Gastronomie+++

Koření a bylinky Vitana: Skryté poklady pro vaše zdraví i chuťové buňky

Praha 26. března 2025

Bylinky jsou duší české kuchyně – dodávají pokrmům nezaměnitelnou chuť i vůni. Zatímco klasiky jako petržel, majoránka či bazalka kralují už po generace, jiné si získávají oblibu díky aktuálním gastronomickým trendům. Jak správně kombinovat bylinky pro různé světové kuchyně a jak je pěstovat či skladovat, aby si uchovaly svou chuť a aroma co nejdéle? Inspirujte se tipy od Vitany, experta na koření a bylinky, která spojila své síly se známou propagátorkou bylinek Kateřinou Winterovou.

Zlatá česká klasika

V Česku se nejčastěji pěstují a používají bylinky, které jsou blízké našemu vkusu a tradičním receptům. Mezi nejoblíbenější patří listová petržel, která je skvělá do polévek, omáček a pomazánek. Majoránka, jež je nenahraditelná v bramborácích nebo zabijačkových pochoutkách a bazalka, ideální pro těstoviny a rajčatové omáčky. Pažitka zase výborně dochutí pomazánky nebo saláty.  Do voňavých čajů a osvěžujících letních nápojů pak nesmí chybět máta a meduňka.

Novinky na talíři i v zahrádkách

Trendy v bylinkách se neustále vyvíjejí a na českých zahradách i balkonech se objevují nové druhy. Koriandr, který u nás dříve nebýval běžný, si díky oblibě asijské kuchyně našel cestu nejen do restaurací, ale i do domácího pěstování. „Koriandr je skvělým příkladem byliny, kterou jsme se v Česku „naučili“ používat i pěstovat,“ říká Kateřina Winterová, herečka, spisovatelka a propagátorka bylinek. Velkým hitem jsou také jedlé květy, jako je lichořeřišnice. Nejen krásná, ale i léčivá s výraznou chutí. Roste také zájem o netradiční odrůdy bazalek, například citronovou, skořicovou či vanilkovou, a milovníci sladkých chutí si oblíbili čokoládovou mátu, která skvěle doplní dezerty.

Skutečně české?

Některé bylinky jsme si natolik osvojili, že si už ani neuvědomujeme jejich cizokrajný původ. S rostoucím zájmem o mezinárodní kuchyni se stále více zabydlují i v našich domácnostech. Bazalka, oregano a tymián jsou neodmyslitelnou součástí středomořských pokrmů, jako jsou pizza nebo těstoviny. Koriandr, máta a citronová tráva zase dodávají svěžest thajským jídlům a marinádám. Tymián a rozmarýn tvoří základ provensálské kuchyně a skvěle ladí s pečeným masem i zeleninou. Estragon a kopr jsou tradiční slovanskou dvojicí ideální do studených polévek a chlebových placek. A milovníci indických chutí se neobejdou bez kurkumy, zázvoru a římského kmínu, které jsou základem každého správného kari.

Bylinky (znovu)objevené

Jak se do našich kuchyní dostávají nová jídla, některé tradiční pokrmy ustupují do pozadí – a s nimi i bylinky, které dříve patřily k běžné výbavě každé české domácnosti. Přestože se dnes některé druhy používají méně, jejich jedinečná chuť a vůně by neměla být zapomenuta. „Pro mě je to jednoznačně kerblík třebule nebo kopr. Kerblík dnes mnoho lidí nezná, přesto se u nás od středověku běžně pěstoval na bylinkových záhoncích. Svým vzhledem připomíná petrželku či koriandr a má jemnou chuť s tóny petržele a anýzu. Rozhodně stojí za vyzkoušení,“ říká Kateřina Winterová. Další opomíjenou bylinkou je kopr. Zatímco pro někoho je nepostradatelnou ingrediencí, jiní se jeho výrazné chuti vyhýbají. Přesto neodmyslitelně patří k tradičním slovanským jídlům a stojí za to mu dát šanci.

Sušit, nebo nechat čerstvé?

Rozdíl mezi sušenými a čerstvými bylinkami spočívá hlavně v intenzitě chuti. Některé bylinky, jako kerblík nebo kopr, vyniknou především čerstvé, jiné svou sílu ukážou spíše v sušené podobě (například majoránka, rozmarýn a bobkový list). Sušené bylinky se hodí na dlouhé vaření (vývar, guláš nebo pečené maso), ale i na čaje a výluhy, protože mají koncentrovanější aroma, a proto je třeba je dávkovat opatrně. Čerstvé bylinky jsou vhodné do pokrmů, které plánujete vařit méně než 45 minut. Ať už jde o tradiční nebo méně známé bylinky, důležité je nejen jejich správné využití, ale i uchování, aby si co nejdéle zachovaly svou chuť a vůni. Čerstvé bylinky by měly mít sytě zelené, pevné listy. Pokud jsou zvadlé nebo hnědé, nejsou už v nejlepší kondici a jejich chuť nebude tak výrazná. U sušených je důležité, aby si zachovaly barvu a aroma, jinak ztrácejí na kvalitě. „V dnešní době máme, díky nabídce v obchodech, možnost používat některé bylinky čerstvé po celý rok. Ne všechny jsou však takto dostupné. Proto jsme rádi, že můžeme nabízet jejich sušené varianty, které si zachovávají intenzivní aroma i chuť a lze je snadno využít při vaření v kteroukoli roční dobu,“ říká Zuzana Jirsová, produktová manažerka značky Vitana.

Najděte bylinkám suché a tmavé místo

Aby si bylinky co nejdéle uchovaly svou chuť a vůni, je klíčové je správně skladovat. Ideální jsou skleněné nebo kovové dózy, které je chrání před vlhkostí a nežádoucími pachy. Dobrou alternativou jsou také papírové sáčky, které umožní bylinkám doschnout, pokud nebyly dokonale usušené. Vždy je důležité nádobu nebo sáček pečlivě uzavřít, aby si bylinky zachovaly své aroma. „Všechny naše bylinky balíme do znovu uzavíratelných sáčků, které pomáhají uchovat jejich svěžest a výrazné aroma co nejdéle,“ vysvětluje Zuzana Jirsová, produktová manažerka značky Vitana. Bylinky je nejlepší skladovat na suchém, tmavém místě při pokojové teplotě. Tak zůstanou dlouho svěží a plné chuti.

Vitana aneb stoletá kvalita bylinek

Mezi tradiční výrobce kvalitních bylinek na českém trhu patří značka Vitana, která už více než 100 let přináší českým domácnostem kvalitní potraviny a koření. Jejich bylinky jsou pěstovány s důrazem na čerstvost a kvalitu, což zajišťuje zachování jak jejich chuti, tak léčivých účinků. V nabídce najdeme širokou škálu bylinek, jako je tymián, rozmarýn, šalvěj a mnoho dalších.

Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko zaměstnává více než 2000 pracovníků a je druhým největším výrobcem balených potravin v Česku. Mezi její nejznámější značky patří Vitana, Májka,

Martin Frýdl, Olga Pásková

  1. Poklad do každé kuchyně. Petržel od Vitany vyšperkuje každé jídlo

Co by byl vývar bez petržele? Tahle zelená královna kuchyně dodá jídlu svěží, jemně nasládlou chuť a zároveň ho krásně ozdobí. Existují dvě hlavní odrůdy – kadeřavá a plocholistá. Právě odrůda s plochými listy je intenzivnější, lépe odolává vysokým teplotám, a skvěle se proto hodí do teplých pokrmů. A přesně tu najdete v praktickém znovu uzavíratelném balení od Vitany, které uchovává její bohaté aroma. Díky tomu si můžete její lahodnou chuť užívat po celý rok! Doporučená maloobchodní cena je 19,90 Kč.

  1. Majoránka od Vitany – základ sady koření v každé kuchyni

Majoránka je skutečným klenotem každé kuchyně – její univerzálnost nezná hranic. Není snad jídlo, do kterého by se majoránka nehodila. Tato aromatická bylinka se objevuje v kuchyních už od starověku, kde byla ceněná nejen pro svou chuť, ale i léčivé účinky. Skvěle dochutí polévky, bramborová jídla, jako jsou placky nebo bramboráky, a nezaměnitelně voní v kombinaci s česnekem. Využijete ji i při dlouhém dušení nebo v karbanátcích, kde dodá jídlu nový rozměr. Pokud chcete mít tuto kouzelnou bylinku stále po ruce, sušená majoránka ve znovu uzavíratelném sáčku od Vitany je vám k službám po celý rok. Doporučená maloobchodní cena je 15,90 Kč.

  1. Italská kuchyně bez bazalky? S Vitanou ji máte vždy po ruce!

Promnout lístky bazalky mezi prsty, přivonět a rázem se ocitnout v srdci Itálie. Těstoviny, pizza či tomatové polévky – všem těmto pokrmům dodává bazalka nezaměnitelnou chuť. Vynikající je též v kombinaci s rajčaty či mozzarellou. To ale milovníci oblíbeného salátu Caprese určitě vědí! A když zrovna nemáte po ruce čerstvé bylinky? Sušená bazalka od Vitany je skvělou alternativou, která si díky znovu uzavíratelnému sáčku zachovává bohaté aroma i chuť. Doporučená maloobchodní cena je 22,90 Kč.

  1. Pažitka od Vitany – nejen krásná, ale i chutná ozdoba na vašem talíři

Chybí vašim jídlům šmrnc? Sáhněte po pažitce! Tahle aromatická bylinka dodá polévkám, omáčkám, vaječným pokrmům i salátům jemně pikantní chuť a krásně je oživí svou zelenou barvou. Perfektně se hodí také do tvarohových pomazánek nebo bylinkového másla. Chutí připomíná cibuli, ale je mnohem jemnější a elegantnější. Aby si uchovala svou typickou vůni, přidávejte ji až na závěr vaření – vysoká teplota by její aroma zbytečně oslabila. Nemáte po ruce čerstvou pažitku? Nevadí! Sušená pažitka od Vitany si díky praktickému uzavíratelnému balení uchová své aroma po dlouhou dobu. Doporučená maloobchodní cena je 20,90 Kč.

  1. Ne a ne dochutit asijské pokrmy? Vsaďte na koriandr od Vitany

Milujete vietnamskou kuchyni? Pak určitě znáte tu jedinečnou, osvěžující chuť koriandru, která okamžitě probudí vaše chuťové pohárky. Někomu připomíná jemný anýz, jinému zase citrusové tóny – jedno je ale jisté: koriandr povznese každé jídlo na novou úroveň. A nemusíte zůstávat jen u asijské kuchyně! Skvěle se hodí i do salátů, omáček nebo polévek, kterým dodá svěží nádech. Aby si zachoval svou intenzivní vůni a chuť, přidávejte ho až na závěr vaření, ideálně těsně před podáváním. Chcete mít tuto aromatickou bylinku vždy po ruce? Sušený koriandr od Vitany je skvělou volbou – díky znovu uzavíratelnému sáčku si uchová svou výraznou chuť po dlouhou dobu. Doporučená maloobchodní cena je 21,90 Kč.

  1. S oreganem od Vitany chutná pizza jako od Itala

Používáte v kuchyni dobromysl? Nejspíš ano, jen o tom nevíte! Tuhle aromatickou bylinku známe spíše jako oregano – nepostradatelnou součást italské kuchyně. Bez něj by pizza, těstoviny nebo rajčatové omáčky zkrátka nebyly ono. Oregano ale není jen o Itálii! Skvěle se hodí i do mexických a středomořských jídel, dochutí telecí, skopové i kuřecí maso a perfektně ladí s mořskými plody. Stačí špetka a vaše jídlo získá úplně nový rozměr. Chcete mít tuhle bylinku s intenzivní chutí a vůní vždy po ruce? Sušené oregano ve znovu uzavíratelném sáčku od Vitany je ideální volbou! Doporučená maloobchodní cena je 20,90 Kč.

  1. Od omáček po ryby – tymián od Vitany si rozumí se vším

Tymián sice pochází z jihu Francie, ale jen stěží byste dnes našli kuchyni, ve které by neměl své místo. Jeho výrazná vůně a chuť dokonale ladí s řeckým grilovaným jehněčím, španělskou paellou, ale i s tradičními českými bramboráky či nádivkami. Patří také mezi základní ingredience provensálského koření, bez kterého se neobejde žádný pravý francouzský pokrm. Nemáte možnost pěstovat tuto aromatickou bylinku doma? Sáhněte po sušeném tymiánu od Vitany ve znovu uzavíratelném balení, které uchovává jeho intenzivní aroma i chuť. Doporučená maloobchodní cena je 21,90 Kč.

  1. Rozmarýn od Vitany – chuť Středomoří na dosah ruky

Dovolená v Chorvatsku, dokonale ugrilovaná ryba se snítkou rozmarýnu a sklenka lahodného vína. Rozmarýn, původně středomořská bylinka, si dnes našel pevné místo i v české kuchyni. Skvěle dochutí pečenou drůbež, nádivky, kotlety nebo zapečené brambory, ale jeho pravá chvíle přichází při grilování – nádherně provoní maso i zeleninu a dodá jim neodolatelnou chuť.  A co je na tom nejlepší? Jeho výrazné aroma zůstává díky provoněnému grilu ještě dlouho po posledním soustu. Nemáte po ruce čerstvou snítku? Sáhněte po sušeném rozmarýnu od Vitany! Díky znovu uzavíratelnému obalu si uchová svou vůni i chuť po celý rok.  Doporučená maloobchodní cena je 21,90 Kč.

  1. Koprovka? Se sušeným koprem od Vitany zvládnete více

Kopr – to není jen koprovka! Skvěle dochutí dušená jídla i uzené ryby, třeba lososa, a je nepostradatelný v omáčkách či polévkách s mléčným základem. Výborně se hodí do salátů, pomazánek a dodává nezaměnitelnou chuť i nálevům na nakládané okurky. A co teprve řecké tzatziki? Bez kopru by to zkrátka nebylo ono! Čerstvý kopr v lednici vydrží jen pár dní, co s tím? Vyzkoušejte sušený kopr od Vitany – díky znovu uzavíratelnému sáčku si zachovává plnou chuť a aroma po dobu i několika měsíců. Doporučená maloobchodní cena: 19,90 Kč.

Sdílejte ...