Gastronomie+++

Linecké slepované cukroví s višňovým džemem podle Cukráře Skály

Praha 5. listopadu 2025

S blížícími se svátky nabízíme inspiraci z dílny jednoho z nejuznávanějších cukrářů v Česku – Lukáše Skály. Připravili jsme pro vás dva recepty na linecké cukroví.

Suroviny na linecké:

  • 750 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 500 g másla
  • 1 vejce
  • Kůra z ½ citronu

Suroviny na džem:

  • 1250 g mražených višní
  • 250 ml vody
  • 600 g cukru krupice
  • 30 g celé skořice
  • 5 g mleté skořice
  • 23 g pektinu NH
  • Šťáva z 1,5 limetky

Postup:

Linecké:

  1. Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout při pokojové teplotě. V míse ho promíchejte, přidejte cukr, vejce a citronovou kůru. Vše spojte a postupně přimíchejte prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto rozdělte na cca centimetrové placky, zabalte do fólie a uložte přes noc do lednice. Druhý den postupně vyvalujte na pláty silné cca 3 mm a vykrajujte požadované tvary. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C 9 až 10 minut dozlatova.
  3. Po vychladnutí slepujte višňovým džemem. Podle chuti můžete obalit v moučkovém cukru.

Džem:

  1. K višním přidejte 500 gramů cukru a mletou i celou skořici a vodu. Přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu cca 30 minut. Poté odstavte a nechte ještě 30 minut stát.
  2. Vyjměte celou skořici, přidejte pektin promíchaný se 100 gramy cukru a směs rozmixujte na požadovanou konzistenci (jemnější je vhodnější na cukroví). Na závěr vmíchejte limetkovou šťávu.

Třené linecké kakaové s rybízovým džemem a pistáciemi podle Cukráře Skály

Suroviny na těsto:

  • 250 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 13 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • Kůra z limetky
  • 210 g hladké mouky
  • 30 g kakaa

Rybízový džem:

  • 625 g mraženého černého rybízu
  • 125 ml vody
  • 12 g pektinu NH
  • 300 g cukru krupice
  • Šťáva z citronu

Postup:

Těsto:

  1. Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, vejcem, vanilkovým cukrem a limetkovou kůrou. Postupně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto rozdělte na placky, zabalte do fólie a uložte do lednice přes noc. Druhý den vyvalujte na plát silný cca 3 mm, vykrajujte a pečte při 170 °C 9 až 10 minut.
  3. Po vychladnutí slepujte rybízovým džemem, máčejte v rozpuštěné hořké čokoládě a zdobte nasekanými pistáciemi.

Džem:

  1. Rybíz dejte do hrnce, přidejte vodu a cukr, přiveďte k varu a vařte cca 30 minut.
  2. Přidejte cukr smíchaný s pektinem a rozmixujte dle preferencí. Na závěr přidejte citronovou šťávu.
Sdílejte ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *