Gastronomie+++

Dýně kraluje podzimu: proměňte podzimní dekoraci v neodolatelný dýňový chlebíček

Praha 6. listopadu 2025


Dýně už dávno není jen halloweenský symbol, ale celosezónní dekorační hit, který váš domov rozzáří i po tomto oblíbeném svátku. Stále rozšířenější jsou také různé dýňové výstavy, díky kterým si můžete prodloužit sezónu a jednoduše se přenést do dýňové oázy nebo si užít fotogenických dýňových dekorací dle libosti. Až se vizuální hostiny nabažíte, nezapomeňte, že dýně je nejen ozdoba, ale hlavně skvělá potravina, se kterou dokážete v kuchyni zázraky. A my pro vás máme tip, jak proměnit svou dekoraci v kulinářský hit: na neodolatelně vláčný dýňový chlebíček.

Není dýně jako dýně

Když se řekne dýně, pravděpodobně si vybavíte klasickou dýni polní, často přezdívanou halloweenská, a to kvůli jejímu hojnému využití právě během tohoto svátku. Zajímavostí je, že díky jejím velkým rozměrům se jí také občas říká dýně Goliáš. Na světě však existují desítky dalších druhů, které se liší tvarem, barvou i velikostí. Nejdůležitější je jejich základní dělení na dýně okrasné a zeleninové. Přestože není možné představit všechny varianty, vybrali jsme pro vás alespoň pět nejznámějších druhů. Znáte je?

Dýně hokaido, jedna z nejznámějších dýní vůbec, je oblíbená pro svou sladkou chuť, snadné pěstování a jejím hlavním benefitem je, že se nemusí loupat. Špagetová dýně se, jak již název napovídá, po uvaření rozpadá na vlákna podobná těstovinám, takže je vhodná jako náhrada pro milovníky italské kuchyně s bezlepkovou či nízkosacharidovou dietou. Muškátová dýně má naopak silné aroma, sladkou chuť a hodně betakarotenu, hodí se proto do polévek i dezertů. Bílá dýně je dekorativní, ale dá se využít i v kuchyni, zejména do polévek a koláčů. A Sweet Dumpling neboli „sladký knedlíček“? To je malá a sladká dýně vhodná na dezerty, plnění či jako příloha k masu. Už jste nějakou z nich vyzkoušeli? Pokud ne, můžete si z každé z nich připravit skvělý podzimní dezert v podobě dýňového chlebíčku, který vás zajisté překvapí svou lahodně vláčnou konzistencí!

Sázka na jistotu

Ať už se rozhodnete upéct si dýňový chlebíček z jakékoliv dýně, věřte, že se danému druhu dokonale přizpůsobí Univerzální mouka Babiččina volba. Tato pšeničná varianta v sobě spojuje ty nejlepší vlastnosti hladké a polohrubé mouky a díky optimální struktuře a kvalitě lepku se jedná o ideální řešení pro téměř jakékoliv pečení, zvládne navíc také obalování či zahušťování pokrmů. Z pečení je nejvhodnější pro přípravu bábovek, štrúdlů, muffinů, různých typů koláčů, ale také z ní uděláte oblíbené palačinky či lívance. Naopak ze slaných pokrmů se nejvíce hodí pro pečení slaného pečiva, například rohlíků. Nejdůležitější ale je, že vám ušetří čas při výběru té nejvhodnější mouky a vy se tak bez starostí můžete pustit do přípravy chutného a zdravého dezertu, který vás dokonale udrží na podzimní vlně.  

Proměňte mouku v lásku

Koupí 5 kg mouk značky Babiččina volba se můžete také zapojit do předvánoční soutěže a proměnit mouku v lásku! Pečení je totiž jedním z nejkrásnějších způsobů, jak lásku našim nejbližším vyjádřit. Upečte pro ně něco lahodného z mouky této značky a můžete vyhrát rodinnou dovolenou či jednu ze 100 dalších cen. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na finální slosování – soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací naleznete na www.5kilolasky.babiccina volba.cz.

Ingredience

  • 2 hrnky Univerzální mouky Babiččina volba
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 2 hrnky cukru
  • 2 velká vejce
  • 150 g dýňového pyré

Postup   

V míse smíchejte nejprve suché suroviny mimo cukr. Ten vyšlehejte s máslem do pěny, poté přidejte vejce a pokračujte ve šlehání. Postupně pak přidávejte suchou směs a pyré. Vypracujte hladké těsto.

Předehřejte troubu na 170 °C a pečte v chlebíčkové formě 60–75 minut.

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

Proměňte mouku v lásku

Pečení je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak vyjádřit lásku našim nejbližším. Proměňte mouku v lásku i vy! Stačí nakoupit 5 kg mouky Babiččina volba, nahrát účtenku na soutěžní web a můžete vyhrát rodinnou dovolenou či jednu ze 100 dalších cen. Soutěž trvá až do 31. 12. 2025. Více informací naleznete na www.5kilolasky.babiccina volba.cz

Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *