláš vytvoří skvělý základ nejen pro guláše a perkelt, ale i pro jejich vegetariánské varianty.

„Nové tekuté bujóny přinášejí chuť, kterou byste jinak museli složitě budovat – vařit vývar, dochucovat ho. S tekutými bujóny stačí otevřít lahvičku, odměřit potřebné množství a jídlo je během chvíle hotové,“ vysvětluje Radka Prosová, produktová manažerka ve společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

Novinky doplňují původní řadu bujónů – kuřecí, zeleninový, hovězí a tradiční Masox. Bujóny se prodávají v praktické lahvičce o objemu 180 ml, která vystačí na přípravu až devíti litrů vývaru. Díky měřítku na boku se snadno dávkují, v lednici vydrží až osm týdnů a neobsahují žádné konzervanty.

Produktový tip – Neocenitelný pomocník v kuchyni? Vitana přichází s novými příchutěmi tekutého bujónu

Hotová polévka během vteřiny? S tekutými bujóny od Vitany si dopřejete bohatou chuť bez dlouhého vaření. Navíc ho využijete i v receptech, kde byste vývar běžně nepoužili. Kromě tradičních chutí můžete nově vyzkoušet příchuť Guláš, který vytvoří skvělý základ nejen pro guláše a perkelt, ale i další masitá jídla. A oceníte i Bylinky & česnek, které se perfektně hodí do rizota, kuskusu, těstovin nebo ke grilované zelenině. Jedna praktická lahvička o objemu 180 ml vystačí až na 9 litrů vývaru, snadno se dávkuje a v lednici po otevření vydrží osm týdnů.

Recept –  Vepřový Tomahawk s cizrnovým pyré s česnekem a bylinkami, rukolový salát s pečenými rajčátky a žampionovým carpacciem

Suroviny pro 4 osoby

  • 400 g nakládané cizrny
  • 6 lžic Vitana tekutý bujón bylinky a česnek
  • 2 lžíce sušeného česneku
  • 100 g šalotky
  • Pepř
  • 50 ml olivového oleje
  • 300 ml smetany
  • 4 ks vepřové Tomahawky (nebo místo toho vepřová pečeně)
  • 250 g rukoly
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce vinného octa (jakýkoliv vinný ocet – bílý nebo červený)
  • 100 g mladých žampionů
  • 80 g másla

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 220 stupňů, horký vzduch, případně gril.
  2. Vepřové Tomahawky vyndáme a necháme přijít na pokojovou teplotu.
  3. Cherry rajčátka rozkrojíme napříč a naložíme do směsi z 1 lžičky cukru, 2 lžic vinného octa, pár kapek olivového oleje, soli a pepře. Necháme marinovat při pokojové teplotě.
  4. Nakládanou cizrnu smícháme se 4 lžícemi Vitana tekutého bojónu Bylinky a česnek, 2 lžícemi sušeného česneku, oloupanou a rozpůlenou šalotkou. Posléze opepříme, přidáme 50 ml olivového oleje a promícháme.
  5. Směs rozprostřeme na co nejtenčí vrstvu na plech.
  6. Vložíme do trouby a pečeme do tmavě hnědé barvy, cca 20 minut.
  7. Hned po upečení zalijeme 300 ml smetany. Necháme odpočinout alespoň 10 minut, poté seškrábeme případné napečeniny, které se smetanou odmočily, slijeme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré.
  8. Tomahawky osolíme, opepříme, lehce potřeme olejem, případně vypečeme z tukového krytí sádlo, na kterém Tomahawky opečeme z každé strany alespoň 2 minuty.
    • Doba odpovídá steaku vysokému cca dva prsty. U silnějšího kusu dobu prodloužíme a opačně.
    • Na vypékání sádla volíme teplotu střední, na restování masa vyšší).
  9. Tomahawky vyndáme, slijeme přebytečný tuk a vložíme cherry rajčátka i se šťávou z nakládání. Ta položíme řeznou stranou do pánve a krátce ogrilujeme do hnědé barvy – pouze na řezu. Poté vyndáme a dáme stranou – rajčátka restujeme na stejnou teplotu, jako jsme restovali maso.
  1. Do zbylého výpeku dáme 2 lžíce Vitana tekutého bojónu bylinky a česnek, 50 ml vody a svaříme do hustého krému.
  2. Vypneme, necháme chvilinku vychladnout a vmícháme 80 g másla, až nám vznikne jemný a hustý krém.
  3. Rukolu smícháme se solí, pepřem a olivovým olejem.
  4. Mladé žampiony nakrájíme na tenké plátky a promícháme s rukolou jako žampionové carpaccio.

Servírování

  1. Na střed talíře naneseme cizrnové pyré.
  2. Na cizrnové pyré lehce navrstvíme salát z rukoly a žampionového carpaccia.
  3. Přidáme opečená cherry rajčátka a navrch položíme grilovaný Tomahawk.
  4. Přelijeme máslovou omáčkou z výpeku.

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko zaměstnává cca 2500 pracovníků. V současnosti zaujímá pozici druhého největšího výrobce balených potravin v Česku a čtvrtého na Slovensku. Mezi její nejznámější značky patří Vitana, Hamé, Otma, Masox a Májka. Své produkty – koření, polévky, pomazánky, bujóny, hotová jídla, džemy, kečupy, sterilovaná a mražená jídla atd. – vyrábí v 11 závodech (10 v Česku a 1 na Slovensku) a vyváží do 40 zemí světa. 

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *