Gastronomie+++

Česká chuťovka 2021: Sedm ocenění pro šest potravin Poctivé výroby Globus

Praha 8. listopadu 2021

Česká chuťovka ve svém třináctém ročníku ocenila 6 výrobků od pekařů, uzenářů a kuchařů hypermarketu Globus. Globus se zúčastnil soutěže pošesté a za tu dobu celkem posbíral ocenění pro 31 výrobků. Letošními vítězi z těchto výrob jsou Dort čokoládový De luxe a Chléb řemeslný, které cukráři a pekaři z Globusu vyrábějí u příležitosti letošního 25. výročí těchto hypermarketů v ČR. V konkurenci pak uspěl také žitný rohlík. Dále od tamějších řezníků porotě zachutnala Debrecínská pečeně Globus a polokonzerva Luncheon Meat Globus, která byla vybrána navíc i novinářskou porotou jako jeden ze tří nejlepších výrobků ze všech 185 oceněných výrobků. Od kuchařů z restaurací nadchla Polévka Kulajda, kterou lze zakoupit i v praktické sklenici v regále Snadného vaření v Globusu.

Stovky cukrářů, pekařů, řezníků, uzenářů i kuchařů vyrábí denně pod střechami patnácti hypermarketů Globus osm stovek různých potravin, které označují Poctivá výroba Globus. Jde o čím dál více oblíbené produkty u zákazníků. Výrobky se vyznačují nejen skvělou chutí, ale i čerstvostí, denně totiž v Globusu řezníci bourají, procují čerstvé maso z českých jatek a vyrábí uzeniny. Stejně tak pekaři a cukráři ještě před ranním rozbřeskem zadělávají těsta na chleby, rohlíky a sladká pečiva z mouky z regionálních mlýnů. Pozadu nejsou ani tamní kuchaři. Ti každý den vaří z čerstvých ingrediencí jídla tradičních i vlastních receptur. A výsledky jejich práce oceňují jak denně nadšení zákazníci, tak již několik ročníků po sobě porotci České chuťovky.

A co na ocenění vedoucí pekařů, řezníků a kuchařů?

„Jsme moc rádi, že náš dort, který jsme vymýšleli pro výročí 25 let Globusu v Česku, je i Českou chuťovkou. Je to výrobek, jehož čokoládová náplň připravená metodou ganache není běžná, ale naše cukrářky jsou opravdu „profíci.“ Děkuji všem svým skvělým kolegům,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekařství a cukrářství Globus.

„Zákazníci jsou naší každodenní přísnou porotou, a tak se už 25 let snažíme v Česku dělat tu nejlepší řeznickou a uzenářskou práci. A když naše výrobky chutnají i zasvěceným porotcům České chuťovky, jsme o to spokojenější,“ řekl Pavel Holeček z řeznictví Globus.

„Je těžké obstát ve velké konkurenci v gastru. My se o to úspěšně snažíme již několik let nejen jídly na talíři v našich restauracích, ale i prostřednictvím výrobků Snadného vaření, které usnadňují zákazníkům přípravu jídel, což je obrovský trend. Do něj spadá i porotci oceněná Kulajda,“ řekl Jan Štěch, vedoucí restaurací Globus.

Oceněné výrobky z vlastních výrob Globus:

2021:

  • Dort čokoládový De luxe 1300 g
  • Chléb řemeslný 900 g
  • Žitný rohlík 65 g
  • Debrecínská pečeně Globus
  • Luncheon Meat Globus polokonzerva
  • Polévka Kulajda 800 g

2020:

  • Ostravská klobása Globus
  • Dušená šunka z kýty Globus
  • Junior salám Globus
  • Bábovka šlehačková – mramorová 740 g
  • Bábovka tvarohová 740 g
  • Královský koláč makový se švestkami 120 g, 720 g
  • Gulášová polévka 800 g

2019:

  • Krůtí lyonský salám Globus
  • Selská paštika Globus
  • Chléb žitný Globus 1 000 g
  • Dort Schwarzwald Globus 1 300 g

2018

  • Tyrolský salám Globus
  • Vepřové maso Globus, polokonzerva
  • Královský koláč mix náplní 720 g
  • Šlehačková dort vlašský ořech 1 400 g
  • Gothajský salám

2017:

  • Bageta cibulová 400 g
  • Královský bochník 2 000 g
  • Dort nugátový 1 500 g
  • Globus šunka
  • Telecí párky Globus
  • Tlačenka světlá Globus

2016:

  • Hovězí klobása Globus
  • Játrovka s telecím masem
  • Talián Globus

O soutěži:

Třináctý ročník soutěže Česká chuťovka proběhl pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana, Odborným patronem je prof. Dr. RNDr. Pavel Matějka, rektor VŠCHT. Více informací k soutěži Česká chuťovka na  www.ceskachutovka.cz či www.facebook.com/ceskachutovka.  

Aneta Turnovská, Lucie Kovandová

Činnost rodinné společnosti Globus zahájil roku 1828 Franz Bruch otevřením obchodu s potravinami v sárském St. Wendelu. V současné době stojí v čele společnosti představitel již šesté generace rodiny Bruchů – Matthias Bruch.

Na český trh vstoupil holding Globus v roce 1991 založením společnosti Globus Praha s.r.o. První český hypermarket byl otevřen 4. listopadu 1996 v Brně – Ivanovicích. V současné době se na území České republiky nachází 15 hypermarketů. Hypermarkety disponují kompletní vlastní výrobou v řeznictví, úplnou pekárenskou produkcí včetně cukrářství a vlastními restauracemi a kavárnami. Vlastní výroby Globus vyrábějí více než 700 potravin, které jsou označeny Poctivá výroba Globus. Globus ČR je držitelem několika ocenění Obchodník roku v kategorii „Prodejce potravin“, „Česká potravina“ nebo „Zlatý klas“. Více informací na www.globus.cz a na facebooku. Tipy a recepty najdete na blogu.

Sdílejte ...