Zábava

Král Sobol, aneb putování Mórice Beňovského

Praha 8. května 2023

Z Horních Uher až na Madagaskar aneb dobrodružná pouť slovenského osvícence v podání významného francouzského humanisty

Námětem románu jsou životní osudy světoběžníka a osvícence slovenského původu Mórice Beňovského (1746–1786). Autor se inspiroval jeho rozsáhlými pamětmi, sepsanými v osmdesátých letech a vydanými poprvé v roce 1790, kdy se staly doslova světovým bestsellerem.

Rámec románu tvoří vyprávění hlavního hrdiny a jeho družky na návštěvě u Benjamina Franklina. Barvité líčení jejich životních osudů – od pohnutého dětství, účasti v polském boji proti ruské okupaci přes zajetí a pobyt v trestanecké kolonii na Sibiři až k útěku a strastiplné plavbě z Kamčatky kolem Číny až do Evropy – nakonec ústí k důvodu návštěvy: Poté co se usadili na Madagaskaru, Beňovský dokázal usmířit tamní obyvatele, a ti ho dokonce prohlásili za krále. Původně však na ostrov přijel z pověření Ludvíka XV., a ten trvá na tom, že si chce území podmanit a učinit z něho zásobárnu nerostů, a zejména otroků. Beňovský žádá Franklina o pomoc a podporu. Na Madagaskaru vidí reálnou možnost, jak uskutečnit osvícenské ideje, vyhnout se podrobení místních obyvatel, a naopak jim – a tak i sobě – dát svobodu…

O knize mj. napsali

„Historický román s parametry velkofilmu je zároveň i dechberoucím cestopisem a napínavým milostným příběhem.“

Bernard Lehut, RTL

„Velký román! Jean-Christophe Rufin nás bere do jiných světů, jiných časů, svým uměním objevuje všechny stezky lidství.“

Valérie Gansová, Madame Figaro

„Neváhejte a pusťte se do příběhu největšího dobrodruha 18. století.“

François Busnel, La Grande Librairie

Stručná anotace

Historický román o slovenském světoběžníku a osvícenci Mórici Beňovském (1746–1786) barvitě líčí jeho životní osudy: pohnuté dětství, boje v polském povstání, zajetí a pobyt na Sibiři, strastiplný útěk do Evropy i jeho zvolení madagaskarským králem.

O autorovi

Jean-Christophe Rufin (1952), hlavní profesí lékař, je čelnou osobností humanitárního hnutí (mj. zakládajícím členem organizace Lékaři bez hranic) a působil také jako diplomat (2007–2010 francouzským velvyslancem v Senegalu). Roku 2008 byl zvolen do Académie Française, nejprestižnější francouzské kulturní instituce s fixním počtem čtyřiceti členů. Jako spisovatel obdržel v roce 1997 Goncourtovu cenu za prvotinu a v roce 2001 „plnoprávnou“ Goncourtovu cenu (tj. nejvýznamnější francouzskou literární cenu), v roce 1997 Prix Méditerranée ad. Je autorem devíti románů a sedmi esejistických knih. Česky vyšly romány Adamova vůně (2008) a Červený obojek (2014) a esejistické knihy Nesmrtelná túra do Compostely (2015) a S leopardem v patách (2017).

Jean-Christophe Rufin – Král Sobol aneb putování Mórice Beňovského

Z francouzštiny přeložil Tomáš Havel.

Odpovědná redaktorka Petra Martínková.

Jazyková korektura Štefan Potok.

Návrh obálky Eliška Fenclová.

Paperback, 280 stran, cena 388 Kč.

ISBN 978-80-88411-15-4

Richard Štencl, Petra Martínková

https://www.emaraton.cz/cesta-krale-sobola-kolem-sveta/

https://www.emaraton.cz

Sdílejte ...