Nadýchaná vánoční klasika, bez které by nebyly Vánoce
Praha 18. prosince 2025
Vánočka je jedním z těch tradičních pokrmů, bez kterých si svátky prostě neumíme představit. Každá rodina má svůj osvědčený postup, někdo nedá dopustit na bohatě máslové těsto, jiný si potrpí na pořádnou dávku mandlí nebo rozinek. Ať už patříte k tradičním požitkářům, nebo rádi zkoušíte nové varianty, přinášíme vám recept, díky kterému bude vaše letošní vánočka ještě nadýchanější.
Co možná o vánočce nevíte
Většina z nás zná vánočku jako sladké pečivo, ale paradoxně její předchůdce calta, který se pekl ve 14. století, se spíše podobal dnešnímu chlebu. Vánočku v dnešní podobě začali lidé péct až v 18. století a recepty se předávaly z generace na generaci. Hospodyně vždy upekla tolik vánoček, kolik měla rodina členů, a navíc jednu největší na štědrovečerní tabuli. Do těsta se také běžně zamíchávala mince a tradovalo se, že ten, který ji najde, bude po celý další rok bohatý a zdravý.

Pravá vánočka by měla být upletená z devíti pramenů, z nichž čtyři nejspodnější prameny symbolizují čtyři živly: zemi, slunce, vodu a vzduch. Další tři prostřední prameny znamenají rozum, vůli a cit a dva vrchní pletence znázorňují vědění a lásku. Svým tvarem připomíná miminko zabalené v peřince a často se pro štěstí společně s ostatními figurkami věšela po domech a hospodářstvích.
S pečením vánočky se pojí i několik rekordů. Vůbec největší vánočka na světě vznikla v roce 2000 v Kanadě, kdy tento kus pečiva vážil přes 2 500 kg, měřil téměř 22 m a na šířku měl necelých 46 cm. Ochutnalo jí tenkrát 3 500 lidí.
Nadýchaná jako obláček
K tradiční vánočce patří nejen devět pečlivě spletených pramenů, ale také kynuté těsto, které bylo v minulosti považováno za výjimečné. Jeho kynutí a zvětšování objemu totiž mělo představovat přibývající štěstí a hojnost. Příprava vláčného kynutého těsta dá ale zabrat i zkušenému mistru pekaři, a proto pro vás máme tip. Hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba vám pomůže připravit dokonale kynuté těsto, a to téměř bez námahy. Směs je namíchaná tak, aby těsto lépe kynulo, bylo pružné, tažné a dobře drželo tvar. Pozor si jen dejte na to, abyste při přípravě použili dostatek tekutiny, jelikož tento typ mouky váže lépe vodu. Hodí se nejen na upečení nadýchané vánočky, ale také na kynuté buchty, koláče či záviny. Připravíte z ní ale i vláčné slané pečivo, například housky, pizzu nebo rohlíky.
Proměňte mouku v lásku
Koupí 5 kg mouk značky Babiččina volba se můžete také zapojit do předvánoční soutěže a proměnit mouku v lásku! Pečení je totiž jedním z nejkrásnějších způsobů, jak lásku našim nejbližším vyjádřit. Upečte pro ně něco lahodného z mouky této značky a můžete vyhrát rodinnou dovolenou či jednu ze 100 dalších cen. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na finální slosování – soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací naleznete na www.5kilolasky.babiccina volba.cz.
Ingredience
- 375 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
- 30 g čerstvého droždí
- 80 g krupicového cukru
- 150 ml mléka
- 80 g másla
- 40 g rozinek máčených v rumu
- 40 g mletých lískových oříšků
- 1 lžička bourbon vanilky
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- špetka soli
Na dokončení:
- plátky mandlí
- moučkový cukr
Postup
Mouku nasypte přes síto do mísy, uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj droždí a oříšky. Zasypte lžící z odměřené dávky cukru, přilijte trochu vlažného mléka a zahrňte troškou mouky z mísy. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pokud se za tu dobu nic nestane, je kvásek nefunkční a je potřeba začít znovu.
Nyní přidejte zbývající cukr, vanilku, kůru z citronu a sůl. Dolijte zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vše vypracujte ideálně v robotu do hladkého těsta. Nechte jej pracovat na nižší otáčky, dokud není těsto kompaktní a nelepivé. Nakonec zapracujte také rozinky máčené v rumu, bez tekutiny. Přendejte zpět do mísy, zlehka zaprašte moukou a v teple nechte kynout minimálně 60 minut.
Poté těsto rozdělte na 4 díly, utvořte z nich dlouhé válečky a zapleťte. Postup si můžete přesně zobrazit v našem videoreceptu. Potřete vyšlehaným vejcem a zasypte plátky mandlí. Nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 25 minut kynout. Poté pečte v předehřáté troubě při 180 °C nejprve 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dozlatova, dohromady asi 30 minut. Kontrolujte špejlí.
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

