Teplo domova v každém soustu: kynuté skořicové motance
Praha 27. listopadu 2025
Zima je v plné síle. Chladnější rána, doprovázená už i prvními sněhovými vločkami, zbarvují líčka do růžova. Zázvor, koření chai a samozřejmě skořice – to jsou chutě, které vládnou tomuto ročnímu období. A přesně proto přichází chvíle na něco sladkého – něco, co skvěle funguje s hrnkem kávy i s dekou přehozenou přes ramena. Něco, co zahřeje a pohladí duši. Protože právě teď, necelý měsíc před Vánocemi, je ten čas zpomalit, zapomenout na spěch a nechat domov provonět teplem a pohodou. A tyto skořicové motance jsou tím ideálním pečivem – lahodné, měkké a voňavé.
Není skořice jako skořice
Skořice není jen obyčejné koření – v zimě dokáže provonět celý domov a dodat každému receptu hřejivou atmosféru. Pokud jste to nevěděli, jedná se o sušenou kůru exotického stromu skořicovníku. Nejčastěji se setkáváme se skořicí pravou a nepravou. Nepravá skořice (cassia) se obvykle pěstuje v Číně, Indonésii a Vietnamu, má tmavší barvu a výraznější chuť díky vyššímu obsahu kumarinu, který ve velkém množství může mít nepříznivý vliv na játra. Pravá skořice (cejlonská) pochází ze Srí Lanky, má světlejší barvu a jemnější chuť. Obsah kumarinu je u pravé skořice nižší.

Ať už sáhnete po výraznější cassii nebo jemné cejlonské skořici, obě dodají dezertům příjemnou sladko-kořeněnou chuť, která je pro chladné měsíce jako stvořená. V ájurvédě je považována za „horké“ koření podporující trávení i energii, a právě proto se tak krásně hodí k zimnímu pečení. A když se její vůně spojí s máslem a kynutým těstem, vznikne něco, co okamžitě navodí zimní atmosféru. Skořicové motance jsou ideální pro dlouhá zimní rána i pomalá odpoledne, kdy stačí zapálit svíčku, dát si horký čaj či kávu a nechat tento dezert, ať provoní byt kouzlem, kterému se prostě nedá odolat.
Proměňte mouku v lásku
Ať už patříte mezi nováčky v kuchyni či ostřílené pekaře a cukráře, dávejte nyní dobrý pozor. Kynutá těsta se řadí v kuchyni k těm náročnějším disciplínám a začátečníci i pokročilí se jí proto občas vyhýbají obloukem. K tomu ale odteď není žádný důvod. S hladkou moukou na Kynuté těsto Babiččina volba se i tato disciplína stane rutinní záležitostí a vy si tak budete moci dopřávat domácí pečivo tak často, jak si jen usmyslíte. Tato mouka dodává těstu typické vlastnosti a pečivo je pak nadýchané, kypré a vláčné. Těsto také dobře kyne, má větší objem, je tažné, pružné a dobře drží tvar. Hodí se tedy do kynutých buchet a koláčů, kynutých závinů i vánoček a mazanců nebo třeba i na pečení rohlíků, housek či těchto olivových bagetek. Mouka je vyráběná v českých mlýnech ze 100% českého obilí. Díky svým vlastnostem je držitelkou prestižního ocenění KLASA, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Pokud tuto mouku v regálech obchodů neseženete, můžete s klidem sáhnout po hladké mouce této značky.
Proměňte mouku v lásku
Koupí 5 kg mouk značky Babiččina volba se můžete také zapojit do předvánoční soutěže a proměnit mouku v lásku! Pečení je totiž jedním z nejkrásnějších způsobů, jak lásku našim nejbližším vyjádřit. Upečte pro ně něco lahodného z mouky této značky a můžete vyhrát rodinnou dovolenou či jednu ze 100 dalších cen. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na finální slosování – soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací naleznete na www.5kilolasky.babiccina volba.cz.
Ingredience
- 350 g Hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
- 50 g změklého másla
- 1 žloutek
- 175 ml mléka
- 40 g třtinového cukru
- 22 g čerstvého droždí (asi polovina kostky)
Skořicová náplň
- 15 g mleté ceylonské skořice
- 100 g změklého másla
- 100 g mletého třtinového cukru (nebo klasického moučkového)
Postup
Nejprve založte kvásek z mléka, droždí a cukru. Do velké mísy si připravte zbylé ingredience – mouku, sůl. Když kvásek asi za 10 minut vzejde, přidejte ho k ostatním surovinám a zpracujte v hladké těsto. Posypte trochu moukou a nechte 40 minut kynout pod utěrkou.
Mezitím si nachystejte náplň. Změklé máslo, cukr a skořici utřete a utvořte hladkou voňavou pastu. Máslo nechte opravdu v pokojové teplotě změknout, bude to pak o dost jednodušší. Náplň nedávejte do lednice, jen ji přikryjte fólií a nechte stranou.
Po vykynutí těsto vyválejte do tenkého obdélníku zhruba 40 x 30 cm, celou jeho plochu potřete náplní, pak přehněte na třetiny přes sebe, otočte a znovu rozválejte na plát zhruba 30 x 20 cm. Pak nakrájejte na proužky o šíři asi 1,5 cm. Každý z nich zamotejte. Využijte našeho návodu na instagramu – není se čeho bát, je to snadné.
Nechte ještě dokynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 25 minut. Po upečení nechte zchladnout na mřížce.
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

