Gastronomie+++

Na Štěpána si pochutnejte na huse s knedlíčky vonícími jablky

Praha 13. prosince 2025

Druhý svátek vánoční vybízí k návštěvám a veselí. A samozřejmě dobrému jídlu. Jestli i vy právě teď uvažujete o tom, čím si klasickou pečenou husu zpestřit, vaďte na lahodnou přílohu plnou sezónního ovoce. Bramborový knedlík se strouhanými jablky promění vaši tabuli v nezapomenutelný koncert chutí.    

Ingredience:

  • 400 g brambor
  • 150 g jemné krupičky
  • 2 vyzrálá zimní jablka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem a nechte dobře vychladnout. Zastudena je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  2. Jablka naopak nechte i se slupkou, vykrojte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Rukama z nich vymačkejte co nejvíce šťávy. Přidejte k nim brambory, krupičku, změklé máslo, vejce, sůl a zpracujte na tužší těsto.
  3. Pro tento knedlík je charakteristický nepravidelný tvar. Proto jednotlivé kousky odtrhávejte nebo odkrajujte lžící a neuhlazujte. Uvařte v osolené vodě 10 minut nebo v páře 15 minut.

„Bramborový knedlík se strouhanými jablky je tak trochu zapomenutá tradiční příloha, která má své místo na tabuli během celého zimního období. Chutná lahodně nejen s pečenou husou, ale také s dalšími pečenými masy – vepřovým, zvěřinou, zajícem i králíkem,“ radí Petr Kosiner.

Recepty na další knedlíky vhodné nejen na sv. Štěpána, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kde vás čeká spousta inspirace na poctivé pochoutky tradiční české kuchyně.

Nově inspiraci z knedlíkového světa najdete také na Instagramu https://www.instagram.com/knedlikylaznicka.cz/.

O firmě – Knedlíky Láznička s.r.o. patří ke stálicím českého trhu. Zabývá se vařením knedlíků pro nejrůznější odběratele, například restaurace, catering, školní jídelny, její výrobky najdete také v sortimentu rohlik.cz. Nabídka knedlíků je obrovská, od klasických houskových až po speciální, například brynzáky nebo dýňové či špenátové. Společnost vydala Velkou knedlíkovou kuchařku, v níž najdete 144 knedlíkových receptů, ale nejen to. Zjistíte, že vařit knedlíky není těžké, že jich můžete ochutnat daleko více, než jste si mysleli nebo že existují také knedlíky dýňové, mandlové nebo bezlepkové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *