Kuchařka kořeněná životem – renomovaný šéfkuchař Marek Fichtner vydává svojí první knihu úžasných receptů
Praha 1. srpna 2025
Marek Fichtner, šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Červený Jelen, muž s životním příběhem hodným amerického snu, servíruje 80 receptů inspirovaných lesem, vodami, zahradou a dvorkem. Jeho cesta vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců – a propsala se i do jeho první Kuchařky kořeněné životem. Vydává 18.9. nakladatelství Mladá fronta, cena 549 Kč.

„Mám stovky receptů, ale do kuchařky jsem vybral 80 – těch opravdu vyzkoušených a tisíckrát odvařených v Červeném Jelenovi, těch, které za sedm let, co je Červený Jelen otevřený, patří mezi hosty k nejoblíbenějším. Snažil jsem se, aby recepty každý domácí kuchtík jednoduše pochopil a aby byly suroviny běžně dostupné. Všechny recepty jsou funkční a jednoduché a určitě není třeba se jich bát,“ říkáMarek Fichtner.

Vídeňský Tafelspitz, plněný hrnkový knedlík, smažené sýrové knedlíčky, burgr z červené řepy s kozím sýrem, slávky na bílém víně, treska v pivním těstíčku, rozložená bramboračka, borůvkové kremrole… Kuchařka kořeněná životem je plná receptů světové i české kuchyně a také praktických rad a tipů pro pohodové vaření. Srozumitelně formulované a přehledně uspořádané recepty provázejí nejen lákavé fotografie hotových pokrmů, ale také osobní poznámky a postřehy Marka Fichtnera. Tak třeba u receptu na smetanovou koprovku s pošírovaným vejcem nás Marek ujistí, že tohle opravdu není ta neblaze proslulá koprovka ze školní jídelny, kterou on sám v dětství moc nemusel… Zkrátka nečekejte jenom jídlo, ochutnáte i pořádnou porci radosti a dobrodružství na talíři.

„Můj oblíbený recept je krémová česnečka s bramborovou kroketou a musím říct, že čím dál tím víc mám rád nemasové pokrmy. Proto je také sekce, která se jmenuje ZAHRÁDKA, v mé kuchařce relativně obsáhlá. Sám jsem z těch lidí, kteří nemusí maso každý den. Výběr bezmasých jídel bývá v mnoha podnicích často limitovaný na smažený sýr nebo květák a tak mám pokaždé radost, když vidím, že se nabídka někde rozšiřuje,“ podotýká Marek Fichtner.

Kniha vychází v nakladatelství Mladá fronta 18.9. (i jako e-book), cena: 549 Kč
O autorovi:
Marek Fichtner se během své bohaté kariéry vypracoval mezi nejuznávanější šéfkuchaře na domácí i mezinárodní gastronomické scéně. Od nejnižších pozic postupoval až na ty nejvyšší, vyžadující invenci, píli a nekonečnou pracovitost. Po začátcích v rodném Adršpachu působil jako kuchař a záhy jako šéfkuchař na pětihvězdičkových výletních lodích a v luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, kde chystal menu pro saúdského krále nebo hostinu pro 4 000 hostů. V rámci stáže zamířil mimo jiné i do nejlepší restaurace světa, Noma v Kodani.
Po návratu do České republiky své zkušenosti zúročil v kuchyni pražského hotelu Kempinski, restauraci Le Grill a Augustine Restaurantu na Malé Straně. Aktuálně je šéfkuchařem pražské restaurace Červený Jelen, která je považována za špičku české gastronomie. V letech 2015 a 2016 byl jedním z porotců MasterChef Česko. V roce 2022 zvítězil v 7. ročníku ankety Zlatý kuchař. Je prezidentem Bocuse d`Or Czech.
Produkce skupiny Albatros Media a.s. pokrývá skoro 20 % nakladatelského trhu v České republice; každoročně uvede na trh cca 1 000 nových knih. Vedle samostatných nakladatelství Albatros, Alicanto, Baronet, BizzBooks, ComputerPress, CooBoo, CPress, Domino, Edika, Fragment, Garamond, Kniha Zlín, Management Press, Mladá fronta, Motto, nastole, Panteon, Valer, Vyšehrad a XYZ vlastní vydavatelství audioknih Voxi, vydavatelství produkující knihy pro export B4U Publishing, službu pro začínající autory Pointa.cz nebo e-shop nabízející papírové a elektronické knihy i audioknihy Palmknihy.cz. V roce 2023 Albatros Media získal 90% podíl ve společnosti Yabyrinth, provozující e-shopy www.enbook.cz a www.endisc.cz, a 30% podíl ve společnosti Elibro, která nabízí služby na www restorio.cz, a rok později 100% podíl ve společnosti Libristo. Od roku 2016 prostřednictvím platformy Humbook poskytuje mladým lidem prostor pro diskuzi a sdílení nadšení z knih.