Knedlíková pocta jarním bylinkám
Praha 23. dubna 2024
Jaká jiná bylinka než medvědí česnek by mohla být symbolem vrcholu jara. Ve svých zelených lístcích ukrývá sílu minerálů, enzymů a dalších důležitých látek, mezi něž se řadí také allicin nebo aromatické silice, jež dávají rostlině typickou vůni a mírně palčivou chuť. A právě proto je oblíbenou součástí všech jarních receptů a umí to i s knedlíky.
Recept: Bramborový knedlík s medvědím česnekem

Suroviny:
700 g brambor
120 g dětské krupičky
100 g hrubé mouky
2 hrsti medvědího česneku
1 vejce
Sůl
Postup:
- Uvařené brambory nechte dobře vychladnout a poté je nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, mouku a krupičku. Osolte a přihoďte také nakrájený medvědí česnek. Propracujte klasické bramborové těsto na knedlíky.
- Z těsta vytvarujte dvě menší knedlíkové šišky a bez odkládání je uvařte v páře nebo v osolené vodě. V obou případech je doba vaření přibližně 20 minut.
Tip šéfkuchaře:
„Tento druh knedlíku se vám osvědčí, ať už máte na jeře chuť na výpečky, nebo děláte králíka. Vynikající bude i k vegetariánským pokrmům z tempehu nebo tofu, fazolí nebo bobů. A pokud byste chtěli vyzkoušet ještě jeho jinou variantu s dalšími jarními surovinami, zkuste mladé výhonky kopřiv, můžete přidat mladé výhonky špenátu nebo třeba česnáčku,“ radí Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.
Další tipy na knedlíky s jarními bylinkami nebo špenátem vás čekají v publikaci Velká knedlíková kuchařka.
Knedlíky Láznička s.r.o. patří ke stálicím českého trhu. Zabývá se vařením knedlíků pro nejrůznější odběratele, například restaurace, catering, školní jídelny, její výrobky najdete také v sortimentu rohlik.cz. Nabídka knedlíků je obrovská, od klasických houskových až po speciální, například brynzáky nebo dýňové či špenátové. Společnost vydala Velkou knedlíkovou kuchařku, v níž najdete 144 knedlíkových receptů, ale nejen to. Zjistíte, že vařit knedlíky není těžké, že jich můžete ochutnat daleko více, než jste si mysleli nebo že existují také knedlíky dýňové, mandlové nebo bezlepkové.
Kateřina Šimková, Petr Kosiner