Když se v srdci Prahy setká Mexico s Novým Dillím
Praha 10. června 2025
Praha má nový fastfood
V Praze otevřeli první pobočku Koykanu – multikulturního casual street foodu. Najdeme ji v obchodním centru Máj na Národní třídě. Nabízí výběr toho nejlepšího z pouliční kuchyně celého světa – od italské piadiny přes indické kari až po šťavnaté burgery a bubble tea.

Znáte to, chcete jít s přáteli nebo s rodinou na oběd a nemůžete se shodnout, kam vyrazíte. Jeden má chuť na burger, druhý radši indické kari a třetí by si dal gyros. Přesně na této myšlence staví Koykan. Propojuje totiž chutě z celého světa. A ochutnáte tu i jídla, která jinde nenajdete, jako je italská piadina.
Ze Záhřebu na Národní
Koykan je chorvatská značka. První dvě pobočky otevřeli v roce 2012 v Záhřebu, teď mají pobočky po celém Chorvatsku a v Záhřebu plánují třetí. Teď se chystají expandovat po celé Evropě, zvláště v té střední, která je majitelům blízká. Kromě Prahy se na pobočku můžou těšit i v Bratislavě a Mnichově. „Praha je jedno z nejkrásnějších měst Evropy a lidé jsou tu otevření novým věcem. Máj nás zaujal svou rozmanitostí, a tak jsme tady chtěli nabídnout něco nového, co tu zatím chybí,“ vysvětluje Domagoj Déac manažer expanze.
Rychlé, čerstvé a poctivé

Koykan je tzv. casual fast food. Co to znamená? Jde o rychlé občerstvení s důrazem na čerstvost, kvalitu a poctivou přípravu. Je proto možné, že si oproti běžnému fast foodu chvilku počkáte. Ale těch 5–10 minut určitě stojí za to. „Jídlo bylo prostě skvělé – výborné a porce tak velká, že jsem si ještě odnesla zbytek domů,“ hodnotí zákaznice, která dorazila hned první den na slavnostní otevření.
Keep exploring: přizpůsobí se vám chutě z celého světa
Od ostatních fastfoodů se Koykan liší i tzv. Keep exploring. To je 10 jídel, která se každý měsíc mění. Ty nejúspěšnější jsou pak zařazeny do stálého menu. V této nabídce najdete nejrůznější lokální kuchyně. „Možná v budoucnu zařadíme i něco českého, ale nejdřív potřebujeme poznat, co tu lidem chutná. Naším cílem je inspirovat se a přizpůsobit jídla našim zákazníkům, třeba kari u nás nenajdete tak pálivé jako v Indii,“ popisuje Domagoj Déac.
Nejen na oběd a večeři, máme i snídaně

Koykan chce být svým zákazníkům opravdu otevřený. Zajdete si sem i na snídani, a to už od 9 hodin, a poslední jídla si objednáte do 22. I dopoledne si tu můžete kromě omelety dát třeba burger, pokud máte chuť. Celý koncept chválí i první návštěvníci. „Často kvůli práci pospíchám, takže se návštěvě fastfoodů nevyhnu. Koykan mě zaujal rozmanitou nabídkou – od snídaní, přes lehčí jídla, batátové hranolky a dezerty jako třeba churros až po pořádný burger. A to je super, protože si tu tak vybere každý to, na co má zrovna chuť,“ dodává návštěvnice.
A co dál?
První dny v provozu hodnotí majitelé restaurace pozitivně. „Všichni tu byli neuvěřitelně milí. Pomohli nám i kolegové z obchodního domu. V Máji necítíme konkurenci, chceme spolupracovat. Když se nám bude dařit, přivedeme sem více lidí. I já sám si rád občas zajdu na jídlo do jiných fast foodů,“ uzavírá Domagoj Déac.
Značka plánuje další expanzi. V září otevře pobočku v Centru Černý Most a v příštím roce chystá restauraci v Palladiu.
Koykan: Chorvatská značka plná světových chutí
Koykan vznikl v roce 2012 v Záhřebu, kde ho založila skupina přátel se zájmem o cestování a street food. Tento fast-casual řetězec nabízí rychlá, kvalitní a cenově dostupná jídla inspirovaná kuchyněmi z celého světa. Dnes Koykan provozuje pobočky v několika evropských zemích a do roku 2027 plánuje otevřít více než 25 nových restaurací – mimo jiné v Bratislavě, Mnichově nebo Vídni. Filosofie značky „Stay Hungry for More“ odráží její chuť objevovat, důraz na čerstvost, udržitelnost, dostupnost a pozitivní zákaznickou zkušenost.