Sport

Splněný bowlingový sen, Češi hrají americkou profesionální PBA. Koule se vrtají až na místě

Praha 11. dubna 2023

Dočkali se! Po dlouhém období příprav vyrazila česká výprava na americkou profesionální PBA. Čtveřice bowlerů Jaroslav Lorenc, Jan Macek, Marek Talpa a Lukáš Jelínek bojuje v konkurenci nejlepších profesionálů světa.

Jaroslav Lorenc již má s PBA zkušenost: „Jedeme s velkým očekáváním. Jedná se o nejlepší soutěž na světě a my se nemůžeme dočkat, až se opět porovnáme s legendami světového bowlingu. Nejde jenom o soupeře, ale přístup k bowlingu jako sportu a show je v Americe o řád výše než jinde na světě. Jedeme tam vydat ze sebe absolutní maximum a uvidíme, na co to bude stačit.“ Naši bowleři se potkají například se světovou jedničkou Australanem Jasonem Belmontem, letošní superhvězdou PBA Anthony Simonsenem a s dalšími americkými profesionály i nejlepšími Evropany.

Profesionální bowlingová liga PBA (Professional Bowlers Association) je nejprestižnější světovou soutěží. Samotná účast je podmíněna přísnými podmínkami. Jan Macek vysvětluje: „Dostat se na takový turnaj je hodně obtížné, protože nejlepší profesionálové mají místo jisté a ti, co je doplní, musí postoupit z předturnajové kvalifikace (PTQ). My jsme díky našim úspěchům z evropských a světových šampionátů dostali od pořadatelů divokou kartu, nemusíme PTQ hrát a máme tak jisté místo v hlavním turnaji.“

Striktní pravidla platí i pro bowlingové koule, se kterými hráči mohou v PBA hrát. „Urethanové koule, což je materiál, který využívají hlavně leváci, nesmí být vyrobené před srpnem 2022. Takže s sebou nebereme moc koulí a většinu navrtáme až na místě v servisním kamionu PBA,“  říká Jan Macek. Sportovní hráči hrají s vlastními bowlingovými koulemi, na turnaji jich používají vždy několik. Dráhy pro sportovní bowling se mažou tenkou vrstvou speciálního oleje v různých mazacích modelech, které definují vlastní obtížnost hry. Netřeba dodávat, že mazání na americké PBA patří k nejtěžším na světě. Vybrané koule pak hráči používají pro konkrétní podmínky na dráze, které se navíc v průběhu hry mění a bowleři se jim musí průběžně přizpůsobovat. 


Hráči se účastní turnajové série World Series of Bowling (WSOB) ve městě Wauwatosa, nedaleko od Milwaukee. Série se skládá ze tří turnajů, na každém z nich odehrají 20 her kvalifikace. Každý turnaj se hraje na jiném mazacím modelu a účastní se ho 120 hráčů. Vždy pět nejlepších hráčů z každého turnaje postupuje do finálové TV show, kde se utkají o vítězství na turnaji. Kvalifikační výkony ze všech tří turnajů, tedy 60 odehraných her, pak určí nejlepší dvanáctku hráčů. Ti se utkají v atraktivní TV show o titul absolutního vítěze World Championship, což je turnaj nejvyšší kategorie Major a je jedním z pěti v daném kalendářním roce.

Prezident české bowlingové asociace Karel Vopička věří v úspěch české výpravy: „Kluci už mnohokrát dokázali, že bowling hrát prostě umějí a mohou se porovnávat opravdu s absolutní evropskou i světovou špičkou. I tak je tento jeden z vrcholných turnajů americké PBA pro ně velkou výzvou, určitě bude nelehké nepodlehnout atmosféře, ale jsem se jist, že ukážou to nejlepší a nám doma nezbývá, než alespoň na dálku držet palce a popřát hodně štěstí.

Stránky turnaje a výsledky: https://www.pba.com/2023/april/world-series-bowling-xiv-preview

Odkaz na článek o PBA na webu České bowlingové asociace czechbowling.cz: https://www.czechbowling.cz/clanky/nasi-reprezentanti-odletaji-na-pba-230408

Eva Skořepová

Sdílejte ...