Vánoční recepty inspirované Valašskem
Valašské Meziříčí 9. prosince 2020
Vánoce jsou obdobím pohody, klidu, štěstí a radosti, které trávíme se svými nejbližšími. Vánoce nás provázejí celým našim životem. Už jako malí píšeme dopis Ježíškovi a jako dospělí se pak tato přání snažíme plnit dětem a všem, které máme rádi. Vánoce to není jenom Štědrý den a večer, a následující svátky. Vánoce začínají už v období první adventní neděle a končí až v lednu na Tři krále a jsou spojeny s dobrým jídlem. Každá rodina se pyšní svými tradičními recepty, které se dědí z generace na generaci, ale je řada těch, kdo rád své pokrmy obohatí a odlehčí. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tipy, jak připravit lehčí verzi štědrovečerní večeře.
„Protože bylo v letošním roce až příliš mnoho změn, bude se snažit řada lidí zachovat a řádně si vychutnat všechny tradice spojené s adventem, Štědrým dnem i koncem roku. Tak zvaně se ukotvit v neukotvené době. V letošním roce budou Vánoce trošku jiné, ale přesto si je budeme chtít všichni užít se svými nejbližšími. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tip na to, jak si připravit bramborový salát a kapra trošku jinak, a přitom se neodklonit od toho, co máme rádi,“ říká Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Při přípravě těchto receptů jsme použili dva naše výborné jogurty Bílý jogurt z Valašska a Smetanový jogurt z Valašska,“ dodává Radka Benešová.
Bramborový sálat s Bílým jogurtem z Valašska

Suroviny
1 Bílý jogurt z Valašska
1 majonéza
1 lžíce hořčice
4 kg brambory ve slupce
2 ks cibule, 1/2 celeru, 4 mrkve, sterilovaný hrášek, 4 nakládané okurky,
4 vejce natvrdo, 2 ks petržele, kari, pepř mletý, sůl
Postup přípravy
Dáme vařit brambory ve slupce a poté necháme zchladit. Mezitím nachystáme všechny ingredience na salát. Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme nadrobno nakrájené vejce a na kostičky nakrájené nakládané okurky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě do poloměkka. Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme. Přidáme Bílý jogurt z Valašska, majonézu, osolíme a opepříme dle chuti. Vše důkladně promícháme, je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou.
Kapr v Smetanovém jogurtu z Valašska

Suroviny
1 Smetanový bílý jogurt z Valašska
1 kapr
špetka soli
strouhanka
rostlinný olej
Postup přípravy
Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme. Do misky dáme Smetanový bílý jogurt z Valašska a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme. Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance. Pečeme na oleji.
Kateřina Goroškov
Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty, polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.