Gastronomie+++

Vánoční čokoládové šišky: když se tradice potkává s kreativitou

Praha 21. prosince 2025

Vánoce si spojujeme s pohodou, časem stráveným s našimi nejbližšími a neodmyslitelně také s cukrovím. I když tradice jeho pečení sahá až do 16. století, dnes se klasické recepty stále častěji doplňují o nové, kreativní nápady. A právě takové jsou i vánoční čokoládové šišky – efektní, hravé a ideální pro všechny, kteří si chtějí sváteční pečení užít trochu jinak.

Velmoc v pečení cukroví

Na vánočním období nejspíš všichni milujeme právě tu pohodu, čas strávený s našimi nejbližšími… a samozřejmě cukroví! Historie pečení cukroví sahá až do 16. století, tehdy ale samozřejmě vypadalo úplně jinak. Například podle některých tradic by se nemělo péct více než 7 druhů, v dnešní době ale některé rodiny považují pečení cukroví za olympijskou disciplínu – čím více toho upečou, tím lépe. Není proto divu, že se Česko vypracovalo v pečení cukroví mezi jednu z celosvětových velmocí. Zároveň se každý rok objevují nové a kreativní tvary a klasiku v podobě vanilkových rohlíčků, perníčků a lineckého střídají nejrůznější tvary a chutě. Například tyto vánoční šišky nejen skvěle vypadají, ale zaujmou i každého milovníka čokolády. Pokud se tedy chcete nějakým druhem cukroví mimo jiné i kreativně zabavit, sáhněte po našem jednoduchém receptu na tyto vánoční čokoládové šišky!

Mouka, která z každého cukroví udělá mistrovské dílo

Každý pekař i cukrář ví, že základem zaručeného úspěchu v kuchyni je výběr té správné mouky. Proto doporučujeme sáhnout po ověřeném parťákovi v podobě hladké mouky Babiččina volba. Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus – obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak je i mouka pokaždé trochu jiná. Je to normální, i když to mnohé při její koupi ani nenapadne. Někteří výrobci jsou však schopni i přes tato úskalí zajistit stálou kvalitu mouky. Například mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. S moukami Babiččina volba tak máte jistotu, že budete dosahovat kvalitních výsledků pečení celý rok, nejen na Vánoce.

Proměňte mouku v lásku

Koupí 5 kg mouk značky Babiččina volba se můžete také zapojit do předvánoční soutěže a proměnit mouku v lásku! Pečení je totiž jedním z nejkrásnějších způsobů, jak lásku našim nejbližším vyjádřit. Upečte pro ně něco lahodného z mouky této značky a můžete vyhrát rodinnou dovolenou či jednu ze 100 dalších cen. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na finální slosování – soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací naleznete na www.5kilolasky.babiccina volba.cz.

Ingredience na 6ks

  • 150 g rozpuštěného másla
  • 30 g čokolády na pečení
  • 200 g krupicového cukru
  • 60 g kakaa
  • 2 vejce
  • 65 g hladké mouky Babiččina volba
  • lžíce vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu

K ozdobení

  • cereálie Chocapic
  • moučkový cukr

Postup   

Nejprve je potřeba upéct základní čokoládové těsto. V robotu nebo hlubší misce prošlehejte vejce s vlažným máslem, rozpuštěnou čokoládou, vanilkovým extraktem cukrem. Postupně přidejte také mouku, kakao a špetku soli.

Menší zapékací formu o rozměrech přibližně 15 × 25 cm vymažte důkladně máslem nebo ji vyložte pečicím papírem. Nechte vyhřát troubu na 165 °C. Pomocí stěrky stáhněte těsto do formy a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut.

Těsto by mělo být stále spíše vláčné, lehce nedopečené než naopak suché a drobivé. Po upečení vychladlé těsto v míse zakápněte rumem a rozdrobte ručně nebo vidličkou. Pokud je těsto naopak více měkké až tekuté, nastavte ho drcenými piškoty. Vzniklá hmota se musí nechat tvarovat; pokud to nejde, přidejte ještě trochu rumu nebo naopak piškoty.

Nyní tvarujte kužely připomínající základ šišky a zdobte jednotlivými lístečky Chocapicu. Postupujte odshora dolů, jednotlivé lupínky lehce vtlačte do těsta, aby tam držely. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým nebo skořicovým cukrem. Uchovávejte v chladu.

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *