Zahrádky otevřeny. U Pinkasů přivítali štamgasty plzeňským pivem zdarma
Praha, 11. května 2020
Podle plánu uvolňování vládních opatření se dnes otevírají venkovní zahrádky restaurací, hospod a kaváren. Zahrádku otevírají i v nejstarší plzeňské hospodě v Praze, v restauraci U Pinkasů. Ta pojala celou akci jako oslavu pro štamgasty a nabídla jim při této příležitosti pivo na účet podniku.
„Letos v dubnu měla proběhnout oslava 177 let od založení restaurace U Pinkasů, na které se tradičně scházíme s našimi štamgasty. Tento rok se oslava poprvé nekonala kvůli uzavření hospod a restaurací, proto to našim stálým hostům chceme vynahradit dnešní akcí a po dlouhé době je u nás zase přivítat u půllitru čepovaného,“ vysvětluje Karel Doubek, spolumajitel Restaurace U Pinkasů.

Znovuotevření zahrádek U Pinkasů, tak jako všude jinde, doprovodí přísné dodržování všech hygienických nařízení. Provozovatel musí například zajistit, aby od sebe byly stoly vzdálené minimálně 1,5 metru, stoly budou dezinfikovány po každé návštěvě a samozřejmostí je nošení roušek v maximální možné míře. Otevření zahrádek proto předcházela pečlivá příprava i ze strany plzeňského pivovaru. „Ve spolupráci s provozovateli hospod a restaurací intenzivně pracujeme na tom, aby se hosté mohli bezpečně vrátit do svých oblíbených podniků. Pro hospody jsme kromě startovacích balíčků s dezinfekcí připravili přehledný manuál, všem našim zákazníkům poskytujeme i další poradenství. Jde především o rady ohledně hygieny, které jsou jednoduše aplikovatelné v praxi,“ uvádí Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

V pivovaru předpokládají, že návrat hostů bude pozvolný a několik týdnů i měsíců potrvá, než se situace vrátí do normálu. V případě zahrádek také záleží na přízni počasí, vysoká účast štamgastů U Pinkasů ale napovídá, že zájem o čepované pivo nepolevil. „Asi nikdy jsem se netěšil na otevření zahrádek tak jako letos. Je to první symbol toho, že se věci vrací do normálu, že se zase budeme moci scházet s přáteli u dobrého čepovaného piva,“ uzavírá Václav Berka, emeritní sládek Plzeňského Prazdroje, kterýsymbolicky narazil dřevěný soudek se speciálním nefiltrovaným ležákem Pilsner Urquell pro přítomné štamgasty.
Zdeněk Kovář, Dina Galgonek
- Restaurace U Pinkasů je nejstarší plzeňskou hospodou v Praze, plzeňský ležák se zde čepoval již v roce 1843. Na pivo sem chodila řada známých osobností, například T. G. Masaryk, František Palacký nebo Bohumil Hrabal.

- S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva. Plzeňský Prazdroj získal v roce 2019 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma nejvýznamnější ocenění – Trendsetter za to, že dlouhodobě v Česku udává směr v oblasti udržitelnosti a přináší nové inspirativní podněty k odpovědnosti v podnikání.
HISTORIE RESTAURACE U PINKASŮ

Píše se rok 1843. Pan Jakub Pinkas, krejčí šijící mj. kněžská roucha pro františkánský klášter, se doslýchá o novém pivu, které právě začali vařit v Měšťanském pivovaru v Plzni. Dohodne se se svým přítelem formanem Martinem Salzmannem a ten mu přiváží 8. 4. 1843 dvě vědra toho nového plzeňského piva. Čím to, že je pivo tak odlišné od těch do té doby vyráběných piv? Je vyráběno novou metodou – a to metodou spodního kvašení, která dává pivu zcela nový charakter i vzhled. Jakub Pinkas byl krásou a zajímavostí nového plzeňského piva tak okouzlen, že jej dal ochutnat svým přátelům z řad ctihodných Pražanů a též všem fiakristům, jejichž štafl se nacházel na dnešním Jungmannově náměstí. A jelikož ti byli všichni okouzleni stejně jako Pinkas a chtěli spolu s dalšími a dalšími ochutnávat znovu a znovu, pověsil záhy Jakub Pinkas krejčovskou živnost na hřebík, stal se hostinským a založil tak tradici nejslavnější staročeské hospody U Pinkasů. Díky své jedinečnosti, kvalitě piva i způsobu jeho podávání se hospoda U Pinkasů stala téměř okamžitě centrem společenského i politického dění. Zájemců o kvalitní plzeňské pivo přicházelo k Pinkasům stále více, takže původní prostory pivnice začínaly být nedostačující. V roce 1876 tedy Pinkasovi zakoupili ještě sousední dům čp. 756, sice rovněž s klasicistní fasádou, která však kryje stavbu starší. Rozlehlé gotické sklepy tohoto domu sahají až po areál někdejšího karmelitánského konventu a nad nimi stojí zdivo z barokní přestavby s dochovaným renesančním portálem do ulice. Od roku 1882 – 83 působila v restauraci rodina Brabcova a restaurace až do znárodnění nesla jméno „Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů“. Pan Brabec byl uznávaným hostinským. Dlouho byl jedním z nejstarších členů Ústřední jednoty československého hostinství „Hostimil“, kde působil více jak 50 let. K návštěvníkům pivnice patřila řada známých osobností. V pamětní knize z třicátých a čtyřicátých let najdeme na prvním místě podpis papežského preláta Barnabáše. Dále jsou zde z roku 1935 autogramy herců Zdeňka Štěpánka, Ladislava Peška, Josefa Gruss, Ludvíka Veverky, spisovatele Františka Langra. Nezapomenutelné věty zapsali i pánové Voskovec a Werich i jejich druh, Jaroslav Ježek. Z novodobější historie musíme vzpomenout na spisovatele Bohumila Hrabala, který zde byl více než pravidelný host. Setkával se zde s přáteli a předával jim své samizdaty. Nad oroseným půllitrem piva se toho v naší zemi napovídalo už hodně. Veselé příhody, vzpomínání na zlaté časy nebo vážné debaty společenského i národního významu. A právě restaurace U Pinkasů se již v druhé polovině 19. století stala střediskem českého vlastenectví, kde se věhlasní politici i jiní velikáni našich dějin František Palacký, Pavel Josef Šafařík, František Ladislav Rieger, Josef Jungmann, T.G. Masaryk, Jan Masaryk a mnozí další. Po roce 1989 uplatnili dědicové posledního majitele Františka Brabce své restituční nároky. Ti koncem roku 1991 restauraci U Pinkasů po úpravách opět otevřeli a provozovali ji až do poloviny roku 2001, kdy celý objekt odkoupila společnost Adria-Neptun spol. s r.o.Jejím podnikatelským záměrem je navázat na slavnou historii čepování plzeňského piva U Pinkasů a vytvořit zde příjemné prostředí pro všechny, kdo mají rádi dobré pivo a klasickou českou gastronomii. Pilsner Urquell se tu tedy bude čepovat už třetí století a výtoč jistě naváže na objemy dosahované před rekonstrukcí. Jak prameny uvádějí, za rok zde hosté vypili kolem šesti tisíc hektolitrů. To je tolik, jako ve známém pivovaru U Fleků, který má ale pětkrát více míst pro hosty. Důvod takového odbytu byl prostý. Někdo přišel k Pinkasům na jedno či dvě, ale rekordmani počítali své denní dávky na desítky půllitrů. | s |