Linecké slepované cukroví s višňovým džemem podle Cukráře Skály
Praha 5. listopadu 2025
S blížícími se svátky nabízíme inspiraci z dílny jednoho z nejuznávanějších cukrářů v Česku – Lukáše Skály. Připravili jsme pro vás dva recepty na linecké cukroví.

Suroviny na linecké:
- 750 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 500 g másla
- 1 vejce
- Kůra z ½ citronu
Suroviny na džem:
- 1250 g mražených višní
- 250 ml vody
- 600 g cukru krupice
- 30 g celé skořice
- 5 g mleté skořice
- 23 g pektinu NH
- Šťáva z 1,5 limetky
Postup:
Linecké:
- Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout při pokojové teplotě. V míse ho promíchejte, přidejte cukr, vejce a citronovou kůru. Vše spojte a postupně přimíchejte prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na cca centimetrové placky, zabalte do fólie a uložte přes noc do lednice. Druhý den postupně vyvalujte na pláty silné cca 3 mm a vykrajujte požadované tvary. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C 9 až 10 minut dozlatova.
- Po vychladnutí slepujte višňovým džemem. Podle chuti můžete obalit v moučkovém cukru.
Džem:
- K višním přidejte 500 gramů cukru a mletou i celou skořici a vodu. Přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu cca 30 minut. Poté odstavte a nechte ještě 30 minut stát.
- Vyjměte celou skořici, přidejte pektin promíchaný se 100 gramy cukru a směs rozmixujte na požadovanou konzistenci (jemnější je vhodnější na cukroví). Na závěr vmíchejte limetkovou šťávu.
Třené linecké kakaové s rybízovým džemem a pistáciemi podle Cukráře Skály
Suroviny na těsto:
- 250 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 13 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- Kůra z limetky
- 210 g hladké mouky
- 30 g kakaa
Rybízový džem:
- 625 g mraženého černého rybízu
- 125 ml vody
- 12 g pektinu NH
- 300 g cukru krupice
- Šťáva z citronu
Postup:
Těsto:
- Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, vejcem, vanilkovým cukrem a limetkovou kůrou. Postupně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na placky, zabalte do fólie a uložte do lednice přes noc. Druhý den vyvalujte na plát silný cca 3 mm, vykrajujte a pečte při 170 °C 9 až 10 minut.
- Po vychladnutí slepujte rybízovým džemem, máčejte v rozpuštěné hořké čokoládě a zdobte nasekanými pistáciemi.
Džem:
- Rybíz dejte do hrnce, přidejte vodu a cukr, přiveďte k varu a vařte cca 30 minut.
- Přidejte cukr smíchaný s pektinem a rozmixujte dle preferencí. Na závěr přidejte citronovou šťávu.

