Gastronomie+++

Chobotnice v hlavní roli v Bruxxu

Praha 2. října 2025

Říjen v Bruxxu bude patřit chobotnicím. Oblíbená akce bude letos trvat od 8. do 14. října a na hosty čeká pestrá nabídka v podobě pěti hlavních jídel, dvou originálních předkrmů a sladké sýrové tečky. Všechno v režii šéfkuchaře Oldřicha Matouška, který si s jednotlivými recepty opravdu vyhrál.

Mezi předkrmy najdete risotto s grilovanou chobotnicí, doplněné o tenký plátek mortadely vypečený dokřupava nebo klobásku z nasekané chobotnice s domácí kimchi majonézou a strouhaným foie gras. Právě tato kombinace vznikla díky synovi šéfkuchaře. „Recept s kimchi majonézou mě napadl poté, co mi syn volal z cest po Koreji a vyprávěl, co tam všechno ochutnal. Zaujalo mě to natolik, že jsem si to hned poznamenal. A tak se zrodila naše chobotnicová klobáska s kimchi, zelím a foie gras,“ říká šéfkuchař Bruxxu Oldřich Matoušek.

V hlavních chodech se chobotnice potkává se šneky, černým kořenem, červenou rýží z Camargue nebo ragú z morku, hub a hrášku. Matoušek při vymýšlení menu čerpá inspiraci i z vlastní zahrady. „Morek je podle mě opomíjená delikatesa. Spojil jsem ho s chobotnicí a květákem, a navrch přidal emulzi z jasmínových květů. Ty, když jsem si nakládal, tak jsem si vzpomněl na jasmínový keř, který jsem kdysi měl na zahradě.“

Na závěr nechybí překvapivá tečka – rozpečený sýr Brie de Meaux s krémem z bourbon vanilky. Podle šéfkuchaře ideální tečka pro každého, kdo má rád sýry.

Menu:

Předkrmy

Risotto & chobotnice                                                              100 g                                                   285 Kč

krémové risotto s grilovanou chobotnicí, šalotka, kapary, malé okurky a mortadellový závoj

Klobáska z chobotnice & kimchi majonéza             100 g                                                   285 Kč

grilovaná klobáska v tenkém střívku, domácí kimchi majonéza a červené zelí se strouhaným foie gras

Hlavní jídla

Chobotnice & šneci                                                 200 g                                                   490 Kč

grilovaná chobotnice, fricassée ze šneků, krémový humus, lilek a la Marrakech a ořechový kondiment

Chobotnice & černý kořen                                   200 g                                                   490 Kč

chobotnice a la plancha, malý tart s karamelizovaným černým kořenem a pimentem d´Espelette, pyré z lišek, nakládaný květák a omáčka Financière

Chobotnice & rýže z Camargue                                       200 g                                                   525 Kč

restovaná chobotnice s bylinkami, vongole připravované s hořčicovým semínkem, červená rýže, klobáska merguez a lesní houby

Chobotnice & morek                                                               200 g                                                   490 Kč

chobotnice na lávovém grilu, ragout z hub, morku a hrášku, krémový květák a emulze z jasmínových květů

Sýrová tečka

Sýr & vanilka                                                                 100 g                                                   165 Kč

brie de Meaux a krém z vanilky Bourbon

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *