Ekonomika

Chmel jako zbraň proti nebezpečné nemocniční infekci

Praha 28. srpna 2025

Čeští vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) přinášejí revoluční poznatky v boji proti jedné z nejnebezpečnějších nemocničních infekcí: Clostridioides difficile. Průlomová studie publikovaná časopisem Antibiotics ukazuje, že látky z chmele – xanthohumol a beta-kyseliny – mohou efektivně potlačit infekci i podpořit hojení střev u laboratorních potkanů. Výzkum finančně podpořili Agentura zdravotnického výzkumu ČR a Ministerstvo obrany ČR.

Xanthohumol z chmele dokázal nejen snížit bakteriální zátěž, ale také zmírnit zánět ve střevech. Tyto výsledky otevírají cestu k novým alternativním terapiím,“ říká prof. MUDr. Pavel Boštík, Ph.D. vedoucí výzkumného týmu.

Proč je to průlom?

  • C. difficile je anaerobní sporotvorná bakterie, která často způsobuje závažné průjmové onemocnění u pacientů po hospitalizaci. Standardní léčba vankomycinem či metronidazolem je drahá, riziková (rezistence, recidivy) a není dostupná vždy a všude.
  • Chmelové látky, již využívané v potravinářství i farmacii, vykázaly rychlé a výrazné snížení počtu bakterií ve výkalech potkanů – a to již během prvního týdne po infekci.
  • Xanthohumol nejen účinně potlačil růst C. difficile, ale navíc zklidnil střevní zánět a podpořil regeneraci sliznice.

Jak experiment probíhal?

  1. Antibiotická léčba pokusných potkanů vyčistila jejich střevní mikrobiotu.
  2. Poté byli nakaženi hypervirulentním kmenem C. difficile.
  3. Následovala léčba jednou z těchto látek: xanthohumol, beta-kyseliny, jejich kombinace, případně standardní vankomycin.
  4. Hodnoceny byly parametry jako tělesná hmotnost, frekvence stolice, bakteriální zátěž a histologické změny ve střevní výstelce.

U skupiny léčené chmelovými extrakty jsme byli svědky výrazného zlepšení už po několika dnech – tělesné příznaky ustoupily, bakterie dramaticky poklesly a zánětlivé procesy ve střevech se minimalizovaly,“ doplňuje Milan Houška z Odboru potravinářství CARC.

Hlavní zjištění:

ParametrXanthohumolBeta-kyselinyVankomycin (kontrola)
Snížení bakteriální zátěžeAno – výrazné od 3. dneAnoAno, ale pomalejší
  Normalizace hmotnostiAnoAnoAno
  Zlepšení histologických markerůSilnéVýraznéVýrazné
  Zánětlivý inzult v tlustém střevěVýrazně sníženVýrazně sníženSnížen

Význam pro budoucnost

  • Nová alternativa k antibiotikům: přirozená látka s nízkou toxicitou a zaměřením na cílový orgán – střeva.
  • Bez rizika rezistence: chmelové látky působí jinak než klasická antibiotika, což může snížit riziko vzniku odolných kmenů.
  • Možnost kombinované léčby: xanthohumol lze využít jako doplněk k antibiotické terapii pro synergický efekt.

Co bude dál?

Podle Milana Houšky plánuje CARC další fáze výzkumu:

  • ověřit účinnost chmelových extraktů v lidském mikrobiomu
  • testovat vhodnou formu podání (např. enterosolventní kapsle)
  • připravit klinické studie nezbytné pro uvedení preparátu na trh.

Příloha – složení vědeckého týmu a odkaz na publikovanou studii:

Sleha, R.; Radochova, V.; Mikyska, A.; Houska, M.; Bolehovska, R.; Janovska, S.; Pejchal, J.; Muckova, L.; Cermak, P.; Bostik, P. Strong Antimicrobial Effects of Xanthohumol and Beta-Acids from Hops against Clostridioides difficile Infection In Vivo. Antibiotics 2021, 10, 392.

https://doi.org/10.3390/antibiotics10040392

O CARC: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC), je přední českou výzkumnou institucí zaměřenou na udržitelný rozvoj zemědělství, potravinářství a ochranu přírodních zdrojů. Vzniklo transformací Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) a začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚPP) s cílem propojit špičkový mezioborový výzkum s praxí a veřejností.

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *