Historie

Od českých dušiček k modernímu Halloweenu  – když tradice pečení spojuje staletí

Praha 30. října 2025

Slovo „Halloween“ vzniklo zkomolením anglického „All Hallows‘ Evening“ – Večer všech svatých. Křesťanský svátek ustanovil papež Bonifác IV. již roku 609, a to převzetím keltské Samhain – oslavy konce léta, kdy se podle víry stírala hranice mezi světem živých a mrtvých. V minulosti existovaly tradice spojené s Dušičkami, kdy se věřilo, že se duše zemřelých vracejí na zemi. Pro jejich utišení a pomoc se používalo mléko a máslo. Večer před svátkem Všech svatých dávali lidé do lamp máslo místo oleje. Hořící máslo mělo duším trpícím v očistci ulevit od spálenin a popálenin. Na stůl se dávalo studené mléko, kterým se příbuzní pokropili, aby osvěžili a ochladili duše zesnulých. Peklo se speciální pečivo nazývané „kosti svatých“ ve tvaru křížem položených hnátů nebo „dušičky“, které se darovalo žebrákům, aby duším zajistilo klid. Dnešní děti vyřezávají dýně a sbírají sladkosti, naši předkové pekli „kosti svatých“ – bochánky ve tvaru kostí – a nosili mléko na hřbitov jako obětinu pro duše zemřelých. Mlékárna Valašské Meziříčí připomíná příběh propojení staročeských tradic s moderním Halloweenem a uvádí dva recepty, které obě éry spojují.

„Ať už slavíte Halloween nebo vzpomínáte na zesnulé o Dušičkách, pečení a sdílení jídla spojuje lidi napříč generacemi. Naše recepty dokazují, že tradice nemusí být v rozporu s moderními oslavami – naopak se mohou krásně doplňovat,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí.

Když tradice chutná: Recepty pro celou rodinu

Mlékárna Valašské Meziříčí propojuje staré a nové v podobě dvou receptů využívajících tradiční mlékárenské produkty z Valašska.

🎃 Halloween muffiny se zeleninou a ovocem

  • Banán, jablko a mrkev dodají přirozené sladkosti a vláčnosti
  • Bílý a smetanový jogurt z Valašska zajistí krémovou chuť
  • Strašidelná výzdoba s bonbónovými očima a upířími zuby
  • Počet porcí 15 kusů | Čas: 1,5 hodiny

Ingredience na těsto:

  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 1 menší mrkev
  • 150 g Bílého jogurtu z Valašska
  • 370 g polohrubé mouky
  • 270 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice

Na krém:

  • 300 g Smetanového jogurtu z Valašska
  • 200 g Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • ztužovač šlehačky

Ozdoba: kyselé žížalky, bonbony oči, upíří bonbony zuby

Postup:

Banán rozmačkejte, jablko a mrkev nastrouhejte a rozmixujte na hladkou směs. Předehřejte troubu na 190 °C, připravte formu s papírovými košíčky. Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou, přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a ovocnou směs. V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a skořici. Spojte mokré a suché ingredience, naplňte košíčky do 2/3. Pečte 30 minut při 190 °C (test špejlí). Vyšlehejte krém ze smetany, jogurtu, cukru a ztužovače, vmíchejte kakao. Ozdobte vychladlé muffiny krémem a strašidelnými dekoracemi.

👻 Strašidelný jogurtový pohár

  • Jednoduchá svačinka připravená za 30 minut
  • Vrstvený dezert s müsli, bílým jogurtem z Valašska a čerstvým ovocem
  • Marshmallow strašidýlko jako roztomilá ozdoba
  • Počet porcí 2 | Čas: 30 minut

Ingredience (2 porce):

  • 300 g Bílého jogurtu z Valašska
  • 80 g müsli
  • maliny, ostružiny nebo jiné ovoce dle chuti
  • marshmallow
  • černá potravinářská barva nebo roztavená hořká čokoláda

Postup:

Na dno sklenice dejte vrstvu müsli. Přidejte vrstvu bílého jogurtu. Navrch naaranžujte čerstvé ovoce. Na marshmallow nakreslete obličej pomocí černé barvy nebo čokolády. Napíchněte strašidýlko na špejli a ozdobte pohár.

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: JOGURTY – smetanové, polotučné, ovocné, bílé a BIO, KYSANÉ VÝROBKY – kefírová mléka, acidofilní mléka, kyška a ČERSTVÉ VÝROBKY – šlehačka, mléko. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí také zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svou poctivou prací. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí i na slovenský trh. Více informací o mlékárně naleznete na:  www.jogurtmarlenka.cz, www.mlekarna-valmez.cz

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *