Konference From Farm To Fork 2024: O digitalizaci v zemědělství, potravinovém odpadu či trendech v nabídce potravin
Praha 11. října 2024
Už 13. listopadu 2024 se v kongresovém hotelu Clarion v pražských Vysočanech uskuteční konference From Farm To Fork, která spojuje všechny zainteresované strany v potravinovém řetězci. V letošním roce se program bude věnovat novým trendům v nabídce potravin v ČR, předcházení vzniku potravinového odpadu či digitalizaci v zemědělství a potravinářství. Celodenní konference je rozdělena do dopoledního a odpoledního bloku a jednotlivé příspěvky řečníků na sebe budou navazovat a rozvíjet problematiku kvality a udržitelnosti „z farmy až na vidličku“.

Pět nejžhavějších trendů v nabídce potravin v Česku okomentuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Poukáže na to, jak se změnily požadavky zákazníků na kvalitu po odeznění inflační krize a zodpoví otázku, zda jsou pro spotřebitele důležitá kvalita i životní styl.
Michaela Mezerová se ujme příspěvku o přehledu výsledků kontrolní činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Problematická místa lze totiž stále najít v oblasti bezpečnosti či kvality potravin, hygieny, způsobilosti provozně technického vybavení, označování. Živým tématem je dvojí kvalita potravin, která bohužel stále není minulostí, ačkoli se již mnohé na tomto poli zlepšilo.
Nejčastější neshody z IFS auditů a jak jim předcházet se jmenuje příspěvek, který přednese zástupce hlavního partnera konference – certifikační orgán DQS Slovakia. Bude se soustředit na identifikaci nejčastějších neshod zjištěných při auditech podle hojně užívaného standardu IFS (International Featured Standards). Identifikuje oblasti, kde audity pravidelně odhalují nedostatky, jako jsou problémy s dokumentací, hygienickými standardy, správou alergenních látek a kontrolou kvality. Dále se bude věnovat doporučeným postupům a preventivním opatřením, která mohou potravinářským podnikům pomoci těmto neshodám předcházet.

Jakub Stibůrek z České společnosti pro jakost pohovoří o normativu GLOBALG.A.P., který je standardem nejen pro farmáře. Se svými celosvětově uznávanými standardy podporujícími obchod se zemědělskými produkty je GLOBALG.A.P. řešením, které napomáhá nejen vyprodukovat zdravotně nezávadnou zemědělskou plodinu, ale rovněž zajistit udržitelnost produkce při bezpečných a férových pracovních podmínkách.
Vladimír Zikmunda a Petr Kosiner ze společnosti Knedlíky Láznička poukáží na fakt, že kvalita není žádná věda, ale rozhodnutí odpovídající zdravému selskému rozumu. Kvalitní potraviny z lokálních surovin jsou business modelem, který funguje, protože jeho výhody vnímají zákazníci s každým soustem. Taková zkušenost pak v potravinářství dělá skvělou reklamu. Ale jedině za předpokladu, že kvalita zůstává stále výjimečná a neklesá.
O řízení dodavatelů v potravinářském podniku bude mluvit Martina Frolíková ze společnosti Orkla.

Jaroslav Koláček z PENNY MARKET vystoupí na téma Jak může diskontní řetězec předcházet vzniku potravinového odpadu? Mezi nejviditelnější aktivity v této oblasti patří spolupráce s platformou NESNĚZENO. Zároveň jednou z dlouhodobých aktivit řetězce je spolupráce s Českou federací potravinových bank. Nástrojů ale společnost využívá celou řadu.
Matěj Sklenář z Farmy Ráječek pak účastníkům představí, jaké přínosy spočívají v digitalizaci zemědělství a potravinářství. Promluví o každodenním praxi a využití technologií na Farmě Ráječek, které zamezují plýtvání, pomáhají hospodárnější produkci a zlepšují její kvalitu.
O konferenci From Farm To Fork – Konference organizovaná Českou společností pro jakost je určená odborné veřejnosti, představitelům zemědělských a potravinářských podniků, zástupcům obchodních řetězců i pracovníkům dozorových či certifikačních orgánů. Každý ročník rozebírá jiná aktuální témata, která jsou pro všechny strany zainteresované v potravinovém řetězci aktuální a mají dopad na jejich činnost i spotřebitele. V roce 2024 se odborná veřejnost zaměřuje na technologický boom, který přispívá nejen k udržitelnější produkci a redukci potravinového odpadu, který patří v EU k významným problémům, ale také na trendy v nákupu potravin nebo v oblasti bezpečnosti a kvality.
Více informací naleznete na www.farmfork.csq.cz
Česká společnost pro jakost (ČSJ) sdružuje široké spektrum osob a organizací působících v různých oblastech systémů managementu kvality. Poskytuje svým členům i dalším zákazníkům komplexní služby v oblasti systémů managementu a nástrojů managementu kvality. Zabývá se zejména vzdělávací, certifikační, publikační činností a slouží jako platforma pro setkávání odborníků. Umožňuje svým členům přístup k horkým novinkám v oboru. Je významným partnerem organizací v automobilovém průmyslu, informačních technologiích, služeb či veřejného sektoru.
ČSJ vyhlašuje prestižní ocenění Ambasador kvality, Manažer kvality roku, uděluje Cenu Anežky Žaludové, Cenu Františka Egermayera či Cenu za návrat do života nebo titul CSR Guru. Spravuje značku CZECH MADE, která patří do soustavy značek vládou podporovaného programu Česká kvalita. Posláním ČSJ je šířit, prosazovat do praxe i povědomí veřejnosti myšlenky kvality jako jednoho z nástrojů úspěšného a udržitelného růstu ekonomiky.
Ing. Petr Koten, David Kubla,