Sváteční Bidlovka vrátila do hry historické chmelové odrůdy
Svijany, 1. prosince 2025
- Svijanské pivo s celou letošní úrodou starých, již nepoužívaných chmelových odrůd obohatí při příležitosti čtvrt století chmelařství Chmel Polepská blata letošní vánoční stůl
- Bidlovka evokuje i nelehkou práci dávných chmelařů

Staleté tradice pěstování chmele v Úštěcké oblasti připomíná v areálu společnosti Chmel Polepská blata v Oknech u Polep nejen společenský sál někdejšího zámku s barokním štukovaným jezuitským stropem, ale také malé políčko s několika prastarými odrůdami chmele. Na tzv. bidlovce se na památku dávných chmelařů pěstují po starém způsobu na dřevěných bidlech.


Původním způsobem pěstování chmele totiž bylo vinutí chmelové liány kolem dlouhých dřevěných bidel upevněných v podkladu chmelnice, teprve v moderní době bidla nahradily dnes obvyklé drátěné konstrukce. Pro demonstraci původní pěstební metody v areálu Polepských blat v Oknech u Polep osázel zakladatel Polepských blat a Rytíř chmelového řádu Jiří Špringl již před lety miniaturní ukázkovou chmelnici osmi řadami bidel s několika původními odrůdami chmele, předchůdci dnešních vyšlechtěných chmelů.
K letošnímu 25. výročí společnosti Chmel Polepská blata se svijanský sládek Petr Menšík rozhodl celý výnos bidlovky využít pro výrobu letošního zcela výjimečného svátečního piva. Všehovšudy celkem jen asi osm kilogramů suchého chmele odrůd Blato, Siřen a Lučan posloužilo k poslednímu chmelení piva Sváteční Bidlovka, které Pivovar Svijany s hrdostí uvádí na vánoční trh.


„Naším cílem je nejen nabídnout další zajímavé řemeslné pivo, ale připomenout současně také téměř tisíciletou historii a bohaté tradice českého chmelařství v Úštěcké oblasti, kde se chmel pravděpodobně pěstoval ještě dříve než na Žatecku. V dnes druhé nejvýznamnější produkční oblasti se chmel pěstuje již od 11. století a místní odrůdy posloužily i slavnému šlechtiteli Karlu Osvaldovi k selekci klonů Žateckého poloraného červeňáku,“ říká Petr Menšík. „Starodávné odrůdy sice nejsou tak vytříbené jako dnes pěstované Osvaldovy klony Poloraného Žateckého červeňáku, ale mají specifické aroma a hořkost, které dávají Sváteční Bidlovce nenapodobitelný charakter.“


Dvě várky – celkem 400 hektolitrů – Sváteční Bidlovky jsou od začátku prosince na čepu vybraných svijanských restaurací, kde nahrazují jindy v této době obvyklý speciál Svátek. Pivovar při této mimořádné příležitosti vydává i zvláštní sadu podtácků s motivem pěstování chmele v dobách minulých.
Pivovar Svijany – Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni již jako rodinný pivovar ve vlastnictví liberecké rodiny Kučerů uvařil celkem 728 tisíc hektolitrů piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč, nejvíce do stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.
www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany
www.instagram.com/pivovarsvijany/

