Zdraví

Jóga v denním životě oslavila 50 let v ČR

Praha, 18. dubna 2023

V pondělí 17. dubna proběhla v Kaiserštejnském paláci v Praze na Malé Straně oslava 50. výročí působení cvičebního systému Jóga v denním životě v České republice. Akce se konala pod záštitou předsedy vlády ČR Petra Fialy a předsedy Výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu ČR Romana Krause. Vystoupil na ní indický velvyslanec Hemant Kotalwar, senátor Roman Kraus a odborníci, kteří představili nejnovější poznatky vědy v oblasti příznivých účinků jógy na zdraví člověka z různých aspektů.

50 let JDŽ

Prof. MUDr. Martin Repko, Ph.D., přednosta Ortopedické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno, shrnul ve své prezentaci jednotlivé aspekty technik systému Jóga v denním životě s důrazem na jejich zdravotní účinky a vliv na komplexní zdravotní stav člověka. V předvedené ukázce dynamické cvičební sestavy Barí Khátú pranám demonstroval možnosti nápravy vadného držení těla a páteře a metodiku nápravy nesprávných pohybových stereotypů. Prof. PaedDr. Milada Krejčí, CSc., prorektorka pro vědu a výzkum Vysoké školy tělesné výchovy a sportu PALESTRA v Praze, ve své prezentaci na téma Jóga v denním životě a fyzická odolnost představila svůj výzkum v této oblasti, kdy vyzdvihla význam jógových technik pro posílení zdraví našeho těla. MUDr. Kateřina Sheardová, Ph.D., vedoucí výzkumného centra pro poruchy paměti v Mezinárodním centru klinického výzkumu FN u svaté Anny v Brně, prezentovala publiku výzkum na téma mentálního a duchovního zdraví, význam pro zdravé stárnutí a přínosy praxe jógy, včetně účinků jednotlivých jógových technik (dechové cvičení pránájáma, meditace atd.) na naše zdraví. Dr. Manfred Stepponat, předseda neziskové organizace International Sri Deep Madhavananda Ashram Fellowship z Rakouska, představil charitativní, výzkumné a vzdělávací projekty Jógy v denním životě v Indii, které přispívají k posílení poslední, čtvrté složky zdraví podle jógy – sociálního zdraví.

Akci pořádala nezisková organizace Český svaz Jóga v denním životě. Ta v letošním roce slaví 50. výročí tohoto systému v České republice, protože právě před 50 lety do tehdejšího Československa poprvé přijel vyučovat jógu jeho autor, indický jógový učitel paramhans svámí Mahéšvaránanda. Za tu dobu u nás svámí Mahéšvaránanda vychoval několik generací cvičitelů jógy. Bylo to právě v tehdejším Československu, kde vznikl název systému Jóga v denním životě pro komplexní soubor fyzických, dechových a mentálních jógových technik. Tento systém je sestaven do 8 dílů podle obtížnosti tak, aby ho mohl cvičit každý bez ohledu na svůj zdravotní stav a věk. V nabídce jsou tak dnes kurzy pro začátečníky i pokročilé a specializované kurzy, např. proti bolestem zad, pro seniory nebo pro děti.

Český svaz Jóga v denním životě, z.s. sdružuje, zastřešuje a koordinuje činnost 27 samostatných poboček (zapsaných spolků) a dalších menších skupin ve městech a obcích na 122 místech po celé České republice. Díky tomu dnes probíhá každý týden po celé zemi kolem čtyř set kurzů jógy vedených podle systému Jóga v denním životě, jichž se účastní každý týden tisíce lidí.

Další informace najdete na www.joga.cz/50let a www.fb.com/jogavdennimzivote.cz.

Jitka Novotná

Sdílejte ...