Vsaďte během chladných dnů na výtečné pokrmy podle Huga Hromase, které vás zaručeně dostanou
Praha 20. listopadu 2021
Chcete si zpříjemnit podzimní období a váháte, co dobrého nachystat k víkendovému obědu? Připravte si během studených a sychravých dnů pochoutku, která vám nejen zachutná, ale zároveň vás i pořádně zasytí. Inspirujte se kulinářskými tipy z biopotravin od kuchaře Huga Hromase a uvidíte, že sklidíte úspěch!
Ať už je základem vašeho pokrmu zelenina, maso nebo jiné ingredience, ujistěte se, že používáte jen ty nejkvalitnější. Suroviny v bio kvalitě najdete na farmě hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Více informací o biopotravinách se dozvíte také na myjsmebio.cz. Pokud si nejste jisti, kam na nejbližší biofarmu vyrazit, mapu bio producentů hospodařících po celé České republice najdete na lovime.bio a kamprobio.cz. Mimo biofarem jsou biopotraviny k dostání i v běžných supermarketech, kde je spolehlivě poznáte podle loga biolistu či biozebry.
HOVĚZÍ GULÁŠ V KOTLÍKU

1kg bio hovězího krku
1kg bio cibule
1kg bio papriky bílé nebo zelené
1 pálivá bio paprika
1 palice bio česneku
1 bio rajče
3 bio brambory
2 lžíce bio mleté sladké papriky
lžíce soli
špetka bio pepře
Oloupanou cibuli, česnek a papriky zbavené semen nakrájíme na plátky. Maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a promícháme se zeleninou. Přidáme na kostky nakrájené rajče a poté přendáme celou směs do kotlíku. Přes noc ji necháme uležet v chladničce. Druhý den umístíme kotlík nad mírný oheň a zvolna dusíme, dokud maso nepustí šťávu. Tu vydusíme, maso podlijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené vyprané brambory a zvolna dusíme doměkka. Jakmile je maso dokonale měkké, posypeme vše mletou paprikou, promícháme a podávám s pečivem.
KRKONOŠSKÉ KYSELO

1 kg bio brambor
hrst sušených hub
hrnek žitného kvasu z bio mouky
lžíce soli
lžička bio kmínu
4 bio vejce
Oloupané brambory nakrájené na kostky uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Předem namočené sušené houby přidáme k uvařeným bramborám a krátce povaříme. Polévku zahustíme žitným kvasem a mírným varem vaříme asi čtvrt hodiny. Vejce můžeme do polévky rozmíchat vidličkou, pokud však chceme mít působivější prezentaci, vejce opatrně vyklepneme do polévky a vaříme, dokud bílek neztuhne, ale žloutek by měl zůstat krémový.
KUŘE V PAPILOTĚ

1 bio kuře
bio cukrová kukuřice včetně šustí a listů
100g bio másla
sůl
Kuře rozčtvrtíme a nožem nařízneme v kloubech a na prsní kosti, aby se rychleji propeklo. Šustí z kukuřice a kukuřičné listy pomažeme máslem a rozprostřeme na alobal. Palice kukuřice nakrájíme na silnější kolečka a spolu s díly kuřete položíme na listy pomazané máslem. Všechno osolíme a důkladně zabalíme. Pečeme v troubě při 200 °C asi čtyřicet minut a podáváme horké. Při rozbalování papiloty je třeba být opatrný, pára nás může popálit.
SALÁT ZE ZIMNÍ ZELENINY „KILL BILL“

1 bio mrkev
1 bio cuketa
1 bio ředkev
1 bio červená řepa
1 bio celer bulva nebo řapíkatý
1 bio červená cibule
hrst bio čočky (černá nebo zelená)
2 bio citrony nebo bio jablečný ocet
1dcl bio olivového oleje
lžíce soli
Zeleninu důkladně vypereme a očistíme. Pokud jsou natě pěkné, tak křehké a zelené části použijeme do salátu také. Veškerou zeleninu pak nakrájíme na mandolíně na tenké plátky, červenou řepu až nakonec, aby ostatní zeleninu neobarvila. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky nožem. Čočku uvaříme na skus. Z oleje, octa a soli smícháme zálivku a důkladně promícháme se zeleninou i čočkou.
Ozdobíme zelenými natěmi, přidat můžeme také bylinky nebo listový salát.
ŽIVÁŇSKÁ PEČENĚ

1kg bio vepřového masa z krkovice nebo kýty
100g bio uzené slaniny
1kg bio brambor
300g bio cibule
3 stroužky bio česneku
200g bio vepřové klobásy
200ml bio bílého vína
sůl a bio pepř dle chuti
Maso zbavíme šlach a blan a nakrájíme jej na tenké plátky. Slaninu, klobásy a oloupanou cibuli. Rozkrájíme rovněž na plátky a stejně tak i vyprané brambory, které necháváme ve slupce. Do pečícího papíru pak skládáme brambory s cibulí, slaninou, klobásou a prokládáme plátky masa. Všechno osolíme a opepříme, přidáme oloupaný a rozdrcený česnek, podlijeme bílým vínem a pečlivě zabalíme. Celý balíček zabalíme alespoň do dalších dvou vrstev alobalu a dáme péct do
rozpálené trouby alespoň na čtyřicet minut při 200 °C. Při rozbalování buďte opatrní na páru, která je v balíčku ve chvíli, kdy jej vyndáte z trouby. Živáňskou pečeni si podle sezóny můžete vylepšit také paprikou nebo rajčaty.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
KCH
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.