Osmý ročník Culinary Symposia
Praha 3. října 2022

Tomáš Kalina, kuchař a organizátor nejprestižnější gastronomické akce v České republice, Culinary Symposium Prague dnes opět rozzářil pražskou Hybernii michelinskými hvězdami. V rámci osmého ročníku Culinary Symposia byli pozvaní jedni z nejvýraznějších osobností moderní gastronomie.
Z dánské Kodaně přijel a jako první vystoupil spolumajitel restaurace AOC pan SOREN SELIN, který je jeden z propagátorů „new nordic cuisine“. Soren restauraci převzal v roce 2013 a již v roce 2015 pro ní získal druhou hvězdu michelin.
Jako druhý se představil špičkový a uznávaný francouzský cukrář pan GREGORY DOYEN, který je hvězdou současné cukrařiny a jeho výtvory jsou opravdovým skvostem. Po mnoha zkušenostech z velkých podniků se rozhodl pro sólovou dráhu a stal se hvězdou instagramu, pořádá cukrářské kurzy, vytváří cukrářské recepty a píše také knihy.

Představil se také Národní tým kuchařů, který zároveň připravil pro všechny účastníky oběd: hovězí na portském víně ,roastbeef, lanýžový karlovarský knedlík, pěna z celeru a divoká brokolice.
Odpoledne předvedl své umění ÁLVARO CLAVIJO, který otevřel restauraci v rodné Kolumbii a dal jí jméno El Chato. Úspěch se dostavil takřka okamžitě. Jeho restaurace patří mezi top pět v Latinské Americe a v roce 2022 se umístila na 83 místě na světě.
Španělská gastronomie je známa hlavně vytvářením emocí na talíři. Jedním z kuchařů který se nebojí jít vlastním směrem je pan PACO MORALES, který ve své restauraci NOOR působí od roku 2016 a svojí extravagancí se podílí na tom, že se město Cordóba zapsalo do gastronomické mapy světa dvěma michelinskými hvězdami.
Minulý ročník jeho návštěva Prahy bohužel nevyšla ,ale pan WUTTISAK WUTTIAMPORN potvrdil, že tento ročník v Praze bude. To byla skvělá zpráva nejen pro profesionály v oboru, ale pro všechny „hobby“ kuchaře, protože Wuttisak je první kuchař bez vlastní restaurace ,který na symposiu vystoupíl. Je stejně slavný jako kuchaři s michelinskými hvězdami. Jeho kreativita a výtvarný talent na talířích je ohromující.
Tomáš Kalina prošel kuchyněmi velké řádky prestižních restaurací a dobře zná slasti a strasti kuchařské profese. V Německu ho také poprvé pozvali na kuchařský veletrh Chef-Sache, kde se v přednáškách střídali známí kuchaři a jeho tenhle koncept naprosto nadchnul. Proto se rozhodl inspirovat také kuchaře ve své vlasti. Culinary Symposium dnes obohacuje naši gastronomickou scénu.
JAKA