Sladký jahodový život
Praha, 23. června 2020
Ať už máte jahody z vlastní zahrádky nebo ze samosběru, často se to sejde tak, že jich je plná lednice. Co však s nimi? Možností je spousta. Zkoušeli jste někdy připravit jahodové tiramisu? Pokud se bojíte, že bez kávy to nebude ono, ničeho se nebojte, vychutnat si ho můžete právě se šálkem lahodného kávového nápoje.

Jahodová variace na tradiční italské tiramisu si vás okamžitě získá. V základu dezertu nechybí mascarpone ani tradiční cukrářské piškoty namáčené ve sladkém sirupu, co však chybí je káva. V dezertu ji nahradí osvěžující jahody. Když však není káva uvnitř tiramisu, můžete si ji vychutnat s ním. Nejlépe bude chutnat z dvojité termo borosilikátové sklenice Lamart LT 9012. Co si budeme povídat, jíme a pijeme i očima. A takové cappuccino ve sklenici s dvojitým sklem vypadá nejen chutně, ale i luxusně a elegantně. Borosilikátové sklo, z něhož je sklenice vyrobena, je ideální jak pro studené, tak i pro teplé nápoje. Proti tepelné deformaci je sklenice velmi odolná, dokonce více než běžné sklo. Je možné použít ji v mikrovlnné troubě i umýt v myčce na nádobí. Stejně tak je odolná proti poškrábání i proti popraskání, takže se na dlouho stane nedílnou součástí vaší kuchyně, protože v neporušeném stavu vydrží opravdu dlouho. Teď už jen zbývá připravit dezert. Na jahodové tiramisu si připravte:
Jahodové tiramisu
Ingredience:
300 g jahod
3 lžíce pomerančového likéru
4 ks vajec
500 g mascarpone
25–30 ks cukrářských piškotů
1 pomeranč
100 g cukru
1 ks vanilkového cukru
Postup:
Čerstvé jahody nakrájejte na plátky, přidejte cukr a vanilkový cukr a lehce promíchejte. Nechte 20 minut odležet a šťávu z jahod sceďte. Jahodovou šťávu promíchejte se šťávou z jednoho pomeranče a likérem. Žloutky oddělte od bílků, ze kterých vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, promíchejte s mascarpone a přidejte trochu nastrouhané pomerančové kůry. Poté opatrně vmíchejte sníh z bílků. Cukrářské piškoty namočte v ochucené pomerančové šťávě a střídavě vrstvěte do mísy s ochucenými jahodami a krémem mascarpone. Poslední horní vrstvu nazdobte čerstvými, na plátky nakrájenými jahodami, čerstvou mátou a moučkovým cukrem. Podávejte se šálkem lahodné kávy ve sklenici Lamart LT 9012.
Ivana Leblová
O
značce Lamart
Pro přípravu kvalitního jídla a nápojů nestačí použít jen vynikající suroviny,
ale důležité jsou i spotřebiče a nádobí, na kterých se potraviny připravují.
Značky Lamart nabízí domácnostem i profesionálním kuchařům perfektní vybavení
pro přípravu jídla v několika řadách, podle možností jejich rozpočtů, tak
aby kvalitní vybavení bylo dostupné co nejširší skupině milovníků dobrého
jídla.
Řada
kuchyňského nádobí Lamart by Piere Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým
přístupem k vaření tohoto jedinečného francouzského kuchařského profesionála,
který byl srdcem a duší malé rodinné brasserie v úrodné oblastí Bretagne,
na pobřeží Atlantského oceánu.
V České republice je tváří této značky známý kreativní šéfkuchař Dušan Stádník,
specialista na českou a regionální gastronomii s dlouholetými zkušenostmi ze
zahraničí i z Čech.