Ekonomika

Uvažujete o kariéře za pípou? Profesionální výčepní z Pilsner Urquell Experience Monika Nápravníková poradí, jak na to

Praha 29. října 2024

Jaké je to být profesionální tapsterkou v české konzervativní společnosti? Co je to pivní sommeliérství? A kde začít, když se chcete stát profesionálním výčepním? Na záludné pivní otázky odpověděla Head tapsterka v Pilsner Urquell: The Original Beer Experience, trojitá finalistka soutěže Master Bartender a účastnice Bartender 2024 Monika Nápravníková.

Pokud uvažuji nad kariérou výčepní, kde bych měl/a začít? Jak se stát profesionálem v čepování piva?

Dnes existuje spousta škol čepování, nejen zážitkových ale i za účelem pracovního vzdělávání. Pro začínajícího tapstera je určitě dobré něco takového absolvovat, ale největší školu stejně získá v praxi, tedy za výčepem. Záleží na tom, kde se rozhodne svou kariéru začít a kdo si ho/ji vezme pod křídla. Podniků, které by se nováčkům naplno věnovali, přece jenom není mnoho. U nás v Pilsner Urquell Experience se snažíme aby každý, kdo k nám nastoupí na pozicí tapstera, dostal školení od technologií přes historii a výrobu piva až po řádnou péči o pivo a výčep.

V Pilsner Urquell Experience pracujete mimo jiné také jako pivní sommeliérka. Co to tedy “pivní sommeliérství” vlastně znamená?

Stejně jako u vína nás u piva zajímá jeho původ, barva, chuťový profil a s jakým jídlem bude ladit. Řekla bych, že o pivu se dá v těchto ohledech mluvit ještě daleko déle a obsáhleji, než o víně. Chutí, které můžeme v pivu najít je neskutečné množství, pivovarnictví se stále vyvíjí a vznikají nové pivní styly. Člověk se tak musí neustále vzdělávat, aby zůstal v obraze.

A jaká je každodenní náplň práce takového pivního someliéra?

Večeře s pivním sommelierem u nás v Pilsner Urquell Experience probíhají jen jednou denně, ale každá je pro mně trošičku jiná, protože každého hosta zajímá něco jiného. Někdo se vyptává dopodrobna na výrobu piva, někoho jiného zajímá spíš pivní kultura v Čechách a ve světě atd.

Být tapsterka není příliš obvyklé, obzvláště v konzervativní české společnosti. Co vás k výčepu dovedlo?

Za výčep jsem se dostala úplnou náhodou, když jsem sháněla brigádu při studiu. Začala jsem roznášením jídla v jedné restauraci a když mi po čase nabídli místo výčepní, v pohostinství jsem se rozhodla už zůstat. A studium na Vysoké škole obchodní jsem pověsila na hřebík.

A byla postupná cesta k pozici Head tapsterky v PU:TOBE náročná?

Řekla bych, že moje cesta k pozici Head tapsterky v Pilsner Urquell: The Original Beer Experience začala ještě předtím, než se samotný podnik v roce 2023 otevřel. Léta jsem sbírala vědomosti od zkušenějších výčepních a nebo si musela poradit sama. Když jsem do Pilsner Urquell: The Original Beer Experience nastoupila, tak si naše vedení hned všimlo mého zápalu pro pivo a ambice mít větší zodpovědnosti. Takže pak už to byl takový přirozený vývoj.

Stává se vám, že vás kolegové či zákazníci jako výčepní ženu nerespektují, či zpochybňují vaše schopnosti?

Ze stran kolegů se mi to nestává prakticky vůbec, ale ze stran hostů se s tím čas od času setkávám. Někteří jsou občas nedůvěřiví vůči mým znalostem a schopnostem a schválně mě testují “záludnými” otázkami, které se zpravidla týkají více či méně rozšířených fám o plzeňském pivu. Například, zda se plzeň vaří jen v Plzni a podobně.

A jak se s takovými lidmi vypořádáváte?

Takovým ráda beru vítr z plachet obsáhlým a podrobným výkladem na dané téma.

Jaký je to pocit, být jednou z nejlepších výčepních v zemi?

Patřit mezi nejlepší výčepní v zemi automaticky znamená patřit do fantastické komunity lidí, které spojuje láska k pivu. To mě na tom baví asi nejvíce.

Co považujete za svůj největší tapsterský úspěch?

Největším úspěchem pro mě bylo dostat se třikrát do finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, což je pravděpodobně nejprestižnější soutěž pro profesionální tapstery u nás. Bohužel jsem se ani jednou neumístila, ale i tak mi to pokaždé strašně moc dalo.

Za další úspěch považuji svou kariéru v Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. Moje práce mi zde dává obrovský smysl, protože můžu vykládat celý den o pivu lidem, které to doopravdy zajímá.

Mimo pípu také čas od času vezmete do ruky štětec. Máte nějaké kariérní cíle i v oblasti malby? (např. oblíbenou galerii, kde byste ráda vystavovala svou tvorbu)

Být výčepní na plný úvazek bohužel nenechává mnoho prostoru pro další kariérní cíle, ale jednou bych určitě chtěla svoje díla někde vystavit. Tak daleko, abych měla představu kde, zatím doopravdy nejsem. Malování je zatím jen volnočasovým koníčkem, ale až mi jednou nějaké okolnosti třeba nedovolí v práci výčepní dál pokračovat, určitě se chci umění víc věnovat!

Monika Nápravníková – Head tapsterka Pilsner Urquell

Monika Nápravníková, trojnásobná finalistka prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender a účastnice Bartender 2024, je hlavní výčepní v Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. Během studií začala pracovat v pohostinství, kde si postupně osvojila řemeslo a stala se výčepní. Díky svému zápalu, znalostem a dlouholetým zkušenostem za výčepem se vypracovala až na pozici head tapsterky. Kromě profesionálního čepování se věnuje také pivnímu sommeliérství, kde propojuje chuťové profily piva s gastronomií, a svou vášeň pro pivo ráda sdílí s návštěvníky.

Sdílejte ...