Ekonomika

Polystyrenové obaly jsou tou nejlepší volbou pro přepravu čerstvých ryb

Praha 21. srpna 2025

Čerstvé ryby patří mezi jedny z nejcitlivějších potraviny vůbec. Aby si zachovaly kvalitu, čerstvost a bezpečnost, musí být přepravovány v přesně řízených podmínkách. Nové mezinárodní studie potvrzují, že pěnový polystyren (EPS) je z hlediska bezpečnosti potravin i dopadu na životní prostředí nejlepší materiál pro přepravu chlazených ryb – a to zejména na delší vzdálenosti.

Stabilní teplota a nižší riziko zkažení

Ryby jsou vysoce citlivé na sebemenší výkyv teplot. Pokud není zajištěno dostatečné chlazení, rychle se kazí. Podle nedávné studie RDC Environment z roku 2025 udrží polystyrenové obaly stabilní nízkou teplotu i při cestách dlouhých přes 1000 kilometrů. Oproti alternativním materiálům, například kartonu, navíc vyžadují méně ledu, a tedy i méně energie při logistice. To se přímo promítá do menšího rizika plýtvání potravinami – ryby se díky EPS dostanou k zákazníkovi čerstvé a bezpečné.

Menší ekologická zátěž než karton

Častým mýtem je, že papír či karton jsou vždy ekologičtější. Výsledky srovnávací analýzy SGS Intron BV ale ukázaly opak: životní cyklus kartonového chladicího boxu zatěžuje životní prostředí v průměru téměř třikrát více než polystyrenová krabice. Zvlášť výrazné rozdíly se ukázaly u zátěže ekosystémů – karton má až 200× vyšší negativní dopad na vodní organismy než EPS.

Hygiena a bezpečnost

Polystyrenové boxy jsou potravinářský certifikované a vždy se používají pouze pro jeden převoz. Nehrozí u nich hygienická rizika spojená s opakovaným používáním – například šíření nebezpečných bakterií, jako je Listeria monocytogenes. To je v případě vysoce citlivých potravin, jako jsou čerstvé ryby, zásadní faktor.

Recyklace

Protože je polystyren tvořen z 98 % vzduchem, lze boxy po jejich použití plně recyklovat. Recyklát se poté používá jako příměs do nových výrobků, lehčených betonů či izolačních desek pro stavebnictví. EPS tak zapadá do principů cirkulární ekonomiky a pomáhá snižovat množství odpadu.

Hlas výrobců

Polystyrenové obaly chrání jednu z nejcennějších a nejzdravějších potravin, které máme – čerstvé ryby. Díky své schopnosti udržet stabilní teplotu, nízké ekologické zátěži a hygienické bezpečnosti představují nejspolehlivější řešení pro rybáře, distributory i spotřebitele,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení výrobců pěnového polystyrenu.

Podrobné informace o pěnovém polystyrenu naleznete na www.epscr.cz a o jeho recyklaci na www.recyklujemepolystyren.cz

Zdroj:

  •  Indicative LCA packaging boxes – SGS Intron BV – Research results of Cool Box Small – Dutch recycling figures 2023
  • Factsheet on the Lifecycle Assessment of Fish Boxes in Cold Chain Logistics – RDC Environment, 2025

O Sdružení výrobců pěnového polystyrenu – Sdružení EPS ČR je národní profesní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

Sdružení reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v České republice. Jde o firmy, které celkově zaměstnávají přes 1000 pracovníků a ročně zpracují více než 50 tisíc tun EPS. Sdružení EPS ČR je také členem Evropského sdružení výrobců EPS (EUMEPS). Více informací naleznete na www.epscr.cz.

Snižování energetické náročnosti budov pomocí zateplení je významným krokem v plnění ekologických závazků České republiky a zároveň cestou k finančním úsporám domácností, firem i veřejného sektoru. Ročně je u nás zatepleno na 16,5 milionů m2 obvodových stěn s průměrnou tloušťkou izolace 160 mm (Zdroj: CZB, 2022). Jako klíčové izolanty jsou přitom používány fasádní desky z pěnového polystyrenu nebo minerální vlna. Na pěnový polystyren připadá 60 % trhu s vnějšími tepelně-izolačními kompozitními systémy ETICS (zdroj: CZB, 2022). Jeho obliba vychází z toho, že je levnější, lépe manipulovatelný a má stabilní izolační vlastnosti.

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *