Gastronomie+++

Absence kofeinu jako tajná zbraň. Kávový odvážlivec Slámečka bojuje o světový titul v Kodani

Praha 25. června 2024

Česká republika bude mít svého zástupce na prestižním World Coffee in Good Spirits Championship, který se koná tento týden v Kodani. Jaroslav Slámečka, spoluzakladatel pražírny Candycane coffee, se světu představí se dvěma unikátními kávami z farmy Los Nogales, včetně odvážné bezkofeinové varianty.

Jaroslav Slámečka: „Jsem v tunelu.“

Jaroslav Slámečka není v oblasti kávy žádným nováčkem. S dlouholetými zkušenostmi, loňským titulem mistra České republiky v Czech Coffee in Good Spirits Championship 2023, a vášní pro kávu se rozhodl reprezentovat Českou republiku s nápoji, které překračují hranice běžného pojetí kávového koktejlu.

Šampionát začne ve čtvrtek, 27. června, kdy si Jarda vylosuje náhodně vybranou lahev, se kterou bude muset připravit koktejl. Hlavní kolo soutěže čeká Jardu v pátek – tam bude mít každý připravené 10 minutové vystoupení, jehož výsledkem mají být dva kávové koktejly, jeden studený a jeden teplý.

„Všechno si to uvědomím, až bude po soutěži,“ říká Jarda Slámečka a dodává: „Jsem v tunelu a vidím teď jen úkoly a práci, které jsou před námi. Moc si přeji, aby to bylo zábavné pro diváky a myšlenka, kterou se snažíme světu ukázat, měla reálný dopad na budoucnost kávy nejen v restauracích, ale v její celkové nabídce.“

Dvě kávy, jeden kofein

Jarda připravuje dva unikátní kávové nápoje, které odrážejí jeho inovativní přístup k přípravě kávy:

Colombia – Milkshake z lesního ovoce:

Tato káva, známá svou intenzivní chutí získanou díky 200 hodinové anaerobní fermentaci a termickému šoku, nabízí jedinečný chuťový zážitek.

„Milkshake z lesního ovoce v hrnku nás při prvních ochutnávkách uhranul. Tato káva si zachová svou plnou chuť i v koktejlu nebo Irish Coffee,“ říká Jarda.

Decaf – Bezkofeinová revoluce:

Inspirován vlastními zkušenostmi z fine diningové restaurace, rozhodl se Jarda vytvořit bezkofeinový nápoj, který si zaslouží své místo v každém baru či restauraci.

„Bezkofeinová káva je často podceňovaná, ale kvalita kávy, kterou produkují farmy jako Los Nogales, je ohromující. Chci ukázat světu, že bezkofeinová káva může být stejně vynikající jako ta kofeinová. Decaf mě napadl při oslavách českého mistrovství. Každý chce ochutnat ty vítězné drinky ale dá si večer maximálně jeden a další napůl u stolu, z důvodu strachu z večerních účinků kofeinu. A tímhle jsem si prošel, když se nás zeptal číšník v restauraci, zda si dáme po večeři kávu. Došlo mi, že bezkofeinová káva je ošklivé káčátko, které se v tomto prostředí změní v labuť. Kvalita kávy, kterou v současnosti farmy, jako ta Hernandezových, dokáží vyprodukovat, je ohromná a zaslouží si zazářit – a to nejen na soutěži, ale dostat svůj prostor v podnicích,“ dodává Jarda.

Přípravy a podpora

Přípravy na mistrovství světa nebyly jednoduché a Jarda vděčí za svou podporu týmu špičkových odborníků a partnerů. Mezi ně patří šéfkuchařka Bára Šimůnková a sommelier Michal Bílek z restaurace Leaf, barmani Jakub Ondříšek a Alice Tieriekhova ze smíchovského Back Doors Baru.

„Koordinátorem a hlavním mozkem se stal kolega z kávového světa, kamarád, muž s fair play v srdci Ondřej Hurtík z vynikající pražírny Doubleshot. Jsme kamarádi v podstatě od začátku našich profesních životů. Sledujeme se a podporujeme a tohle spojení i na „konkurenční“ bázi skvěle dokazuje, jak je kávová komunita přátelská a přející. Na podzim po vypjatém a šokujícím vyhlášení, kdy Ondřej odmítl převzít trofej za první místo, kvůli technické chybě, které si nevšimli porotci, mi řekl při předávání titulu, že mi rád pomůže s přípravou. A dnes můžu s velkým díky říct, že je hlavním prvkem v naší přípravě a bez jeho cenných rad bych prezentaci nesložil tak precizně. Ostatně Ondřej kurz přípravy kávových koktejlů přednáší a mohu jen doporučit jít se zdokonalit právě k němu,“ říká Jarda.

Přípravy na mistrovství světa jsou pro Jaroslava Slámečku neoddělitelně spjaty také s podporou široké kávové komunity. Pečlivost příprav připisuje nejen vlastním snahám, ale i obětavé pomoci a radám od mistra světa v přípravě kávových koktejlů Rastislava Kasára, který bude brzy otvírat bar Teddy’s Elixir v Aténách.

Slámečka dále zdůrazňuje klíčovou roli svého týmu z Candycane Coffee a velké poděkování patří také Simoně Keilové z Oatly za organizaci přípravného eventu. Podpůrnou síť doplňuje i grafické studio Artbureau, které s Jaroslavem spolupracuje na vizuální identitě jeho projektů.

Speciální poděkování patří také Kryštofu Hordinovi z Ultra Premium Brands za cenné konzultace ohledně výběru destilátů. Do drinků se propíše též český kávový likér Gloria. Jarda se rozhodl také prezentovat český design prostřednictvím křišťálových sklenic Metamorphosis z pera designéra Ronyho Plesla a sklenářské dílny Rückl a keramiky od Borka Smažinky ze studia Hlinotéka. A jako talisman pro štěstí si Jarda na stage obuje jeho oblíbené Prestižky.

O World Coffee in Good Spirits Championship

Mistrovství světa v kávových koktejlech, známé jako World Coffee in Good Spirits Championship, je událost, která slaví spojení kávy a alkoholu v kreativních a inovativních nápojích. Soutěž klade důraz na dovednosti baristů a mixologů v přípravě nápojů, které harmonizují kávu s destiláty. Účastníci musí během soutěže předvést své umění v přípravě jak tradičních nápojů, jako je Irish Coffee, tak i originálních kávových koktejlů.

O Candycane Coffee

Candycane Coffee je česká pražírna specializující se na výběrovou kávu s maximálním důrazem na čerstvost a nejlepší možnou kvalitu. Společnost spojila přední české odborníky kávového světa Ondřeje Štoksu, Jana Hrňu, Adama Gaszczyka, Zdeňka Hýbla a Jaroslava Slámečku v roce 2017 a od té doby si upevnila místo mezi předními českými pražírnami. Mezi klienty patří kavárny, restaurace, kanceláře ale i hobby baristé v domácích podmínkách. Dokáží připravit a starat se o kávový program ve vaší kavárně i kanceláři.

O Jardovi

Jarda se v kávovém prostředí pohybuje již přes deset let. Nasbíral znalosti v podnicích jako je Kavárna Pražírna, Mezi Zrnky, Kafe Karlín a onesip coffee. Zkušenosti z různých druhů provozů a absolvovaná školení od předních osobností kávové scény jako jsou Gwilym Davies a Scott Rao zúročuje v rámci konzultací, školení a přednášek. V rámci mistrovství České republiky v přípravě kávy působil jako technický a senzorický porotce. V loňském roce pak vyhrál titul mistra České republiky v Czech Coffee in Good Spirits Championship 2023. Ve volném čase se věnuje točení videí s kávovou tématikou na svůj youtube kanál 365 cups of coffee. Patří mezi leadery kávového světa v České republice.

Sdílejte ...