Chmel z Vysočiny už voní v pivu
Praha 29. září 2025
Sklidit, usušit, použít. Netrvalo dlouho a chmel, který ještě před nedávnem dozrával na svahu nad městem, už posloužil svému účelu. Rodinný pivovar Bernard i letos připravuje tradiční podzimní speciál – ležák s chmelem, který vyrostl na nejvýše položené chmelnici u nás.


Koření pro už tradiční edici Ležáku s chmelem z Vysočiny vyrostlo a uzrálo na Vysočině v nadmořské výšce 560 metrů. Ještě předloni probíhalo česání chmele nedaleko pivovaru na zahradě vrchního sládka Josefa Vávry, ale pro stále oblíbenější speciál už nebyla kapacita dostačující. Vznikla tak malá experimentální chmelnice v Humpolci.
Chmel rostl a zrál až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech. „Chmel, který tu roste, je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná a těší se na něj,“ zhodnotil kvalitu jedné z nejdůležitějších surovin pro výrobu piva vrchní sládek Josef Vávra.


Letos pivovar připraví asi 200 hektolitrů tohoto oblíbeného pivního speciálu, k dostání by měl být na přelomu listopadu a prosince.
Rodinný pivovar Bernard založil chmelnici v květnu 2023 s pomocí Chmelařského institutu Žatec a studentů místní České zemědělské akademie. Společně vysadili 144 rostlin šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.